Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 312 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό, με 4, 7 εκατ κρούσματα διεθνώς - Η Βραζιλία είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Πάνω από 312 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό, με 4, 7 εκατ κρούσματα διεθνώς -  Η Βραζιλία είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας
Η επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα είναι μονόδρομος για τον πλανήτη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στη Βραζιλία
(upd4) Μονόδρομο αποτελεί για όλες τις χώρες του κόσμου το πέρασμα στην κανονική οικονομική δραστηριότητα, καθώς το μέγεθος των προβλημάτων, που αφήνει στο πέρασμά του ο κορωνοϊός, δεν μπορεί ακόμη να αποτιμηθεί.  Η αλήθεια είναι, πως η πανδημία δεν είναι ακόμη παρελθόν στο υγειονομικό κομμάτι και αυτό αποδεικνύεται στη Βραζιλία, που καθίσταται το νέο επίκεντρο της Covid -19.
Η Ευρώπη πρωτοστατεί και προσπαθεί να διασφαλίσει και πάλι μια από τις βασικές της αρχές, όπως είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και για τον λόγο αυτό τα κράτη - μέλη της ανοίγουν τα εσωτερικά τους σύνορα. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν  οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική σεζόν, που αρχικά φαινόταν να είναι απολύτως χαμένη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε την επιταχυνόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την ελεύθερη είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στην Ιταλία από 3 Ιουνίου σε μία προσπάθεια να αποφύγει η χώρα του την οικονομική κατάρρευση με την πλήρη απώλεια της τουριστικής σεζόν. Εξάλλου παραδέχθηκε ότι, το πακέτο των 55 δισεκ. ευρώ που διατίθεται για την τόνωση της οικονομίας αν και τεράστιο, τελικά δεν αρκεί. 
Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναχρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά με λιγότερους πόρους.
 

Παράλληλα Ρωσία και Βραζιλία είναι πλέον τα δύο νέα «καυτά» μέτωπα του ιού με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τα 4,7 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 312 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε πάνω από 1, 7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.651.119
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 312.119
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.467. 8884 και σε νεκρούς με 88.754
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 34.546 θανάτους και τρίτη σε κρούσματα με 241.461
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως η Ιταλία με 31.763 και 224.760 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 272.043 και 2.537 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 230.698 και 27.563 νεκρούς
-Πέμπτη διεθνώς σε κρούσματα είναι η Βραζιλία με 233.000 και 15.633 νεκρούς

- Στους 27.532 οι νεκροί στη Γαλλία, 179.630 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 175.715 και οι νεκροί σε 7.913
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.937 και τα κρούσματα σε 118.392
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 262 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.037
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.038 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 16.203 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 713
- Στους 9.005 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 54.989 τα κρούσματα
- Στα 7.036 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.572 στην Ελβετία που μετρά και 1.878 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 162 οι νεκροί
- Στους 4.055 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 146.457 τα κρούσματα

Image


Η Βραζιλία το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Έσπασε το «φράγμα» των 15.000 θανάτων στη Βραζιλία ενώ πάνω από 230.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που τοποθετούν τη χώρα στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Με 15.633 θανάτους εξαιτίας της Covid -19 και 233.142 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία είναι μακράν η χώρα της Νότιας Αμερικής που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων ενδέχεται ωστόσο να είναι ως και δεκαπενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα, καθώς δεν γίνονται γενικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, παρατηρούν ειδικοί.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν 816 θάνατοι και 14.919 νέα κρούσματα μόλυνσης τις προηγούμενες 24 ώρες.
Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Zair Bolsonaro συνεχίζει να επιτίθεται στα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζουν οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.
«Η ανεργία, η πείνα και η μιζέρια θα είναι το μέλλον όσων υποστηρίζουν την τυραννία της απόλυτης απομόνωσης», ανέφερε μέσω Twitter ο αρχηγός του κράτους, μία ημέρα μετά την παραίτηση του δεύτερου υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του μέσα σ’ έναν μήνα εξαιτίας των διαφορών απόψεων για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Bolsonaro απαιτεί την «επιστροφή στην ομαλότητα» με οικονομικά επιχειρήματα και υπόσχεται την αξιοποίηση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία της Covid-19.
Την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, πολλές χώρες επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς κυρίως στις μετακινήσεις από τη Βραζιλία.
Στη Χιλή, η πρωτεύουσα Σαντιάγο επέβαλε περιορισμούς προκειμένου να εμποδίσει ανθρώπους από τη Βραζιλία να μετακινηθούν, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία, πως η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα αυτά θα επηρεάσει σημαντικά ολόκληρη τη Νότια Αμερική.


Conte: Δεν αρκούν τα 55 δισεκ. ευρώ - Αναλαμβάνουμε κίνδυνο αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναφέρθηκε, σε νέα συνέντευξη τύπου του, στη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στην οικονομική δέσμημέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
«Ρίχνουμε μια γέφυρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης.
Ξέρουμε ότι τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ που μόλις διαθέσαμε είναι πολλά, αλλά ακόμη δεν αρκούν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κουρεία, και ότι σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους πελάτες θα πρέπει να είναι ενός μέτρου.
Από τις 18 του μήνα, επίσης, οι Ιταλοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιφέρεια διαμονής τους και «αν όλα πάνε καλά-είπε ο Κόντε- από τις 3 Ιουνίου η ελευθερία κίνησης θα επεκταθεί σε όλη την χώρα».
«Πάντα στις 3 Ιουνίου η χώρα μας θα επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και αναχώρηση προς όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την επιβολή καραντίνας.
Είναι ένας τρόπος και για να δοθεί νέα ώθηση στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πρέπει να τρέξουμε και να τρέξει η οικονομία της χώρας μας.
Τώρα θα επικεντρωθούμε στην απλούστευση διαδικασιών και κανονισμών -ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία- ενώ θα ασχοληθούμε άμεσα και με το υπό διαμόρφωση, ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών μελών της Ένωσης».
O Conte, τέλος, τόνισε ότι σε περιφέρειες όπως σε αυτή της Λομβαρδίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία των κρουσμάτων, και να υπάρξει, ανάλογα με τα στοιχεία, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας ή νέα αυστηροποίησή τους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τους κινδύνους από την επιταχυνόμενη χαλάρωση του lockdown, καθώς όπως επισημαίνει το Bloomberg η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης. 
Ο Conte βρισκόταν υπό πίεση για να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα  από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από επιχειρηματικούς κύκλους  αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Αναλαμβάνουμε έναν υπολογιζόμενο κίνδυνο, γνωρίζοντας ότι η καμπύλη μετάδοσης θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά», δήλωσε ο Conte.
«Παίρνουμε αυτόν τον κίνδυνο και πρέπει να τον αποδεχτούμε, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επανεκκινήσουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ιταλία: Στους 31.763 οι νεκροί και 224.760 τα κρούσματα - Μειωμένος ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων


Σε 224.760 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 31.763 και  122.810 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 153 άνθρωποι και καταγράφηκαν 875 νέα κρούσματα.
Ο  ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκε ελαφρά με 86 περισσότερα κρούσματα, ενώ πτώση καταγράφει ο αριθμός των νεκρών, αφού 89 λιγότερα άτομα  έχασαν την ζωή τους σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 15/5  το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 223.885 και είχαν χάσει την ζωή τους 31.610 άνθρωποι,  ενώ 120.250 είχαν θεραπευθεί.
Ακόμη, 2.560 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό, ενώ έχουν θεραπευτεί 2.417 λιγότεροι από χθες.
Πάντως, 775 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά, 10.400 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ για 59.012 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Σημειώνεται ότι οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για 42η ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Από τη Δευτέρα 18/5, όπως αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, μαζί με τους περιφερειάρχες, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις περιφέρειες στις οποίες ζουν και από τις 3 Ιουνίου σε όλη την χώρα, ενώ από την ίδια ημέρα η Ιταλία θα επιτρέπει την έξοδο και την είσοδο στην επικράτειά της, των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν υπερβολικά μικρή την «απόσταση ασφαλείας» του ενός μέτρου, που ορίσθηκε από την κυβέρνηση του Conte για τους πελάτες καφέ, εστιατορίων, κομμωτηρίων και κουρείων, τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν εκ νέου τη Δευτέρα 18/5.

Ισπανία: Στους 102 οι νεκροί - Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Η Ισπανία κατέγραψε το Σάββατο (16/5/2020) 102 θανάτους από τον κορωνοϊό στη διάρκεια του 24ωρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί σε ένα 24ωρο, από τα μέσα Μαρτίου 2020.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί σε 27.563.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 230.698 από 230.183 την Παρασκευή (15/5), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για «περίπου ένα μήνα», προκειμένου να διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.
«Ο δρόμος που παίρνουμε είναι ο μοναδικός δυνατός» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασης, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για την παράταση.
«Θα είναι η τελευταία (παράταση) της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των μέτρων καραντίνας», στα τέλη Ιουνίου, σημείωσε.
Έχοντας κηρυχθεί τη 14η Μαρτίου και ήδη παραταθεί αρκετές φορές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξει την 24η Μαΐου.
Ο Sanchez απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Ισπανούς να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή», εξερχόμενοι της καραντίνας.
«Ο κίνδυνος βρίσκεται πάντα εκεί (...), ο ιός δεν έχει φύγει και η απειλή του είναι πραγματική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι χωρίς τους περιορισμούς, ο ιός θα μπορούσε να προσβάλει 30 από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών και να σκοτώσει 300.000 ανθρώπους στη χώρα.

Ανοίγουν τα σύνορα στην ΕΕ


Πολύ κοντά στο άνοιγμα των συνόρων της με τις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία βρίσκεται η Γερμανία η οποία έκανε αρχήξ με το Λουξεμβούργο.
Οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματίσουν την υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία από χώρες της ΕΕ και τη Μ. Βρετανία, τις επόμενες ημέρες.
Οι επισκέπτες από «τρίτες χώρες», για παράδειγμα από την Τουρκία, θα εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα. Με την απόφαση αυτή οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων ακολουθούν σχετική «σύσταση» που είχε διατυπώσει προ ημερών ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.
Η υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων ισχύει από τις 9 Απριλίου για όλους τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη Γερμανία, αλλά και για τους ίδιους τους Γερμανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Ελάχιστες εξαιρέσεις γίνονται για εποχικούς εργάτες, αστυνομικούς ή συνεργάτες των υγειονομικών υπηρεσιών. Μία εξαίρεση προβλέπεται και για όσους μετακινούνται καθημερινά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην «Ευρώπη των 27» δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, για παράδειγμα, διαμένουν στη Γερμανία αλλά εργάζονται στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένοι να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά.
Πρώτη τοπική κυβέρνηση που προχώρησε σε άρση της καραντίνας ήταν εκείνη της Κάτω Σαξονίας, η οποία συμμορφώθηκε με σχετική απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο του Λίνεμπουργκ. Την προσφυγή είχε καταθέσει ένας Γερμανός δικηγόρος που διατηρεί εξοχική κατοικία στη Σουηδία και θεωρούσε αντισυνταγματική την υποχρέωση να κλειστεί για δύο εβδομάδες στο σπίτι του μετά την επιστροφή στη Γερμανία.
Την περασμένη Τρίτη το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται «συλλήβδην ως ύποπτοι για ασθένεια ή μετάδοση της ασθένειας» όσοι διασχίζουν τα γερμανικά σύνορα.
Στη συνέχεια και η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ζήτησε την άρση της καραντίνας, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού για την τοπική οικονομία. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα εκατοντάδες χιλιάδες Βέλγοι και Ολλανδοί επισκέπτονται τη γερμανική πλευρά των συνόρων, ενώ πολλοί Γερμανοί κάνουν το αντίστροφο δρομολόγιο για ψώνια ή αναψυχή στις γειτονικές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κάνει λόγο για «ένα μήνυμα καλής γειτονίας, ένα σημάδι για περισσότερη Ευρώπη».

Το «πείραμα» του Λουξεμβούργου

Από τις 16/5 ανοίγουν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Λουξεμβούργου και παράλληλα τερματίζονται οι συνοριακοί έλεγχοι.
Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Javier Bettel  και τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, οι οποίοι επισήμαναν ότι «δεν κατανοούν» το κλείσιμο των συνόρων από γερμανικής πλευράς.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Luxemburger Wort, αν η «εξαίρεση» του Λουξεμβούργου από το Σάββατο αποτελεί απάντηση σε αυτή την κριτική, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:
«Είναι δικαίωμα του Juncker να εκφράζει την άποψή του, αλλά η δική μου ευθύνη είναι να προστατεύω τους πολίτες».
Πάντως το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής χώρα που αποκαθιστά την πλήρη ελευθερία στις μετακινήσεις από και προς τη Γερμανία.
Tα σύνορα της Αυστρίας με την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία θα ανοίξουν εκ νέου στις 15 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το Σάββατο (16/5), επεκτείνοντας τη χαλάρωση των ελέγχων με γειτονικά της κράτη προς Ανατολάς.
Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί ένα προηγούμενο συντονισμένο βήμα για την πλήρη άρση των περιορισμών στα ταξίδια μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν από τις 15 Ιουνίου.
Περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για τα ταξίδια από και προς την Ιταλία.
«Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία και όσο λιγότερους περιορισμούς είναι απαραίτητο», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας.
«Αυτές οι διευκολύνσεις προσφέρουν μεγαλύτερη ομαλότητα για τους ανθρώπους στην περιοχή των συνόρων και διευκολύνουν τους μετακινούμενους να ζήσουν μια κανονική καθημερινή ζωή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Μεγάλη Βρετανία: 468 θάνατοι το τελευταίο 2ωρο από κορωνοϊό

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από την Covid -19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το τελευταίο 24ωρο, 468 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο (16/5/2020).
Συνολικά 34.546 νεκρούς μετρά η χώρα από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού.

Image

2020-coronavirus-cases-world-map-inline
 
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η στήριξη της οικονομίας με 3 τρισ. δολάρια λόγω κορωνοϊού

Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί ο πολύ βαρύς απολογισμός των απωλειών ανθρώπων και των ζημιών για την οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 87.500 ανθρώπους και έχει προκαλέσει παράλυση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο καταρτίστηκε από την πρόεδρο του σώματος Nancy Pelosi και άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, υπερψηφίστηκε με τις ψήφους κυρίως των αιρετών του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Βουλή (208-199).
Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, έχουν πάντως καταστήσει σαφές ήδη ότι θεωρούν το σχέδιο νόμου αυτό «θνησιγενές» κι υπόσχονται ότι θα μπει στο συρτάρι με την άφιξή του στο σώμα.
Image



Τη μερική επαναχρηματοδότηση του ΠΟΥ εξετάζει ο Trump

Προτάσεις για την επαναχρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει ο Λευκός Οίκος, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Πάντως ο Trump άφησε να διαφανεί, πως η νέα χρηματοδότηση θα είναι μικρότερη και δεν θα ξεπερνά το 10% της προτεραίας οικονομικής ενίσχυσης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημείωσε ότι, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και η αμερικανική χρηματοδότηση για τον Οργανισμό παραμένει «παγωμένη».
Ο Trump ανέστειλε τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι προώθησε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Το Fox News, επικαλούμενο ένα προσχέδιο της αμερικανικής προεδρίας, μετέδωσε πως ο Trump φέρεται έτοιμος να αποκαταστήσει τη μερική χρηματοδότηση του ΠΟΥ σε ποσοστό, που να αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη συμβολή της Κίνας.

Δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει «χτυπήσει» το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt»


Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού φέρεται να έχει χτυπήσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» και ενώ πέντε ναυτικοί σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό.
Τον Μάρτιο του 2020, περίπου 1.000 από τα 4.900 μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον ιό και απομακρύνθηκαν από το πλοίο.
Το αμερικανικό ναυτικό εφάρμοσε γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες ώστε να επιτρέψει σε αυτούς που είχαν αναρρώσει να επιστρέψουν με την προϋπόθεση ότι, θα είναι αρνητικοί στον.
Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά την επανεμφάνιση του ιού την Τετάρτη (13/5).
Το πλοίο είναι επί του παρόντος αγκυροβολημένο στη νήσο Γκουάμ.
Οι ναυτικοί, που έχουν μολυνθεί εκ νέου, απομακρύνθηκαν από το πλοίο. Επιπλέον 18 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν λόγω επαφών με τους συγκεκριμένους ναύτες.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η επανεμφάνιση του κορωνοϊού, ενδεχομένως να σχετίζεται με τα τεστ και να μην πρόκειται για ένα νέο κύμα επιδημίας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό, μετά το ξέσπασμα του ιού τον Μάρτιο, περισσότεροι από 2.900 ναυτικοί επέστρεψαν στο αεροπλανοφόρο.

Νέα μαζικά τεστ για κορωνοϊό στη Wuhan – Πάνω από 110.000 δείγματα

Η πόλη Wuhan, το αρχικό επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, πραγματοποίησε 113.609 τεστ για τη νόσο στις 15 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η Wuhan ξεκίνησε μαζικούς ελέγχους αφού επιβεβαίωσε τις προηγούμενες μέρες μία νέα εστία μολύνσεων από τη νόσο και μετά την άρση του lockdown στις 8 Απριλίου.
Ο αριθμός των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μαΐου στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν κατά 50% υψηλότερος από τα 72.791 τεστ που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα.
Επίσης ήταν ο υψηλότερος από τότε οι αρχές της Wuhan άρχισαν να δημοσιεύουν τα δεδομένα στις 21 Φεβρουαρίου, σημειώνει το Reuters.

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 50.000 τα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Σαουδική Αραβία ξεπέρασε το Σάββατο (16/5) τις 50.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ίδιου υπουργείου, καταγράφηκαν 2.840 νέα περιστατικά μόλυνσης, με το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών να φτάνει στα 51.980 περιστατικά.
Ο συνήθης ημερήσιος αριθμός των περιστατικών ήταν περίπου στα 1.500, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 10 στους 302 θανάτους, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.
Η Σαουδική Αραβία είχε αναφέρει το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από την πανδημία Covid - 19 στις 2 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες μετά το αρχικό ξέσπασμα στην Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης