Στο -5% η Aegean μετά τις δηλώσεις Βασιλάκη – Ζητάει κρατική βοήθεια, «καίει» 40 εκατ. ευρώ το μήνα

Στο -5% η Aegean μετά τις δηλώσεις Βασιλάκη – Ζητάει κρατική βοήθεια, «καίει» 40 εκατ. ευρώ το μήνα
Όπως ειπώθηκε η εταιρεία θέλει κρατική στήριξη αλλά δεν επιθυμεί αυτή να έχει μετοχικό αντάλλαγμα ή να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης
Απώλειες άνω του 5% καταγράφει η Aegean Airlines στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο της χθεσινής (18/5) τηλεδιάσκεψης της εταιρείας για την ενημέρωση των αναλυτών.
Όπως ειπώθηκε η εταιρεία θέλει κρατική στήριξη αλλά δεν επιθυμεί αυτή να έχει μετοχικό αντάλλαγμα ή να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.
Η εταιρεία «καίει» περίπου 40 εκατ. ευρώ το μήνα, έχει λάβει 120 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και αναμένεται να εμφανίσει ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Η μετοχή υποχωρεί 5,6% και βρίσκεται στα 4,7750 ευρώ με όγκο 22 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 341 εκατ. ευρώ.

Το ρεπορτάζ του ΒΝ για την τηλεδιάσκεψη της Aegean

Σε διαπραγματεύσεις με όλους και για όλα βρίσκεται η διοίκηση της Aegean προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ και η κρατική βοήθεια θα πρέπει να είναι στο τραπέζι όταν μάλιστα άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες με χειρότερο ισολογισμό αναμένεται να λάβουν εντυπωσιακή βοήθεια.
Αυτά σημείωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης(18/5) για την ενημέρωση των αναλυτών ο Ευτύχης Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines.
Όπως σημείωσε το 2020 θα είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της εταιρείας και δεν αναμένεται να ξεπεράσει στο καλύτερο σενάριο το 50% των πτήσεων που είχε το Σεπτέμβριο από 25% που θα είναι τον Ιούλιο.
Το 2021 θα φτάσει το 75-80% των πτήσεων του 2019.
«Κανείς δε ξέρει τι θα συμβεί. Πρέπει να γίνουμε ευέλικτοι όλοι και να προσαρμοστούμε.
Και το κράτος πρέπει να είναι μέρος της λύσης.
Δεν μπορεί η Aegean να είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που δε θα λάβει βοήθεια από το κράτος», τόνισε ο κ. Βασιλάκης.
Σημειώθηκε πως είναι σε συζητήσεις με το κράτος αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα, ούτε στο ύψος ούτε στους όρους.
Δε συμβιβάζεται ωστόσο στο να διαπραγματευτεί τους όρους που διοικεί η ομάδα την εταιρεία.
Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε πως πρέπει όλοι να συνεργαστούν, όλοι όσοι έχουν να κάνουν με τις αερομεταφορές, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο μοντέλο και να ξεπεραστεί η κρίση.
Όλο το σύστημα που επηρεάζεται πρέπει να βρει τρόπο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Θα απαιτηθούν θυσίες από όλους, είπε ο κ.Βασιλάκης, δεν μπορεί κάποιος να τα καταφέρει μόνος του.
Όπως ανέφερε είναι σε διαπραγματεύσεις με όλους όπως και με την Airbus με την οποία έχει μία καλή συνεργασία για τις παραδόσεις, αν θα μπορούν να πάνε μερικούς μήνες πίσω αλλά και με τις εταιρείες που έχει μισθώσει αεροσκάφη.
Ψάχνουμε τρόπους για να βρεθεί η χρυσή τομή και να καλυφθούν και οι δικές τους ανάγκες και οι δικές μας.
Ο τζίρος στο πρώτο δίμηνο ήταν ανοδικός με 10-11% αύξηση στην επιβατική κίνηση.
Οι πωλήσεις συνολικά στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν στα 145 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15%.
Ο Μάρτιος ήταν πτωτικός κατά 55%.
Στο πρώτο τρίμηνο τo αποτέλεσμα προ φόρων θα είναι αρνητικά κατά 80 εκατ. ευρώ με το Μάρτιο να είναι αρνητικός κατά 55 εκατ. ευρώ, ενώ συνήθως ήταν θετικός.
Από hedging θα περάσει στο πρώτο τρίμηνο ζημιά 30 εκατ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου και έτσι η ζημιά προ φόρων θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσει πετρέλαιο και να το αποθηκεύσει.
Η εταιρεία είχε βάλει το 70% του προσωπικού της σε αναστολή σύμβασης δίνοντάς τους όμως κάποιο bonus προκειμένου να μειωθεί η απώλεια.
Περιμένει από την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης για να πάρει αποφάσεις για το προσωπικό της, αλλά μπορεί να μειώσει κάποια κόστη από εποχικές συμβάσεις που δε θα ανανεωθούν ή με πιλότους.
Έχει λάβει 120 εκατ. ευρώ δάνειο από τις 4 συστημικές τράπεζες (30 εκατ. ευρώ από κάθε μία), ενώ στο δεύτερο τρίμηνο «καίει» περίπου 40 εκατ. ευρώ το μήνα με τα έξοδα να έχουν μειωθεί κατά 26-28 εκατ. ευρώ το μήνα.
Στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί η απώλεια στο ταμείο καθώς θα βελτιωθούν οι ταμειακές ροές.
Σημειώθηκε πως το ταμείο στο πρώτο τρίμηνο ήταν στα 580-585 εκατ. ευρώ αλλά ποσό 120-150 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένες καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS