Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Wall Street Journal: Ο Assad στρέφεται τώρα εναντίον των παλιών του συμμάχων

tags :
Wall Street Journal: Ο Assad στρέφεται τώρα εναντίον των παλιών του συμμάχων
Για εννιά χρόνια, ο πρόεδρος της Συρίας Β. Assad πολεμούσε με βίαιο τρόπο εναντίον των εχθρών του και επέτρεπε στους φίλους του να επωφελούνται από αυτό.
Για εννιά χρόνια, ο πρόεδρος της Συρίας Β. Assad πολεμούσε με βίαιο τρόπο εναντίον των εχθρών του και επέτρεπε στους φίλους του να επωφελούνται από αυτό.
Τώρα, ασκεί πίεση στους ίδιους αυτούς συμμάχους ώστε να εδραιώσει την εξουσία του και να εξασφαλίσει ότι η οικονομία δεν θα καταρρεύσει την ώρα που αυξάνεται το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας αναφέρει η Wall Street Journal.
Ο Assad έχει στραφεί εναντίον πολλών άλλοτε συμμάχων του που πρωταγωνιστούν στις βιομηχανίες των ακινήτων, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, θέλοντας να δείξει ότι εκείνος, και μόνο εκείνος, αποφασίζει για το μέλλον της χώρας.
Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο στόχαστρό του είναι ο R. Mahlouf, εξάδελφος και σύμμαχος του Assad, που συνέβαλε στο να διατηρηθεί η ροή χρήματος προς το καθεστώς στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Σε δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο Facebook, ο Mahlouf ζητά από τον πρόεδρο να μην κατάσχει την περιουσία του.
Φανερά καταβεβλημένος, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες πως χρωστάει 250 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους κατασκευάστηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες.
«Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ, λέω αλήθεια», λέει σε ένα από αυτά. «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τα βιβλία μας σε όποιον θέλει».
Είναι άγνωστο αν ο Mahlouf βρίσκεται στη Συρία.
Και η εταιρεία του, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Syriatel με έδρα τη Δαμασκό, αρνήθηκε να δώσει άδεια σε οποιοδήποτε στέλεχός της να κάνει δηλώσεις.
Ο Mahlouf ανήκε σε έναν κύκλο τεσσάρων εμπίστων ανθρώπων ενώ μαινόταν ο πόλεμος.
Ο κύκλος αυτός έχει πλέον συρρικνωθεί: αποτελείται από τον πρόεδρο, τη σύζυγό του Asma και τον αδελφό του Maher, που διοικεί τη μισητή Ρεπουμπλικανική Φρουρά.
«Ο Assad προσπαθεί να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του», λέει η Lina Hatib, επικεφαλής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House.
«Ο τρόπος που μεταχειρίζεται τον Mahlouf στέλνει ένα μήνυμα στους πρώην συμμάχους του ότι δεν του είναι πλέον χρήσιμοι».
Ο Mahlouf δεν είναι ο μόνος παλιός φίλος του Assad που έχει βρεθεί στο στόχαστρό του.
Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση κάλεσε μια σειρά από πλούσιους επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Sheraton και τους ζήτησε να καταθέσουν χρήματα στην κεντρική τράπεζα για να στηρίξουν το νόμισμα.
Η κίνηση αυτή ήταν ανάλογη της πρόσκλησης εκατοντάδων σαουδαράβων επιχειρηματιών στο Ritz Carlton του Ριάντ το 2017, στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης κατά της διαφθοράς».
Μεταξύ των επιχειρηματιών που κάλεσε ο Assad ήταν ο S. Foz, δεύτερος ισχυρότερος επιχειρηματίας της χώρας, που είχε συναλλαγές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διάρκεια του πολέμου.
Ο Foz, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τις οικονομικές του σχέσεις με τον Assad, κατέθεσε 10 εκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων φιλοκυβερνητικών επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Tarif al Ahras, άλλοτε φίλα προσκείμενος στην Asma al Assad, ο οποίος τώρα κατηγορείται για χρέη πολλών δισεκατομμυρίων συριακών λιρών.
Πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν επίσης τρία διευθυντικά στελέχη της εταιρείας τηλεπικοινωνιών MTN Syria, που κατηγορήθηκαν κι αυτοί για χρέη προς το δημόσιο.
Κυρώσεις έχει επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και στον Mahlouf, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε τους δεσμούς του με το καθεστώς για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
Ο Mahlouf ήταν ο πρώτος που μπήκε στην αμερικανική «μαύρη λίστα», το 2008.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, το 2011, έγινε ο πρώτος χρηματοδότης του καθεστώτος. Τότε θεωρούνταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Συρίας.
Η φιλία του με τον Assad τού επέτρεψε να επενδύσει στον τραπεζικό τομέα, τα μέσα ενημέρωσης, τα καταστήματα duty-free και τα ακίνητα, ενώ επέκτεινε και τις δραστηριότητες της Syriatel, που το 2017 είχε κέρδη 380 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι δύο του γιοι πόζαραν σε νάιτ-κλαμπ και γυμναστήρια, οδηγούσαν Φεράρι και άνοιγαν πανάκριβες σαμπάνιες. Κι αυτά, ενώ ο πόλεμος μαινόταν και ανάγκασε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Mahlouf προειδοποιεί τώρα τον πρώην ευεργέτη του ότι τυχόν τιμωρία του θα έχει συνέπειες.
«Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε πρόεδρε», είπε. «Θα υπάρξει αναπόφευκτη, ιερή τιμωρία, καθώς βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης