Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 ανοδικά αλλά πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ +1,56% στις 610 μον. - Ξεθωριάζουν οι προσδοκίες για εμβόλιο και Ταμείο Ανάκαμψης

Με FTSE 25 ανοδικά αλλά πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ +1,56% στις 610 μον. - Ξεθωριάζουν οι προσδοκίες για εμβόλιο και Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Τραπεζικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τα ιστορικά χαμηλά - Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες λόγω MSCI
(upd14)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 610 μονάδες, με στηρίξεις από μη τραπεζικές μετοχές του FTSE, όπως ΔΕΗ +8,4%, ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,6%, Coca Cola +1,84% ....ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες έως -4% και με διάχυτη την επιφυλακτικότητα καθώς ξεθωριάζει η αισιοδοξία για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του covid-19 όπως και για το Ταμείο Ανάκαμψης .
Ισχυρή άνοδο +8,42% κατέγραψε η ΔΕΗ διευρύνοντας τα κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω των πληροφοριών για την εθελουσία αλλά και της πρόσληψης της Goldman Sachs ως συμβούλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Εν τω μεταξύ, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, με την αφαίρεση των τραπεζικών τίτλων Eurobank, Εθνικής και Alpha Bank αποτρέπει τους επενδυτές για ανάληψη νέου ρίσκου τηρώντας συντηρητική στάση, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το rebalancing, την Παρασκευή 29 Μαίου του 2020 που αναμένονται εκροές από 130 έως 170 εκατ. 
Tην έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η έξαρση του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δικές της αναληφθείσες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι της τάξεως του 9,7%, ενώ η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 7,9%.
Όσο αφορά τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι παρά το ότι έχει γίνει πιο σταθερός και ανθεκτικός, οι κίνδυνοι και οι σημαντικές ευπάθειες παραμένουν, ενώ ενισχύονται από τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση της ευελιξίας που τους παρέχεται από την εποπτική αρχή και θα υποβάλουν τις αναθεωρημένες στρατηγικές για τη μείωση των NPEs έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2020, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 20 Μαίου 2020 το απόγευμα στις 18:00 στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και ρυθμίσεις για την στήριξη της εργασίας και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Εν τω μεταξύ , η Αngela Μerkel βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα επικρίσεων στην Γερμανία μετά το σχέδιο αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους που παρουσίασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, που σπάει ένα ταμπού στο θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής αλληλεγγύης.
Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την κοινή τους πρόταση για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των χωρών οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού ενώ Αυστρία Σουηδία, Δανία και Ολλανδία έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι απορρίπτουν τη στήριξη μέσω επιχορηγήσεων και τάσσεται υπέρ του δανεισμού ενώ αναμένουμε σήμερα 20 Μαίου τη δική τους αντιπρόταση.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει την επόμενη εβδομάδα να βρει τη χρυσή τομή για να προχωρήσει η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 610-620 μονάδων και με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες.
Ειδικότερα, οι τράπεζες μετά από έντονη μεταβλητότητα έκλεισαν πτωτικά με την Εθνική -3,67%, Alpha Bank -2,35%, Πειραιώς -1,92% ενώ οριακά κέρδη +0,65% κατέγραψε η Eurobank.
Μεταξύ 25 και 27 Μαίου 2020 ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει σε ΒΒ low το αντίστοιχο ΒΒ- το Cairo την τιτλοποίηση 7,5 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων επιτρέποντας έτσι να πάρει την εγγύηση για το κύριο ομόλογο 2,4 δισεκ. από το ελληνικό δημόσιο καθώς οι τιτλοποιήσεις θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον βαθμολογία ΒΒ-.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το deal της Eurobank με την DoValue στόχος είναι να ανακοινωθεί πριν τις 29 Μαίου πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2020 με την τράπεζα για το  α΄ τρίμηνο του 2020 να αναμένει κέρδη περίπου 20-23 εκατ ευρώ. .
Όμως το ενδιαφέρον στην αξιολόγηση της DBRS δεν είναι τόσο η βαθμολογία του Cairo της Eurobank αλλά η ανάδειξη των προτερημάτων του σχεδίου Ηρακλής που είναι η μόνη αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη από όλους τους θεσμούς πρόταση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Η προσέγγιση της DBRS έχει ιδιαίτερη σημασία μια χρονική στιγμή που επιχειρήθηκε από διάφορα μέτωπα να αποδομηθεί και απενεργοποιηθεί το σχέδιο Ηρακλής.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,79% και σταθεροποίηση στο ιταλικό 10ετές στο 1,65%  και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 252 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8708 μονάδες βάσης, από 8135 μονάδες, χθες 19/5  

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,10% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,09%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο, με πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,62% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,63%.
Περί τις 11:40, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης μηδένισε τις αρχικές απώλειες και κατέγραψε το υψηλό της ημέρας  στο +0,69%.
Λίγο μετά τις 16:30, εντάθηκαν οι αγορές στα μη τραπεζικά blue chipw και ο Γενικός δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,90%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,56% στις 610 μονάδες έχοντας υψηλό στις 612,59 μονάδες και χαμηλό στις 597,36 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 58,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 50,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,23 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 616 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 223 χιλ. τεμάχια αξάις 1,77 εκατ. ευρώ και ο Τιτάνας 3,9 χιλ.τεμάχια αξίας 42 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 610- 620 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 267 μονάδες, διασπώντας οριακά την την πρώτη στήριξη των 270 μονάδων και ακολουθούν οι  250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι  330 και οι 350 μονάδες

Τραπεζικά νέα  

Στο βασικό σενάριο όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του σχεδίου Ηρακλής
Οι τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν το μοντέλο της bad bank της κακής τράπεζας παρά το γεγονός ότι για λόγους δημοσίων σχέσεων ή επικοινωνιακούς λόγους να αναφέρουν ότι θα κάνουν χρήση της bad bank αλλά στην πράξη κανείς δεν θέλει μια τέτοια λύση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει στην λύση της bad bank δηλαδή της κακής τράπεζας που θα ενταχθούν τα προβληματικά δάνεια αλλά ορισμένα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πρόταση αυτή είναι κλινικά νεκρή.
Όλοι οι θεσμοί, ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας, Commission, Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp, SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και ο Επίτροπος Αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις…. απέρριψαν την λύση της bad bank.
Η επιλογή της κυβέρνησης ,δηλαδή το σχέδιο Ηρακλής θα εφαρμοστεί από όλες τις τράπεζες καθώς αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για την λύση της bad bank, δηλαδή για το ποιός θα βάλει τα χρήματα που απαιτούνται αλλά και σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια, θα αγοραστούν στις τιμές στις οποίες έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών ή στις αγοραίες τιμές που είναι και το σωστό.

Η επικαιρότητα

Με σταθερότητα προχωρούν τα μέτρα ανοίγματος οικονομιών και κοινωνιών των κρατών που τα έλαβαν, προχωρώντας σε κάθε επόμενο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην καθημερινότητα με το βλέμμα προσηλωμένο στην επιστημονική κοινότητα, εκεί από όπου θα προέλθει και η οριστική λύση απέναντι σε αυτόν τον παγκόσμιο εφιάλτη.
Παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες – 12 με 18 – για να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, γεγονός που αναγκάζει τα κράτη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να σταθούν στα πόδια τους με τα μόνα «όπλα» που διαθέτουν και που δεν είναι άλλα, από την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ατομικής υγιεινής.
Αν και Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία προχωρούν στην επανεκκίνηση  των οικονομιών  δεν λείπουν «εστίες» όπου ο ιός είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως στη Βραζιλία, στη Ρωσία και στην Ινδία, όπου μάλιστα και παρά το lockdown που είναι σε ισχύ έως τις 31/5 καταγράφονται καθημερινά εδώ και εβδομάδες περισσότερα από 4.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,9 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 324.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,7 εκατομμύρια.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.528.568 και σε νεκρούς με 91.938 και δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.422 θανάτους με 250.138 κρούσματα
Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.169 και 226.699 κρούσματα
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 308.705 και 2.972 νεκρούς και τρίτη σε κρούσματα η Βραζιλία με 271.885 και 17.983 νεκρούς.
Με τους αρμόδιους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και να επισημαίνουν τα θετικά και τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα ακόμα και ύστερα από τα πρώτα «ανοίγματα» της οικονομίας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση σπεύδει να άρει τα περιοριστικά μέτρα και να επιταχύνει την επιστροφή στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό και συνάμα ασφαλή τουριστικό προορισμό.
Στους 166 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ένα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 2840.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (20/5) οι αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία μακρά οικονομική ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,79%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,51%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί οριακά στο -0,14% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,46%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα (20/5) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με συγκρατημένη την αισιοδοξία για την ανάπτυξη εμβολίου.. ενώ η εξίσωση για τους όρους που θα συνοδεύουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αποδεικνύεται δύσκολη.
Η προσοχή στρέφεται εκ νέου στην οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει το lockdown στην παγκόσμια οικονομία, με την κατάρρευση της ζήτησης και την άνοδο της ανεργίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Από την άλλη, ανοδικά κινείται η Wall Street λόγω των ανακοινώσεων των κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας Lowe’s Cos. και Target Corp. οι οποίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,6%, ο S&P στο 1,7% και ο Nasdaq στο +1,8% ενώ το ETF GREC κινείται στο +3,17% (18,22 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές 

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες ενώ κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ μόνο η Eurobank έκλεισε με θετικό πρόσημα..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9180 ευρώ, με πτώση -3,67%  με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 840 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4980 ευρώ, με πτώση -2,35%, με όγκο12,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 769 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,02 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 2,61 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3080 ευρώ, με άνοδο +0,65% με όγκο 25 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5590 ευρώ, με πτώση -0,71% και με κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1860 ευρώ, με πτώση -2,82% και όγκο 197 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,68 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ +7%

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Τιτάνας, ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Φουρλής, ΕΛΠΕ....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Sarantis, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 21,00 ευρώ με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση στα 7,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,86 ευρώ, με άνοδο +8,42% και αποτίμηση 664 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,90ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 2,64 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με άνοδο +4,62% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,02 ευρώ με άνοδο +2,91% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,93 ευρώ, με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισει στα 7,05 ευρώ με άνοδο +1,878% και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,5850 ευρώ, με άνοδο +3,31% και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0630 ευρώ, με άνοδο +8,25% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,79% - Το ενδιαφέρον στην αντιπρόταση των 4 χωρών για το Ταμείο Ανάκαμψης  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 20 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν από την μια το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισεκ. και από την άλλη την αντιπρόταση της Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Σουηδίας που διαφωνούν με τον τρόπο της χρηματοδότησης.  
Το σχέδιο ανάκαμψης των 500 δισεκ. έδωσε ώθηση στα ομόλογα και της Νοτίου Ευρώπης με τις αποδόσεις να υποχωρούν αλλά σήμερα τηρείται στάση αναμονής.  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,79% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,83% με το αμερικανικό 10ετές 0,71% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,85%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,64 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 102,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,74% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,71%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77% με απόδοση αγοράς 1,79% και απόδοση πώλησης 1,75%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,81 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,98 μονάδες βάσης και 1,88% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,11%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 225 μονάδες βάσης από 233 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 252 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.708 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,52% ή 252 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την, Ιταλία,  Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… ενώ μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν από την πρόταση της Γερμανίας και Γαλλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 20/5 στην αντιπρόταση της Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Μαΐου 2020 στο 1,65%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/5/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,10% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,76% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης