Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεχίστηκε η άνοδος για το πετρέλαιο λόγω IEA, στα 29,52 δολ. ή +5,9% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 32,5 δολ.

Συνεχίστηκε η άνοδος για το πετρέλαιο λόγω IEA, στα 29,52 δολ. ή +5,9% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 32,5 δολ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
Ανοδικά κινήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Μαΐου το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ζήτηση το 2020.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +4,4% στα 32,5 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύθηκε κατά +5,9% στα 29,52 δολ. ανά βαρέλι.
Ο IEA αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως το 2020, επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση πετρελαίου «έχει βελτιωθεί κάπως» και αποδεικνύεται ισχυρότερη απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
«Οι δυνάμεις της αγοράς έχουν αποδείξει την ισχύ τους από την πλευρά της προσφοράς και έχουν δείξει ότι οι χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο επηρεάζουν όλους τους παραγωγούς», δήλωσε ο IEA, διευκρινίζοντας ότι «βλέπουμε τεράστιες μειώσεις στην παραγωγή των χωρών εκτός OPEC+ και με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο».
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και κατά 2,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος μεγαλύτερος σε σχέση με τα 2 εκατ. βαρέλια που είχε προτείνει αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως, διαμορφώνοντας τη συνολική ημερήσια μείωση στα 1,5 εκατ. βαρέλια, μετά τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Μαρτίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για το Brent και το αμερικανικό WTI, στα 30 δολ. και τα 28 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα, «δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ICAP τονίζουν ότι «η αγορά αρχίζει να ξεμένει από λόγους για να ανέβει», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα καλό τεστ για τις τιμές του αμερικανικού αργό, με την καμπύλη να ισορροπεί μεταξύ των συμβολαίων Ιουνίου και Ιουλίου».
Αργότερα εντός της ημέρας, οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes για τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, τα οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν νέων πτώση κατά 34 πλατφόρμες, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχται πλέον στις 374.
Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών υποχώρησε κάτω από τις 404 για πρώτη φορά μετά το 2016, ενώ η πτώση αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι οι πλατφόρμες θα διαμορφωθούν στις 388.

Rosneft: Ζημίες 2,12 δισ. δολ. το α' 3μηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Στα 24 δισ. δολ. τα έσοδα

Ζημίες ανακοίνωσε η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη ζήτηση πετρελαίου όσο και στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας κατέγραψε ζημίες για πρώτη φορά μετά το 2012, και συγκεκριμένα στα 2,12 δισ. δολ. έναντι κερδών 1,78 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Εκτός από τη «βουτιά» που σημειώθηκε στις τιμές του πετρελαίου, η εταιρεία ανέφερε ότι οι απώλειες από την υποτίμηση του ρουβλιού διαμορφώθηκαν στα 2,41 δισ. δολ. γεγονός που είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στα τριμηνιαία της αποτελέσματα.
Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -44% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 4,2 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα της ρωσικής εταιρείας, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -16,4% σε ετήσια βάση, στα 24 δισ. δολ. έναντι 28,3 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για το ίδιο διάστημα υποχώρησε κατά -2,2% σε ετήσια βάση, στα 4,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα πλαίσια της συμφωνίας του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μία άνευ προηγούμενου πτώση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που διόγκωσε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς και οδήγησε την τιμή του αμερικανικού αργού κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι για πρώτο φορά στην ιστορία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχετικό πρόβλημα, ο OPEC+ προχώρησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, όγκος που αντιπροσωπεύει το 10% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης, ενώ η Rosneft ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις επενδύσεις της κατά 2,7 δισ. δολ. (-21%) το 2020.
«Αυτό το έτος ίσως να γίνει ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, η ζήτηση αργού πετρελαίου παρουσιάσε μία άνευ προηγουμένου πτώση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση στις τιμές ενέργειας».
Ωστόσο, ο CEO της Rosneft διευκρίνισε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία «είναι σε καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης