Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vestager (ΕΕ): Οι αποκλίσεις στις κρατικές ενισχύσεις προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά

Vestager (ΕΕ): Οι αποκλίσεις στις κρατικές ενισχύσεις προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά
Για κατάσταση, που αποτελεί εμπόδιο για την ανάκαμψη, έκανε λόγο η Ευρωπαία επίτροπος
Την ανησυχία της εξέφρασε η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, για τις «τεράστιες διαφορές» στις κρατικές ενισχύσεις, που δίνονται από τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση της Covid -19.
Μάλιστα, έκανε λόγο για στρέβλωση της ενιαίας αγοράς στο πλαίσιο της Ένωσης. 
Η Γερμανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοϊό, προκαλώντας ανησυχίες ότι χώρες με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα ενδέχεται να έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα στην ενιαία αγορά του μπλοκ.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung  η Vestager δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα διαφορετικά επίπεδα κρατικής ενίσχυσης μεταξύ των κρατών - μελών να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.
«Και αυτό έχει ήδη συμβεί σε κάποιο βαθμό», είπε η Vestager, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα στην έκδοση της Δευτέρας (18/5), όπως μεταδίδει το Reuters.
Η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί κεντρικό δόγμα της ΕΕ και είναι εδώ καιρό βασική προϋπόθεση για το άνοιγμα σε ξένους παίκτες όπως η Κίνα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τους αυστηρούς περιορισμούς των κρατικών ενισχύσεων στα μέσα Μαρτίου, επιτρέποντας στα 27 κράτη της ΕΕ να διοχετεύσουν  κεφάλαια στις οικονομίες τους και τις εταιρείες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης