Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πρεμιέρα για εμπορικά κέντρα - εστίαση, η διγλωσία για τα μισθώματα και οι διευκολύνσεις της Lamda Development

Η πρεμιέρα για εμπορικά κέντρα - εστίαση, η διγλωσία για τα μισθώματα και οι διευκολύνσεις της Lamda Development
Από σήμερα ξεκινούν τη λειτουργία τους τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά
Με τα εμπορικά κέντρα να ξεκινούν την λειτουργία τους σήμερα από τις 10 το πρωί και την εστίαση, όπως έγραψε το ΒΝ να ανεβάζει ρολά στις 25 Μαϊου, τίθεται ξανά σε λειτουργία άνω του 85% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, από το 37% που λειτουργεί σήμερα.
Έτσι από τη σήμερα ξεκινούν τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά (αν και το Smart Park στα Σπάτα έχει ήδη ξεκινήσει την λειτουργία του από το περασμένο Σάββατο).
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα τόσο από εργαζόμενους όσο και για πελάτες στους κοινόχρηστους χώρους. Υποχρεωτική ωστόσο είναι η χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας. Αν η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη τότε η τότε η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.
Από τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων της χώρας η αγοραστική κίνηση από την περασμένη Δευτέρα είναι μικρή, με ανοδικές ωστόσο τάσεις, ενώ σχεδόν το σύνολο των καταστημάτων προχωρούν σε εκπτώσεις και προσφορές, άνω του 50%, μία τακτική που θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το θέμα που μένει να διευκρινιστεί τόσο από τα στοιχεία που συλλέγουν οι εμπορικοί σύλλογοι όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πόσες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρολά, αριθμός ο οποίος αναμένεται να γίνει γνωστός μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Μόνο το 30% των ενοικίων θα ζητήσει η Lamda για Μαϊο και Ιούνιο

Με επιστολές, όπως έχει αναφέρει το BN, προς τους ιδιοκτήτες μεγάλες εταιρείες του εμπορίου ζητούν το τελευταίο διάστημα να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων που μισθώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλυσίδες ZARA, Δούρος κλπ, ζητούν από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους μειώσεις στο ύψος των μισθωμάτων από 20% έως και 60%.
Με δεδομένο ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος καθώς θα τεθούν μία σειρά περιορισμών κατά την λειτουργία τους, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα καταστήματα τους θα έχουν πτώση του τζίρου τους κατά 50% με αποτέλεσμα για πολλές αλυσίδες η κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων να είναι πολύ δύσκολη.
Ηδη η Lamda Development που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall και Golden Hall για τον Απρίλιο ζήτησε μόνο το 30%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα πράξει για τον Μάϊο και τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Metro Mall προχωρά σε μείωση του μισθώματος στο 65%.

Η διγλωσσία με την μείωση των ενοικίων κατά 40%

Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως τι θα γίνει με το μέτρο της μείωσης των ενοικίων 40% σε όλα τα ακίνητα που μισθώνονται από τις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει των ΚΑΔ τους). Το μέτρο έχει παραταθεί μέχρι το Μαϊο, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμερισμό των απωλειών από το 40% των ενοικίων ανάμεσα σε κράτος και ιδιοκτήτες, το οποίο μπορεί να φτάσει στο επίπεδο του 50%-50%.
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΪ είπε ότι «δεν είναι τόσο απλό», απαντώντας στην ερώτηση εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επέκταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός ανέφερε πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων, συμπληρώνοντας πως «αναζητούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση», καταγράφοντας και τα σχετικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου αλλά και τις αγωνίες των ιδιοκτητών ακινήτων.
Ο ίδιος ωστόσο, λίγες ώρες πριν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είχε δώσει ελπίδες στους ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων, καθώς μίλησε για ρύθμιση του θέματος των ενοικίων. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι τέλος του χρόνου.
Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στις 25 Μαϊου ανοίγει η εστίαση

Στις 25 Μαϊου, αν και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριζε μέχρι και την Παρασκευή ότι το άνοιγμα έχει προγραμματιστεί για τις 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα εστιατόρια και τα καφέ στην χώρα μας.
Στο τραπέζι πέρα από τα επιδημιολογικά στοιχεία, τέθηκε σοβαρά και το θέμα της επιβίωσης του κλάδου, που μετρά μεγάλες απώλειες από την αρχή του lockdown.
Για την ενίσχυση του κλάδου η κυβέρνηση εξετάζει ένα φορολογικό πακέτο που περιλαμβάνει: την μετάταξη του καφέ, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% ή 11% και επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.
Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για διάστημα από 3 έως 6 μήνες.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης