Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, παρά την απόφαση της Καρλσρούης - Πιθανή επέκταση του προγράμματος πανδημίας

Lagarde: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, παρά την απόφαση της Καρλσρούης - Πιθανή επέκταση του προγράμματος πανδημίας
«Δε θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το ύψος, την διάρκεια και την σύνθεση του προγράμματος στον απαραίτητο βαθμό», διαμηνύει η Lagarde
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την συνταγματικότητα του αντίστοιχου προγράμματος του 2015 (PSPP), δηλώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος (PEPP).
«Λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση.
Αλλά δεν ανησυχώ καθόλου – ούτε για το πρόγραμμα που αφορά την πανδημία ούτε για το προηγούμενο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου το ευρωσύστημα αγοράζει ομόλογα από το 2015.
Παραμένουμε απτόητοι στην εκπλήρωση του στόχου της διατήρησης σταθερών τιμών», τονίζει η Lagarde σε συνέντευξή της σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Handelsblatt.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το τρέχον πρόγραμμα η Bundesbank, η επικεφαλής της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής στον ευρωχώρο», για να προσθέσει ότι η Συνθήκη για την ΕΚΤ προβλέπει ότι «κάθε εθνική κεντρική τράπεζα στην ευρωζώνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να παίρνει οδηγίες από τις κυβερνήσεις.
Ερωτώμενη εάν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) πρόκειται να επεκταθεί, η Lagarde αφήνει όλα τα ενεδεχόμενα ανοιχτά: «Ήμασταν πολύ σαφείς και εξακολουθούμε να είμαστε πολύ σαφείς.
Δε θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε το ύψος, την διάρκεια και την σύνθεση του προγράμματος στον απαραίτητο βαθμό».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει ψυχολογικό εμπόδιο για τις πράξεις μας».
To έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, είναι πιθανό να επεκταθεί και η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Εύσημα για τη γαλλογερμανική πρόταση

Στην ίδια συνέντευξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε το σχέδιο συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισηγήθηκαν Γερμανία και Γαλλία με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι φιλόδοξες, στοχευμένες και ευπρόσδεκτες», δήλωσε η Lagarde κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Σύμφωνα με την γαλλογερμανική πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν σήμερα η καγκελάριος Α. Merkel και ο πρόεδρος E. Macron, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλεί χρήματα από τις αγορές και θα τα παρέχει - στο πλαίσιο του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. - ως βοήθεια στα κράτη- μέλη που πλήττονται από την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης