Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020 λόγω κορωνοϊού, στο 0,8%

Βρετανία: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2020 λόγω κορωνοϊού, στο 0,8%
Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (20/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πτώση τόσο στις τιμές του πετρελαίου όσο και στις τιμές των ενδυμάτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε επιβράδυνση στο 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι 1,5% τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.
Μάλιστα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 0,9%.
Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας δεκαετίας, ενώ απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, στο 2%.
Η σημαντική πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και οι εκπτώσεις στις τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων αποτέλεσαν δύο από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του δείκτη.
Σύμφωνα με τον ONS, τα καταστήματα ενδυμάτων προχώρησαν σε ακόμα περισσότερες εκπτώσεις μετά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, προκαλώντας ετήσια πτώση της τάξεως του -2,9% στα σχετικά προϊόντα.
Αντίθετα, οι τιμές στα ηλεκτρονικά και τα επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και στα φρέσκα λαχανικά, προκάλεσαν ανοδικές πιέσεις στον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές τις ενέργειας και των τροφίμων, τότε ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στο 1,4% έναντι ετήσιας ανόδου 1,6% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,2% έχοντας παραμείνει σταθερός τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστει στο -0,1%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -0,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου +0,3% τον Μάρτιο, γεγονός που αποτελεί την πρώτη ετήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε επίσης πτώση της τάξεως του -0,7% έναντι μηνιαίας πτώσης -0,2% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,5%.
Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, και συγκεκριμένα στο -9,8%, ενώ ο πληθωρισμός στις τιμές εισαγωγών υποχώρησε κατά -9,8% σε ετήσια βάση και κατά -5,1% σε μηνιαία βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης