Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Roadshows από Wood και Goldman τον Ιούνιο με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια - Τα 4 κρίσιμα θέματα για τις ελληνικές τράπεζες

Roadshows από Wood και Goldman τον Ιούνιο με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια - Τα 4 κρίσιμα θέματα για τις ελληνικές τράπεζες
Tον Ιούνιο τα πρώτα χρηματοοικονομικά roadshows μετά τον κορωνοϊό
Tα πρώτα χρηματοοικονομικά roadshows μετά τον κορωνοϊό είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.
Οι ημερομηνίες είναι ακόμη υπό συζήτηση αλλά οι πρώτοι οίκοι που θα κινηθούν διαδικτυακά με τους πελάτες τους φαίνεται να είναι οι Wood και η Goldman Sachs.
Στα δύο αυτά συνέδρια παρούσες θα είναι και οι ελληνικές τράπεζες.
Με δεδομένη την ανακοίνωση του α τριμήνου του τρέχοντος έτους και τον προγραμματισμό για το σύνολο του έτους ως προς τα κόκκινα δάνεια οι διεθνείς επενδυτές επικεντρώνουν τις απορίες τους στο θέμα αυτό, απορίες που δεν είναι καθόλου εύκολο να λυθούν αν σκεφθεί κανείς πως οι τράπεζες θα πληγούν τόσο περισσότερο όσο πιο μεγάλη θα είναι η ύφεση.
-Πρώτος στόχος πάντως των τραπεζών και των ελληνικών και των άλλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να επιμηκύνουν τα moratorium μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μην εγγράψουν κατά την τρέχουσα χρονιά κόκκινα δάνεια.
Ας μην ξεχνάμε πως το υγιές χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήδη σε moratorium έχουν οδηγηθεί ενήμερα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.
Από αυτά το 60% ανήκει σε επιχειρήσεις και το 40% σε ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ο τουρισμός είναι το αντικείμενο που απασχολεί κυρίως τους επενδυτές αφού από τα δάνεια που έχουν οδηγηθεί σε moratorium και που ανήκουν σε επιχειρήσεις περίπου το 50% αφορά τον τουρισμό και τη συνοδευτική εστίαση.
- Oι κλάδοι και οι εταιρίες με προοπτική ανάκαμψης αποτελούν επίσης εξαιρετικά σημαντικά θέματα για τους επενδυτές οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν ανακατατάξεις χαρτοφυλακίου όσοι τουλάχιστον δεν πούλησαν.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες πρέπει να πείσουν πως μέσα σε ένα εύρος χρόνου θα ξαναβρούν το βηματισμό τους τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, κάτι που δεν θεωρείται και απολύτως εύκολο με δεδομένες τις διαφορές στις απόψεις που έχουν εκδηλωθεί σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.
Ισχυρό προβάδισμα πάντως φαίνεται να κατέχει η Eurobank που έχει αιτηθεί τη συμμετοχή της στον Ηρακλή ήδη για τρεις τιτλοποιήσεις.
-Ενα ακόμη θέμα για τους επενδυτές είναι τα νέα δάνεια που διανεμήθηκαν πόσο διασφαλισμένα δείχνουν ακόμη και με τις χαραλότερες προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν στους επενδυτές τη στόχευση των θεσμών ενώ θα πρέπει να μιλήσουν μαζί τους και για θέματα πλειστηριασμών και πτωχευτικού δικαίου.
-Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη ερωτήσσεις των ξένων προς τις ίδιες τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση εφόσον αυτή συμμετέχει με κάποιο τρόπο στα roadshows είναι πως θα αντιμετωπιστεί το κρίσιμο θέμα του DTC του αναβαλλόμενου φόρου δηλαδή μιας και φέτος οι τράπεζες αποκλείεται να παρουσιάσουν κερδοφόρα χρήση.
Αυτό σημαίνει πως αν εφαρμοστεί η νομοθεσία το Δημόσιο θα αυξήσει τη συμμετοχή του στις τράπεζες κατά 30%.
Εκείνο που λοιπόν που επιδιώκεται είναι να διενεργηθεί ένα waiver του νόμου ώστε οι συνέπειες που περιγράφησαν να οδηγηθούν σε μια αναβολή της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για μια περίπου διετία και αυτό χωρίς να αποτελέσει state aid.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης