Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εστίαση: Ενοχλημένοι οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση - Μας έδωσε χρόνο για τα χρέη και ούτε ένα ευρώ για τα έξοδα   

Εστίαση: Ενοχλημένοι οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση - Μας έδωσε χρόνο για τα χρέη και ούτε ένα ευρώ για τα έξοδα   
Aβέβαιο το μέλλον στην εστίαση
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών ταιριάζει γάντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση καθώς οδηγεί τον κάθε επιχειρηματία να παλέψει μόνος του για να επιβιώσει στην εποχή του κορωνοϊου καθώς τα χρέη μεταφέρθηκαν στους  επόμενους  μήνες.
Οι κυβερνητικές αποφάσεις με την άδεια των λοιμωξιολόγων αυξάνουν την προσέλευση των πελατών κατά 33% αφού επιτρέπεται ένα άτομο ανά δύο τετραγωνικά μέτρα ενώ η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν για 3 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.
Η δυναμικότητα των τραπεζιών αυξήθηκε κατά 50% ανεβάζοντας τον πήχη ανά τραπέζι στα 6 άτομα από 4 άτομα που προέβλεπε αρχικά. 
Επισημαίνοντας  ότι  για  τις πολύτεκνες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Η κυβέρνηση υπό το φόβο κατάρρευσης του κρατικού προϋπολογισμού έλαβε τη μεγάλη απόφαση να ανάψει νωρίτερα το «πράσινο φώς» για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ανάλογη στάση κράτησε και για τα εμπορικά κέντρα τα οποία χθες έκαναν πρεμιέρα.

Τα μαθηματικά της εστίασης

Η μαθηματική εξίσωση που ορίζει  το αριθμό  των πελατών σε ένα κατάστημα εστίασης.   
Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως160% του πλάτους του ανοίγματος.
Με τη συμβολή των πολιτικών μηχανικών θα λειτουργήσει στην πράξη η εστίαση καθώς η αναζήτηση του ωφέλιμου χώρου απαιτεί τη χρήση του πολεοδομικού σχεδίου.
 Ο γενικός διευθυντής κ Γιάννης Λιάρος της Ελληνικής Ένωσης  Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης λέει στο ΒΝ ότι το άνοιγμα της Εστίασης είναι μαθηματική άσκηση.
Αναγνώρισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι πιο κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα κριθεί στην πράξη από τους ίδιους τους καταναλωτές οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους πρέπει  να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
 Ο κ. Γιάννης Λιάρος διευκρίνισε ότι θα δοθεί μία εβδομάδα προσαρμογής στους επιχειρηματίες για να διαμορφώσουν τους χώρους στα νέα μέτρα και τα πρώτα  συμπεράσματα για τη λειτουργία τους  θα τα έχουμε στα τέλη Μαΐου.   
 Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των χώρων πιθανόν να φτάνει στο 80%  επι του συνολικού  εμβαδού  του καταστήματος   

Περίπου 1 δισ. ευρώ χάθηκε από την εστίαση

Τα έως τώρα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων είχαν χαρακτήρα αναστολής πληρωμών.
Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους τους επόμενους δίνοντας στη ουσία χρόνο αλλά όχι  χρήμα. 
Δεν διαγράφτηκαν χρέη ή οφειλές προς την εφορία. Ακόμη και στην προκαταβολή φόρου η κυβέρνηση τηρεί σκληρή στάση με τον υφυπουργό  κ Σκυλακάκη να προετοιμάζει την επιχειρηματική κοινότητα ότι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου κάτω του 100% η οποία να σημειωθεί αντιστοιχεί στο φόρο εισοδήματος της φετινής χρονιάς και θα πληρωθεί σε πέντε ή τρεις μηνιαίες δόσεις.
Παράδειγμα αν ο φόρος εισοδήματος για τον επιχειρηματία μιας καφετέριας διαμορφωθεί σε 1000 ευρώ θα πρέπει καταβάλει επιπλέον χρήματα από 500 έως 700 ευρώ ως προκαταβολή.
Η κυβέρνηση νίπτει τα χείρας της για τα μισθώματα καθώς η μείωση του 40% ισχύει και για τον Μάιο ενώ  αγνοεί επι της ουσίας πως θα πληρωθεί το  υπόλοιπο  60% του ενοικίου.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bangkinhnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης