Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +0,48% ο Nikkei, ο Kospi +0,51%

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +0,48% ο Nikkei, ο Kospi +0,51%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,46% στις 23.906 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (18/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, όσο και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,48% στις 20.133,73 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,03% και τις 5.460,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,51% στις 1.937,11 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,09% στις 4.511,63 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονκγ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,46% στις 23.906 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,69% στις 10.740,55 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.875,42 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,40% στις 10.921,15 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε συρρίκωνση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί συρρίκνωση κατά 1,8%, γεγονός που σημαίνει ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση.
Ωστόσο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση κατά 1,1%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 3,4% έναντι ετήσιας πτώσης 7,1% και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για συρρίκνωση κατά 4,5%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,5%.
Η εγχώρια ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών μείωσε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η πτώση της εξωτερικής ζήτησης προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η απότομη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις κατοικιών και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι αναπόφευκτες μετά τον Απρίλιο, εξαιτίας της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της επακόλουθης αίτησης για κλείσιμο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο οικονομολόγος του NLI Research Institute, Taro Saito.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Meiji Yasuda Research Institute, Yuichi Kodama, τόνισε ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οικονομία υπέστη μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση το τρέχον τρίμηνο», ενώ τόνισε ότι «η Ιαπωνία έχει εισέλθει σε πλήρη ύφεση».
Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με ήπια κέρδη, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,25% στις 23.685,42 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +0,39% στις 2.863,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +0,79% και τις 9.014,56 μονάδες.
Χθες (17/5) ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, δήλωσε ότι η Fed διαθέτει πολλά πυρομχαικά ώστε να αντιμετωπίσει την ύφεση που έχει προκαλέσει το shutdown, εκτιμώντας παράλληλα ότι το δεύτερο τρίμηνο θα αποδειχθεί δύσκολο για την αμερικανική οικονομία.
Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα είναι σχετικά γρήγορη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα ήθελε κάποιος να στοιχιματίσει κατά της αμερικανικής οικονομίας».
«Υποθέτοντας ότι δε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πιστεύω ότι θα δούμε μία σταθερή ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης