Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα με P/BV 0,11 είναι φθηνές να αγοράσουν οι βασικοί μέτοχοι - Εάν διαθέτουν κεφάλαια ας δώσουν δάνεια στην οικονομία

Εάν οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα με P/BV 0,11 είναι φθηνές να αγοράσουν οι βασικοί μέτοχοι - Εάν διαθέτουν κεφάλαια ας δώσουν δάνεια στην οικονομία
Οι βασικοί μέτοχοι και οι τράπεζες θα δοκιμαστούν ξεκάθαρα από τις αγορές και την οικονομία.
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα είναι φθηνές, με δείκτη P/BV 0,11, για ορισμένους φαινομενικά φθηνές και για άλλους πραγματικά φθηνές.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο, οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα καταγράφουν ισχυρή πτώση έως -69% από τα υψηλά του 2020 και οι αιτίες είναι συγκεκριμένες.
Ύφεση, πορεία οικονομίας, ανησυχίες για τα κεφάλαια των τραπεζών, η σεναριολογία για την bad bank και τα προβληματικά δάνεια δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά funds αποσύρονται έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών ακόμη και σε επίπεδα χειρότερα της περιόδου Grexit του 2015.
Οι ρευστοποιήσεις λόγω MSCI επίσης διαδραματίζουν ένα ρόλο με τις εκροές 150 εκατ αλλά δεν είναι ο ουσιώδης καταλύτης.
Όμως εδώ θα κριθούν και οι βασικοί μέτοχοι και οι ίδιες οι τράπεζες.

Το μήνυμα μετόχων και διοικήσεων

Οι βασικοί μέτοχοι το Fairfax στην Eurobank, ο Paulson στην Πειραιώς και στην Alpha bank αλλά και άλλοι μεγάλοι επενδυτές θα πρέπει να αποδείξουν ότι στηρίζουν τις τράπεζες έστω και με συμβολικές κινήσεις αγοράς μετοχών.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι διοικήσεις των τραπεζών εάν πιστεύουν ότι είναι φθηνές θα πρέπει να προβούν σε σημειολογικές κινήσεις και να αγοράσουν μετοχές.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος στις τράπεζες θα πρέπει να στηρίξει επίσης όχι με αγορές γιατί υπάρχουν σοβαρά εμπόδια αλλά τουλάχιστον λεκτικά η διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει να πάρει θέση, η περιουσία του απαξιώνεται και εσχάτως το ΤΧΣ έχει εξαφανιστεί.
Οι μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να εμφανιστούν, να μην είναι άφαντοι, να δείξουν ότι στηρίζουν τις τράπεζες τους, να περάσουν ένα θετικό μήνυμα.

Το μήνυμα των τραπεζών

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια.
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση λόγω των νέων προβληματικών δανείων από την πανδημία του κορωνοιού αποδεικνύεται αέρας, 16 δισεκ. DTC είναι αδύνατο να συμψηφιστούν με μελλοντικά κέρδη.
Τα NPEs τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν από 68 σε 75 με 77 δισεκ. αλλά η ΕΚΤ και ο SSM έχουν παράσχει ελαστικά κριτήρια σε προβληματικά δάνεια και κεφαλαιακή επάρκεια.
Εάν όλα είναι ελεγχόμενα όπως οι τράπεζες αναφέρουν ας χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Εάν δεν την χρηματοδοτήσουν, αυτό θα σημαίνει ότι οι τραπεζίτες κάτι τους ανησυχεί, είναι ο κίνδυνος νέος NPEs ή οριακών κεφαλαίων;

Οι βασικοί μέτοχοι και οι τράπεζες θα δοκιμαστούν ξεκάθαρα από τις αγορές και την οικονομία.
Εάν όλα βαίνουν καλώς οι βασικοί μέτοχοι να στηρίξουν τις μετοχές και οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης