Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία: Επεισόδια στα Τίρανα για την Κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου - Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγει ο ΠτΔ

Αλβανία: Επεισόδια στα Τίρανα για την Κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου - Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγει ο ΠτΔ
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Rama ότι η κατεδάφιση του παραδοσιακού κτιρίου στοχεύει στην ικανοποίηση συμφερόντων οικοδομικών εταιριών
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο των Τιράνων όταν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και άνθρωποι των τεχνών προσπάθησαν να σταματήσουν την επιχείρηση κατεδάφισης του Εθνικού Θεάτρου.
Η κυβέρνηση Rama προχώρησε τελικά στην κατεδάφιση του κτηρίου σήμερα το πρωί, ωστόσο οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους πολίτες διήρκησε όλη τη νύχτα με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Για το θέμα είχε παρέμβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ilir Meta, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κρίνει εκείνο την νομιμότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης για την κατεδάφιση του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Liulezim Bashia, χαρακτήρισε την πράξη «παράνομη και βίαιη», ενώ ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιηθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος είχε τονίσει ότι το θέμα του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί την τελευταία κόκκινη γραμμή στις σχέσεις της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.
Το κτίριο του θεάτρου είχε χτιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια στο κέντρο των Τιράνων. Στη θέση του αναμένεται να κατασκευαστέι ένα νέο υπερσύγχρονο κτήριο που θα έχει το σχήμα ενός παπιγιόν.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Rama και την κυβέρνησή του, ότι η κατεδάφιση του παραδοσιακού κτιρίου στοχεύει στην ικανοποίηση συμφερόντων οικοδομικών εταιριών.
 
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης