Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς ανατροπές προχωρά η άρση των περιορισμών, παρά τους 322 χιλ. νεκρούς και τα 4,8 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού - Απειλεί τον ΠΟΥ ο Trump

Χωρίς ανατροπές προχωρά η άρση των περιορισμών, παρά τους 322 χιλ. νεκρούς και τα 4,8 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού - Απειλεί τον ΠΟΥ ο Trump
Να διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση του ΠΟΥ απειλεί o Trump - Μεγάλες εστίες η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία
(upd4)Με σταθερότητα προχωρούν τα μέτρα ανοίγματος οικονομιών και κοινωνιών των κρατών που τα έλαβαν, προχωρώντας σε κάθε επόμενο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην καθημερινότητα με το βλέμμα προσηλωμένο στην επιστημονική κοινότητα, εκεί από όπου θα προέλθει και η οριστική λύση απέναντι σε αυτόν τον παγκόσμιο εφιάλτη.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ήρθαν χθες Δευτέρα 18/5 από την αμερικανική εταιρεία Moderna Inc. η οποία ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών μελετών από τον εμβολιασμό 45 υγιών ανθρώπων, καθώς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού και ότι θα προχωρήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα τέλη Ιουλίου.
Ενώ χθες 19/5, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανακοίνωσε πως ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών δεν επιταχύνει απλώς τη θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.
Παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες – 12 με 18 – για να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, γεγονός που αναγκάζει τα κράτη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να σταθούν στα πόδια τους με τα μόνα «όπλα» που διαθέτουν και που δεν είναι άλλα, από την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ατομικής υγιεινής.
Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία επανεκκινούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους, αν και δεν λείπουν «εστίες» όπου ο ιός είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως στη Βραζιλία, στη Ρωσία και στην Ινδία, όπου μάλιστα και παρά το lockdown που είναι σε ισχύ έως τις 31/5 καταγράφονται καθημερινά εδώ και εβδομάδες περισσότερα από 4.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 321.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.867.515
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 321.459
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.519.986 και σε νεκρούς με 91.179
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 35.421 θανάτους με 250.121 κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 32.169 και 226.699 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 299.941 και 2.837 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Βραζιλία με 262.545 και 17.509 νεκρούς.
- Πέμπτη σε κρούσματα η Ισπανία με 232.037 και 27.778 νεκρούς
- Στους 28.242 οι νεκροί στη Γαλλία, 180.933 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 177.574 και οι νεκροί σε 8.081
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 7.119 και τα κρούσματα σε 124.603
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 263 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.078
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.961κρούσματα και 4.634
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.305 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 749
- Στους 9.108 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 55.791 τα κρούσματα
- Στα 7.068 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.618 στην Ελβετία που μετρά και 1.891 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 165 οι νεκροί
- Στους 4.199 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 151.615 τα κρούσματα
Image
Θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού - Moderna: Όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα 

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τη δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊού σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν αντισώματα.
Κάθε συμμετέχων έχει συμφωνήσει να λάβει δόσεις 25 mcg, 100 mcg ή 250 mcg και στους δύο εμβολιασμούς με 15 άτομα σε κάθε ομάδα.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν δύο δόσεις του πιθανού εμβολίου μέσω ενδομυϊκής ένεσης στον άνω βραχίονα με διαφορά περίπου 28 ημερών.
Στην 43η ημέρα (ή δύο εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), τα επίπεδα αντισωμάτων στην ομάδα που έλαβε 25 mcg ήταν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν γενικά σε δείγματα αίματος από άτομα που ανέκαμψαν από την ασθένεια. 
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 100 mcg είχαν αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά τα επίπεδα» σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει.
Σύμφωνα με την Moderba, το εμβόλιο παρήγαγε επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του Covid-19 σε τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες.
Σε τέσσερις συμμετέχοντες δόθηκε δόση 25 μικρογραμμαρίων, ενώ οι άλλοι τέσσερις έλαβαν 100 mcg.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης ήταν σε επίπεδα ή πάνω από τα δείγματα αίματος, ανέφερε η εταιρεία.
«Αυτά τα αρχικά δεδομένα της Φάσης 1, αν και είναι πολύ νωρίς, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός με mRNA-1273 προκαλεί ανοσοαπόκριση του μεγέθους που προκαλείται από φυσική λοίμωξη ξεκινώντας με μια δόση τόσο χαμηλή όσο 25 mg», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρός της Moderna.

Κινεζικό εργαστήριο ισχυρίζεται ότι μπορεί να σταματήσει την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς εμβόλιο
 
Ένα φάρμακο σε φάση δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (Beida) υποτίθεται ότι δεν επιταχύνει απλώς την θεραπεία των ασθενών αλλά επιπλέον παρέχει προσωρινή ανοσία απέναντι στην Covid-19.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Synney Xie, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Αιχμής στη Γενετική του Beida, εξηγεί ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα ποντίκια.
Το εργαστήριό του αφαίρεσε αντισώματα από 60 αποθεραπευμένους ασθενείς της Covid-19 και τα χορήγησε σε τρωκτικά.
«Σε διάστημα πέντε ημερών, το ιικό τους φορτίο είχε διαιρεθεί κατά 2.500», διαβεβαιώνει ο Κινέζος ερευνητής. «Αυτό σημαίνει ότι το εν δυνάμει φάρμακο έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα»
Μελέτη επί αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση «Cell» και αναφέρεται σε πιθανή θεραπεία για τη νόσο, σημειώνοντας ότι επιτρέπει την επιτάχυνση της ίασης.
«Είμαστε ειδικευμένοι στη μέθοδο της αλληλούχισης μεμονωμένου κυττάρου, όχι ανοσολόγοι ούτε ιολόγοι», τονίζει ο καθηγητής Synney Xie.
«Όταν διαπιστώσαμε ότι η προσέγγισή μας επιτρέπει την ανεύρεση αντισώματος που εξουδετερώνει τον ιό, ενθουσιαστήκαμε».
Ο Κινέζος καθηγητής λέει ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους, εγκαίρως για την πρόληψη νέου κύματος της επιδημίας τον επόμενο χειμώνα.
«Η προετοιμασία των κλινικών δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει ο καθηγητής Synney Xie, εξηγώντας ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες.
Με την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην Κίνα, η χώρα δεν διαθέτει αρκετούς φορείς του ιού για να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Synney Xie, η θεραπεία που αναπτύσσεται στο εργαστήριό του θα μπορούσε να προσφέρει μία στιγμιαία ανοσία απέναντι στον ιό.
Η μελέτη έδειξε ότι, αν χορηγηθούν τα αντισώματα στο ποντίκι πριν αυτό έλθει σε επαφή με τον κορωνοϊό, δεν προσβάλλεται από αυτόν.
Αυτό θα επέτρεπε την προστασία του υγειονομικού προσωπικού για διάστημα εβδομάδων ή και κάποιων μηνών, σύμφωνα με τον Κινέζο επιστήμονα.
«Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την πανδημία με μία αποτελεσματική θεραπεία, ακόμη και χωρίς εμβόλιο», λέει.
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 91.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Η πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ καθώς μετρούν περισσότερους από 91.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, πάνω από 1000 νέους θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στους 91.570.
Πάντως, ο ημερήσιος αυτός απολογισμός θυμάτων αποτελεί τον χαμηλότερο που καταγράφεται εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως αν και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια, αποτελώντας πάνω από το 31% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, οι ΗΠΑ έχουν διενεργήσει σχεδόν 12 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι αυτή που έχει πληγεί και βαρύτερα από κάθε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ, καθώς έχει καταγράψει μακράν τους περισσότερους θανάτους που προσεγγίζουν τους 30 χιλιάδες, αν και τα τελευταία 24ωρα υπάρχει αισιοδοξία καθώς μειώνονται τόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και ο αριθμός των θυμάτων.
Και ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 143 χιλιάδες έως τον προσεχή Αύγουστο, όλες σχεδόν οι Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μια δειλή άρση των περιοριστικών μέτρων και σε μερικό «άνοιγμα» των οικονομιών και των κοινωνιών τους, αν και εκτιμάται ότι μόλις 13 Πολιτείες ικανοποιούν τα ομοσπονδιακά κριτήρια που έχουν τεθεί για την άρση των περιορισμών.
Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo υποστήριξε ότι προσανατολίζεται στο να δώσει το πράσινο φως στις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες να αρχίσουν και πάλι την αθλητική τους δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο θεατές στα στάδια ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, ο οποίος τόνισε ότι το άνοιγμα της 1ης Ιουνίου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημίας και της τήρησης των μέτρων.
Την ίδια στιγμή, στο Ντιτρόιτ, οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έβαλαν και πάλι μπρος από χθες 18/5, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το restart της αμερικανικής οικονομίας.

Απειλές Trump να διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση του ΠΟΥ και να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Οργανισμό

Μια μέρα μετά την απειλή του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διακόψει μόνιμα τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επανήλθε λέγοντας πως ο Οργανισμός πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλιώς η Ουάσινγκτον θα αποσυρθεί από αυτόν.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.
Πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά.
Οφείλουν να είναι πολύ πιο δίκαιοι σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμπλακούμε μαζί τους άλλο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Χθες ο μεγιστάνας πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας απείλησε ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.
Μετά τις απειλές Trump, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), εξέφρασε την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.
Η Carissa Etienne αναφέρθηκε σήμερα στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός και σημείωσε πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.
«Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και με όλους τους συμμάχους μας», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων η Etienne.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και αναφέρθηκε στην πάνω από έναν αιώνα συνεργασία.
«Αυτή η αμοιβαία συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στη μελλοντική μας συνεργασία», είπε.
Να διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απειλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος καλεί τον Οργανισμό να προχωρήσει σε βελτιώσεις.
«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού» αναφέρει σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Οργανισμού ο Trump.
Σημειώνεται πως στις 18/5 ο Trump κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορωνοϊού από τον Οργανισμό.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Είναι μια μαριονέτα της Κίνας» είπε ο Trump.

Δεύτερη σε κρούσματα παγκοσμίως η Ρωσία

Στους 2.837 ανέρχονται οι νεκροί στη Ρωσία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 115 θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη Ρωσία υπολογίζεται σε σε 299.941 καθώς σε μια ημέρα καταγράφηκαν 9.263 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη χώρα – μετά τις  ΗΠΑ – όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, στο γεγονός ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία έχει σταματήσει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mikhail Mishustin, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που είχε με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Mishustin δήλωσε ότι «η κατάσταση γύρω από την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊού παραμένει δύσκολη», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Image
Σουηδία: Θλιβερή πρωτιά σε κατά κεφαλήν θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη, τις τελευταίες 7 ημέρες

Η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο COVID-19 τις τελευταίες 7 ημέρες, καταδεικνύουν τα στοιχεία.
Η Σουηδία κράτησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για επτά συνεχόμενες ημέρες, το διάστημα μεταξύ 12ης Μαΐου και 19ης Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldinsata.org.
Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και μεγαλύτερος από εκείνον της Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.
Βέβαια, κατά την πορεία της πανδημίας, η Σουηδία συνεχίζει να καταγράφει λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, χώρες που επέλεξαν την επιβολή καραντίνας, όμως ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότερος από τους γείτονές της, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.
Η στρατηγική της Σουηδίας, που βασίστηκε κυρίως σε εκούσια μέτρα για την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και βασικούς κανόνες υγιεινής, επικρίθηκε από ορισμένους ως ένα επικίνδυνο πείραμα με ανθρώπινες ζωές, ωστόσο προκρίθηκε από τον ΠΟΥ ως ένα μελλοντικό μοντέλο.

Στο κόκκινο η Βραζιλία, τρίτη σε κρούσματα παγκοσμίως


Αλματώδη αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα και οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στη Βραζιλία.
Η Βραζιλία μετρά 262.545 κρούσματα - ο τρίτος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως - και 17.509 νεκρούς, αριθμός που είναι ο έκτος μεγαλύτερος και είναι η χώρα με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική. 
Επισήμως, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την 26η Φεβρουαρίου. 
Όμως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί 39 πιθανά κρούσματα από τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο, κάτι που ακόμη προσπαθεί να επαληθεύσει.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος J.Bolsonaro βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά διατηρεί την υποστήριξη του σκληρού πυρήνα της βάσης του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Αν και ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στη Βραζιλία ενδέχεται να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος J. Bolsonaro εξακολουθεί να τάσσεται κατά των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.

Συναγερμός στην Ινδία για τον κορωνοϊό – Πάνω από 3.000 νεκρούς και 100 χιλιάδες τα κρούσματα


Προβληματισμό προκαλεί στις αρχές της Ινδίας ο αυξανόμενος ρυθμός κρουσμάτων και θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι το γενικό lockdown έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαΐου.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 106.468 και οι θάνατοι σε 3.301, τη στιγμή που φαίνεται πως η επιδημία δεν επιβραδύνεται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί εδώ κι εβδομάδες στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται κατά 4.000 και πλέον καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.
Επισήμως, η Ινδία παρέτεινε την Κυριακή την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει ως την 31η Μαΐου, όμως οι κυβερνήσεις πολλών ομόσπονδων κρατών κατέστησαν σαφές πως θα επιτρέψουν στις εταιρείες που βρίσκονται στις δικές τους δικαιοδοσίες να επαναλειτουργήσουν.

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Στην άρση πολλών περιοριστικών μέτρων προχωρούν από χθες μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ιταλία, η οποία μετρά 32.169 νεκρούς και 226.699 κρούσματα, άνοιξε από χθες Δευτέρα 18/5 καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας,ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Η Ισπανία με τους 27.778 νεκρούς και περισσότερα από 232 χιλιάδες κρούσματα, αναμένεται και αυτή να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές εκτός της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως και 10 ατόμων καθώς και την επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, εφόσον διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε ανοιχτούς χώρους.
Στο Βέλγιο, ανοίγουν από χθες τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι, ενώ μια σειρά άρσης των περιοριστικών μέτρων ισχύει από χθες σε μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην Πορτογαλία, στη Δανία και στην Ιρλανδία.

Βρετανία: Ακόμη 170 νεκροί, στους 34.716 συνολικά

Ακόμη 170 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου COVID-19 καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πια τους 35.422, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma.
Πρόκειται ωστόσο για τη μικρότερη αύξηση στον επίσημο απολογισμό από την 24η Μαρτίου, καθώς ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκε είναι μειωμένος σε σχέση με τους 468 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν πριν από 24 ώρες. 
Επιπλέον, 250.121 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν προς το παρόν διαγνωστεί θετικοί για τον ιό, μια αύξηση 3.142 κρουσμάτων από το Σάββατο 16/5.
Στο μεταξύ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Αγγλία γνωστοποίησαν ότι το σύστημα Ενημέρωσης για τους ασθενείς της πανδημίας δεν λειτουργούσε για κάποιο διάστημα το Σάββατο 16/5.
«Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης ενδέχεται, επομένως, να αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνονται χθες» επισημαίνει το NHS England.
Image

Φθίνει ο κορωνοϊός στην Κίνα – Μόλις 6 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε φθίνουσα πορεία είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 6 νέα κρούσματα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 18/5 ενημερώθηκε για έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι επτά την προηγουμένη.
Τρεις από τις έξι περιπτώσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά την ορολογία του κινεζικού υπουργείου Υγείας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Και οι τρεις τους εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
Από τα τρία κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, δύο εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και ένα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Δεν καταγράφτηκε νέος θάνατος χθες εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 82.961.
 
Τουρκία: Επιπλέον 28 νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο – Στα 1.022 τα νέα κρούσματα

Επιπλέον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο έχασαν, όπως ανακοίνωσε χθες (19/5) το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.022 θετικά κρούσματα.
Με τα στοιχεία αυτά, ο συνολικός αριθμός νεκρών λόγω κορωνοϊού στην Τουρκία ανήλθε σε 4.199, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 151.615.
Το υπουργείο ανέφερε, επίσης, πως ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε, ενώ χαρακτήρισε «αναμενόμενη την πτώση στον αριθμό νέων νεκρών και κρουσμάτων».
Οι ασθενείς που ανέρρωσαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 1.318, ενώ ο συνολικός τους αριθμός έφτασε στους 112.895.
«Η σύσταση παραμένει ίδια: κρατάμε απόσταση 1,5 μέτρου και φοράμε μάσκα» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.
Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος ύστερα από τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος T. Erdogan ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο της Μουσουλμανικής εορτής Μπαϊραμιού, που ακολουθεί τον ένα μήνα νηστείας του Ραμαζανίου, δηλαδή το τετραήμερο από τις 23 μέχρι τις 26 Μαϊου, θα ισχύει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και για τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η σχολική χρονιά έληξε και η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ 15 επαρχιών -μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη- θα παραταθεί για άλλες 15 ημέρες.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας των τζαμιών και είπε ότι θα υπάρξει ελεγχόμενη επαναλειτουργία από τις 29 Μαΐου που είναι Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους Μουσουλμάνους και επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης