Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Σημαντική αλλά όχι ορόσημο για την ΕΕ η κοινή πρόταση Merkel - Macron

Euronews: Σημαντική αλλά όχι ορόσημο για την ΕΕ η κοινή πρόταση Merkel - Macron
Η κοινή πρόταση Merkel - Macron προσθέτει ειδικό βάρος στην τελική συμφωνία των 27 κρατών -μελών της Ε.Ε.
Το 1790, οι νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε έναν ιστορικό συνταγματικό συμβιβασμό που σφυρηλατήθηκε από τρεις από τους Ιδρυτές Πατέρες: τον Alexander Hamilton, τον James Madison και τον Thomas Jefferson.
Τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, την ώρα που ο πλανήτης βιώνει την πανδημία του κορωνοϊού, η Γαλλία και η Γερμανία, υπό τους Emmanuel Macron και Angela Merkel κατέληξαν στην αντίστοιχη συμφωνία - ορόσημο της Ευρώπης;
Μάλλον όχι, σύμφωνα με το Euronews.
Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα και στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς στενότερη και βαθύτερη συνεργασία.
Τι συμφώνησαν λοιπόν; Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν ένα ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 500 δισ.
Τα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κεφαλαιαγορές και θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δαπανών της ΕΕ, αντί για τη χορήγηση δανείων σε εθνικές κυβερνήσεις.
Με τις οικονομίες της ηπείρου να έχουν πληγεί, χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία τους  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μια σημαντική διάσπαση Βορρά-Νότου χρειάστηκε μια τολμηρή πρωτοβουλία.
Η Μerkel και ο Μacron πιστεύουν σαφώς ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή.
Ωστόσο, η ΕΕ απέχει σημαντικά από την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Αυστρία - μία εκ των αποκαλούμενων «frugal four» - να ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται κατά των επιχορηγήσεων και υπέρ των δανείων.
Οπωσδήποτε η κοινή πρόταση Merkel - Macron προσθέτει ειδικό βάρος στην τελική συμφωνία των 27 κρατών -μελών της Ε.Ε.
Ωστόσο, το μπαλάκι περνάει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος πρέπει να συμβιβάσει τις τάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης