Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρόβλεψη - σοκ του Συνδέσμου Λιανικής Πωλήσεως για λουκέτο σε πάνω από 150 χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού

Πρόβλεψη - σοκ του Συνδέσμου Λιανικής Πωλήσεως για λουκέτο σε πάνω από 150 χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού
Λουκέτο θα βάλουν 150.000 με 200.000 επιχειρήσεις εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Ζαΐρης
Λουκέτο σε 150.000 με 200.000 επιχειρήσεις μαζί με την εστίαση εκτίμησε ότι θα έχουμε στο τέλος της ημέρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως), Αντώνης Ζαΐρης, ο οποίος χαρακτήρισε ικανοποιητική την προσέλευση των καταναλωτών στα εμπορικά κέντρα και malls χτες, την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.
Τα μέλη του ΣΕΛΠΕ πραγματοποιούν τζίρο 15 δισεκ. απασχολούν 125.000 εργαζομένους και έχουν 15.500 σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα από την περασμένη εβδομάδα που έχουν ανοίξει καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους κατά 10% με 20% μεσοσταθμικά με τις αντίστοιχες περυσινές ημέρες.
Όπως είπε ο κ. Ζαΐρης μιλώντας στην εκπομπή Market Watch που αποτελεί συνεργασία του bankingnews.gr με τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 «ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός στις αγορές τους λόγω κορωνοϊού καθώς λόγω των προστατευτικών μέτρων δεν μπορεί να ζήσει αυτό που λέμε αγοραστική εμπειρία. από την άλλη είναι γεγονός ότι σκέφτεται και τον προϋπολογισμό του καθώς έχουν μία ελαφρά μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος».
Από την άλλη χαρακτήρισε ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι καταναλωτές επειδή αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει μία ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
Αναφορικά με το πόσες επιχειρήσεις δεν αναμένεται να ανεβάσουν ρολά, ο κ. Ζαΐρης τόνισε ότι «δική μου εκτίμηση είναι ότι στο τέλος της ημέρας το 20% με 30% των επιχειρήσεων (επί συνόλου 700.000) δεν θα ξανανοίξουν, θα ανασχέσουν την λειτουργία τους.
Nα σημειωθεί ότι οι κανόνες λειτουργίας που έχουν τεθεί για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) είναι τα εξής:
• Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
• Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
• Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
• Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Επίσης συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.
Τέλος συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%.
Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης