Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικότητα πιέσεις στις αγορές, περιορίζονται οι προσδοκίες για τo ταμείο ανάκαμψης - Πτώση -1,05% για τον S&P 500, στο +0,15% ο DAX

Επιφυλακτικότητα πιέσεις στις αγορές, περιορίζονται οι προσδοκίες για τo ταμείο ανάκαμψης - Πτώση -1,05% για τον S&P 500, στο +0,15% ο DAX
Μεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές
Επιφυλακτικότητα και νευρικότητα επικράτησαν στις διεθνείς αγορές σήμερα 19/5 μετά το χθεσινό ράλι, καθώς παρά τα θετικά νέα από μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τα αρνητικά νέα από μέτωπο της μακροοικονομίας σε συνάρτηση με την επίθεση του προέδρου Trump κατά του ΠΟΥ, ωθούν τους επενδυτές σε επιλεκτικές κινήσεις και ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση ρευστότητας καθώς αποκωδικοποιούν τα δεδομένα από την άρση των μέτρων περιορισμού και το άνοιγμα των οικονομιών.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε σήμερα στην κατάθεση του προέδρου της Fed, J. Powell και του υπουργού Οικονομικών, S. Mnuchin στο Κογκρέσο, αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα μεγάλων αλυσίδων λιανικής όπως η Walmart και η Home Depot.
 Οι δύο άντρες μίλησαν στην Επιτροπή της Γερουσίας για τις τράπεζες στο πλαίσιο των καταθέσεων που απαιτούνται για το πακέτο οικονομικών μέτρων των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού.
Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι διαθέσιμο εργαλείο έχουμε, αλλά θα διατηρήσουμε το επιτόκιο στο 0%, δήλωσε στις 19 Μαΐου 2020 στη Γερουσία ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προσθέτοντας:

«Είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια, θα αποκαλύπτουμε τα πάντα κάθε μήνα».
Ως κοινωνία, από την άλλη, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τους πλέον αδύναμους.
Αποστολή της Fed είναι να τονώσει την απασχόληση και να ομαλοποιήσει τις τιμές, συμπλήρωσε.
Την εκτίμηση ότι οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας θα βελτιωθούν τα επόμενα τρίμηνα εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
«Οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας θα βελτιωθούν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις επαναλειτουργούν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλή ανεργία και άλλες αρνητικούς οικονομικούς δείκτες το δεύτερο τρίμηνο»

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,59% στις 24.206 μονάδες
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες -1,05% στις 2.922 μονάδες  
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μονάδες σημείωσε πτώση -0,54% στις 9.185 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 30,68 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με κέρδη +0,15% στις 11.075 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση -2,11% στις 17.034 μονάδες.
Image

Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εν μέσω του lockdown, με τις ενάρξεις κατοικιών τον Απρίλιο να καταγράφουν «βουτιά» 30%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν στις 891 χιλ. τον Απρίλιο, σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση, στις 900 χιλ. σύμφωνα με το Marketwatch.
Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 21% στα 1,07 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Walmart για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19/5) η αμερικανικής εταιρεία, εν μέσω αυξημένης δραστηριότητας στον τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου και στις αγορές οικιακών ειδών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας λιανικών πωλήσεων κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +3,8% στα 3,99 δισ. δολ. (1,4 δολ. ανά μετοχή), έναντι 3,84 δισ. δολ. (1,33 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα έσοδα της Walmart ενισχύθηκαν κατά +8,2% στα 134,62 δισ. δολ. έναντι 123,93 δισ.δ δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Οι πωλήσεις της εταιρείας στα φυσικά καταστήματα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +10% σε ετήσια βάση, με τους τομείς τροφίμων, ευεξίας και αναλώσιμων προϊόντων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +74%.
Όσον αφορά τα λειτουργικά έσοδα, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +5,6% στα 5,2 δισ. δολ. ενώ οι καθαρές πωλήσεις της Walmart Internationa ενισχύθηκαν κατά +3,4% σε ετήσια βάση, στα 29,8 δισ. δολ.
«Ως αποτέλεσμα της κρίσης στην υγεία και των σχετικών εντολών παραμονής στο σπίτι, οι πελάτες συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο όγκο αγορών στα καλάθια τους και στράφηκαν περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Doug McMillon, ανέφερε ότι «η στρατηγική μας για όλα τα κανάλια, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να ψωνίζουν με απρόσκοπτους, ευέλικτους τρόπου, έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και για το μέλλον», ενώ παράλληλα δήλωσε «περήφανος» για τις προσαρμογές και τις επιδόσεις της εταιρείας.
Ωστόσο, η Walmart απέσυρε τους στόχους της για το τρέχον έτος, επικαλούμενη την «άνευ προηγουμένου μεταβλητότητα» στο μακροοικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας του COVID-19.
«Η απόφαση να αποσύρουμε το guidance αντικατοπτρίζει τη σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με πολλές βασικές εξωτερικές μεταβλητές και τον πιθανό τους αντίκτυπο στην επιχείρησή μας και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε από την πλευρά του ο CFO της εταιρείας, Brett Biggs, διευκρίνζοντας ότι ορισμένες από αυτές τις μεταβλητές περιλαμβάνουν «τη διάρκεια και την ένταση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του COVID-19 παγκοσμίως, τις τάσεις απασχόλησης και την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη εμφάνισε στο α' τρίμηνο χρήσης η Home Depot, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα και οι πωλήσεις καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον έναν χρόνο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έως τις 5 Μαΐου υποχώρησαν στα 2,25 δισ. δολάρια ή 2,08 δολ. ανά μετοχή από 2,51 δισ. δολάρια ή 2,27 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα της FactSet, οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 2,27 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7,1% στα 28,26 δισ. δολάρια, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών για 27,56 δισ. δολάρια.
Οι πωλήσεις καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος σημείωσαν άνοδο 6,4%, έναντι εκτιμήσεων για 4,3%, ενώ στις ΗΠΑ συγκεκριμένα αυξήθηκαν 7,5%, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 4%.
Η εταιρεία ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν "ισχυρές" στα τέλη του α' τριμήνου και τις πρώτες δύο εβδομάδες του δευτέρου, αναστέλλει το guidance που είχε δημοσιεύσει δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Η αεροπορική εταιρία Delta Air Lines Inc θα κρατήσει την πληρότητα των θέσεων των επιβατών στα αεροσκάφη της σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 60% τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις στο πτητικό της πρόγραμμα σε σύγκριση με τις πτήσεις που συνήθως δικαιολογεί η ζήτηση, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου στοιχήματος στο οποίο έδωσε έμφαση ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Ed Bastian απευθυνόμενος στους μετόχους τον προηγούμενο μήνα: η αντίληψη των επιβατών για την ασφάλεια, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της συνηθισμένης ταξιδιωτικής κίνησης, καθώς οι επιβάτες θα έχουν τη θέληση να πληρώσουν μία προσαύξηση για την άνεση της πτήσης τους.
Οι λεπτομέρειες είναι ενδεχόμενο να αλλάξουν, δήλωσαν οι ανώνυμα οι πηγές, επικαλούμενες την αβεβαιότητα γύρω από το χρόνο που θα απαιτήσει η ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, η οποία μείωσε δραστικά τη ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων.

Μεικτές στις ευρωπαϊκές αγορές, περιορίζονται οι προσδοκίες για τo ταμείο ανάκαμψης

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι δηλώσεις Le Maire και η άρνηση της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας στην πρόταση Merkel - Macron, περιορίζουν τις προσδοκίες για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, η οποία οδηγεί σε σημαντική πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας στην Ευρωζώνη, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο οι προσδοκίες περιορίστηκαν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2021.
Την ίδια ώρα, η Αυστρία εμμένει στη θέση της ότι η έκτακτη βοήθεια πρέπει να είναι με τη μορφή δανεισμού και όχι επιχορηγήσεων.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική πτώση κατέγραψε η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (19/5) στοιχεία της Eurostat, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον κλάδου.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -14,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι οριακής πτώσης -0,5% τον Φεβρουάριο του 2020.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -15,4% έναντι ετήσιας ανόδου +0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε κατά -12% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -13,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας της πολιτικής μηχανικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Ευρωζώνη, και συγκεκριμένα στο -16%, ενώ ο τομέας κατασκευής κτηρίως υποχώρησε κατά -14%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή στον τομέα πολιτικής μηχανικής υποχώρησε κατά -13,7% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η παραγωγή για τον τομέα κατασκευής κτηρίων κατέγραψε πτώση της τάξεως του -11,8%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία (-40,2%) και την Ιταλία (-36,2%), ενώ αντίθετα τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σημειώθηκαν στη Ρουμανία (+2,1%) και τη Γερμανία (+1,8%).
Περαιτέρω ανάκαμψη σημειώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (19/5), ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες, έναντι 28,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τα χαμηλά δέκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο, και συγκεκριμένα στις -49,5 μονάδες.
Ωστόσο, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση για τη Γερμανία κατέγραψε περαιτέρω πτώση στις -93,5 μονάδες, έναντι -91,5 μονάδων τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις -91,5 μονάδες.
Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε «άλμα» στις 46 μονάδες, έναντι 25,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση υποχώρησε στις -95 μονάδες.
«Η αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας από το καλοκαίρι και μετά αυξάνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να καταγράψει επιτάχυνση ξανά το τέταρτο τρίμηνο του 2020».
Ο κ. Wambach διευκρίνισε ωστόσο ότι «η διαδικασία ανάκαμψης θα διαρκέσει πολύ», ενώ υπογράμμισε ότι «το 2020 η οικονομική παραγωγή θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019».
Οριακή πτώση κατέγραψε το ποσοστό ανεργία για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (19/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας για το τρίμηνο Ιανουάριου-Μαρτίου 2020 διαμορφώθηκε στος 3,9% έναντι 4% το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος στο 4,3%.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα, το ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, και συγκεκριμένα στο 76,6% καταγράφοντας άνοδο τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 210 χιλ. άτομα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 30 χιλ. άτομα.
Όσον αφορά την ετήσια αύξηση των μισθών στη χώρα, αυτή διαμορφώθηκε στο +2,4% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας επιβράδυνση σε σχέση με το +2,8% που είχε σημειωθεί το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020.
Εάν εξαιρεθούν τα επιδόματα, τότε η ετήσια αύξηση των μισθών διαμορφώνεται στο +2,7% τια το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ανόδου +2,6% προηγουμέωνς και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +2,9%.
Στον αντίποδα, η ONS δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στη χώρα για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1971.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατα 856.500 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί αύξηση της τάξεως του +70% σε μηνιαία βάση, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται πλέον σε 2,1 εκατομμύρια.
Η Υπηρεσία διευκρίνισε ότι τα παραπάνω στοιχεία ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην αγορά εργασίας, καθώς η κυβέρνηση άνοιξε το σύστημα παροχών σε ορισμένους εργαζόμενους των οποίων το εισόδημα είχε μειωθεί λόγω του κορωνοϊού.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Thyssenkrupp θα μπορούσε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας χαλυβουργίας της, δήλωσε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, σε μια ιστορική μεταστροφή στρατηγικής για τον γερμανικό όμιλο που έχει χτίσει μια κληρονομιά 200 ετών ως βιομηχανικός κολοσσός.
«Τίποτα πια δεν αποκλείεται», δήλωσε η Martina Mertz, ερωτηθείσα από το Reuters εάν η Thyssenkrupp θα μπορούσε να πουλήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις δραστηριότητες χαλυβουργίας.
Η διευθύνουσα σύμβουλος μίλησε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως ο πολυεθνικός όμιλος είναι σε συνομιλίες με άλλες εταιρίες της βιομηχανίας χάλυβα αναφορικά με τις δυνατότητες συγκέντρωσης του κλάδου.
Η ίδια δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας.
«Εξετάζουμε όλο εύρος των επιλογών», δήλωσε η Mertz σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται όλες οι μορφές συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένων

Νέα κέρδη στις ασιατικές αγορές μετά το ράλι στη Wall - Στο +1,49% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,81%

Με νέα κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (19/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από το ράλι που σημειώθηκε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Moderna από τη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,49% στις 20.433,45 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,81% και τις 5.559,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +2,25% στις 1/980,61 μονάδες, την ίδια στιγμή ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,12% στις 4.561,64 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,23% στις 24.468,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,12% στις 10.860,44 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,81% στις 2.898,58 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,11% στις 11.041,94 μονάδες.
Η μετοχή της Nippon Steel στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +6,77% ενώ αντίθετα η μετοχή της SoftBank υποχώρησε κατά -2,74%, μετά τις ζημίες που ανακοίνωσε για το οικονομικό έτος 2019-2020.
Επιπλέον, η μετοχή της Samsung Electronics στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά +3,07% την ίδια στιγμή που οι μετοχές των Link Real Estate Investment και PetroChina στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν κατά +3,68% και +3,33% αντίστοιχα.
Χθες (18/5) η μετοχή της Moderna κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +20% μετά την ανακοίνωσή της ότι τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών μελετών από τον εμβολιασμό 45 υγιών ανθρώπων είναι θετικά, καθώς αυτοί ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού.
Επιπλέον, η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμα μεγαλύτερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα τέλη του επόμενου μήνα.
«Η αισιοδοξία γύρω από την επανεκκίνηση των οικονομικών και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ωθεί υψηλότερα τις αγορές και τις τιμές του πετρελαίου», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι «οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν ένας κρίσιμος κίνδυνος για τις αγορές», καθώς και ότι «απαιτείεται προσοχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες αποσυνδέονται όλο και περισσότερο από την πραγματική οικονομία».
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Moderna προκάλεσε ράλι στις αγορές της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, και συγκεκριμένα στο +3,85% και τις 23.597,37 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +3,15% στις 2.953,91 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,44% στις 9.234,83 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης