Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι 3 ασιατικές οικονομίες που συγκράτησαν την επιδημία του κορωνοϊού - Τα βήματα που ακολούθησαν

CNBC: Οι 3 ασιατικές οικονομίες που συγκράτησαν την επιδημία του κορωνοϊού - Τα βήματα που ακολούθησαν
Ασιατικές οικονομίες όπως η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ φαίνεται πως έχουν συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού εντός των συνόρων τους
Πολλές ασιατικές οικονομίες φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού εντός των συνόρων τους, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να επιβραδύνεται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Την πορεία των χωρών αυτών αναλύει το CNBC κάνοντας λόγο για ένα επίτευγμα που λίγες το έχουν καταφέρει, ακόμη και όταν άρχισε η άρση των περιοριστικών μέτρων για την επανεκκίνηση των οικονομιών.
Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις να μην επαναπαυθούν, επειδή νέα κρούσματα θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν παρ' όλο που φαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει τεθεί υπό έλεγχο, όπως συνέβη στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, ορισμένες ασιατικές οικονομίες, όπως η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, για πολλές ημέρες τον τελευταίο μήνα δεν αναφέρουν νέα κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University.



Οι χώρες αυτές έφτασαν σε αυτό το στάδιο μέσω διαφορετικών δρόμων, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις τους ενέργησαν άμεσα στη λήψη περιοριστικών μέτρων καθώς είχαν εμπειρία από τον ιό SARS που ξέσπασε σχεδόν 20 έτη πριν.
Πιο αναλυτικά, το CNBC παρουσιάζει τα βήματα που ακολούθησαν οι ασιατικές χώρες και κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν είναι μία από τις οικονομίες που έχουν αποφύγει μια μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας.
Κι αυτό παρά τους εκτεταμένους αεροπορικούς δεσμούς της με την ηπειρωτική χώρα και τη μη πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες από τον ΠΟΥ.



Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο Journal of the American Medical Association, η επιτυχία της Ταϊβάν να περιορίσει την επιδημία του κορωνοϊού βασίστηκε εν μέρει στη χρήση μεγάλων δεδομένων και τεχνολογίας.
Ειδικότερα, οι τρόποι με τους οποίους η Ταϊβάν χρησιμοποιεί τεχνολογία περιλαμβάνει:
•    Ενσωμάτωση των εθνικών βάσεων δεδομένων ασφάλισης υγείας και μετανάστευσης και τελωνείων, που επέτρεψαν στις αρχές να εντοπίζουν πιθανά κρούσματα βάσει του ιστορικού ταξιδιού τους και των κλινικών συμπτωμάτων. Επίσης, απαίτησε από τους ταξιδιώτες στο νησί να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα δήλωσης υγείας πριν από την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξή τους, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν με βάση τους κινδύνους μόλυνσης κατά τη μετανάστευση.

Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση ενήργησε αρκετά γρήγορα στην επιβολή συνοριακών ελέγχων, καραντίνας και μέτρων κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και ακύρωση μεγάλων events.
Τα μέτρα έγιναν πιο αυστηρά όταν η πόλη παρουσίασε εκτόξευση των κρουσμάτων τον Μάρτιο λόγω κατοίκων που επέστρεψαν από το εξωτερικό.
Οι αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα για διαγνωστικά τεστ, έκλεισαν τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια.



Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Χονγκ Κονγκ οφείλει την επιτυχία στη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ ήταν από τις χώρες που αυστηροποίησαν πολύ γρήγορα τους συνοριακούς ελέγχους τον Ιανουάριο.
Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης καραντίνες, έκλεισε τα σχολεία και κάποιες επιχειρήσεις, όπως τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια, πολύ σύντομα.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό που βοήθησε το Βιετνάμ είναι στο γεγονός ότι οι αρχές παρακολουθούσαν αποτελεσματικά, εντόπιζαν και απομόνωναν πιθανά κρούσματα χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσουν τους περιορισμένους πόρους της σε προγράμματα μαζικών τεστ, όπως αυτά στη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης