Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μείωση της προσφοράς και ο κορωνοϊός απειλούν με νέο κραχ την αγορά πετρελαίου

Η μείωση της προσφοράς και ο κορωνοϊός απειλούν με νέο κραχ την αγορά πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα για να σταθεροποιηθεί
Η μείωση της προσφοράς και ο κορωνοϊός απειλούν με νέο κραχ στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg
Οι προηγούμενοι μήνες ήταν ζοφεροί για την αγορά πετρελαίου.
Παρότι οι τιμές των futures ανέκαμψαν μετά τις αρνητικές τιμές που έλαβαν για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν έφτασαν σε καμία περίπτωση στα προ κορωνοϊού επίπεδα, καθώς όλοι οι παράγοντες που έσπρωξαν στο αμερικανικό αργό κάτω από τη ζώνη των 40 δολαρίων το βαρέλι εξακολουθούν να υφίστανται.
Εξαιτίας του πολέμου τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αλλά και λόγω της πανδημίας, η αγορά έχει πλημμυρίσει με πετρέλαιο, ενώ η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων εξακολουθεί να είναι τεράστια.
Ωστόσο, οι περικοπές στην παραγωγή έχουν επηρεάσει θετικά την κάλυψη της προσφοράς, με τη ζήτηση να έχει αρχίσει να ανακάμπτει, καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται και ο βιομηχανικός κλάδος σιγά σιγά αρχίσει να επανεκκινείται.
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θα επιβάλει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, σε ό,τι αφορά την παραγωγή.
Στο άκουσμα, μάλιστα, αυτής της είδησης, οι αγορές σημείωσαν άνοδο.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, θα παράγει 7,5 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Ιούνιο, από 12 εκατομμύρια βαρέλια που παρήγε τον Απρίλιο.
Φυσικά, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Saudi Aramco επηρεάζουν την αγορά παγκοσμίως.
Οι περικοπές, σε κάθε περίπτωση, αποτιμώνται ως ένα θετικό γεγονός.
Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
Υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος στον ορίζοντα.
Πρώτον, καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται απότομα και γρήγορα, ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σε κατάρρευση.
Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσέχουν πολύ αν θέλουν να αναστηλώσουν την εγχώρια βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, που αυτήν τη στιγμή πνίγεται από ένα κύμα πτωχεύσεων.
Δεύτερον, η ραγδαία άρση των lockdown θα φέρει ραγδαία άνοδο στη ζήτηση, που ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές στα ύψη.
Ο πραγματικός πόνος θα έλθει όταν, εν μέσω υψηλής ανεργίας και πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, προκύψει μια απότομα δυσθεώρητη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, επισημαίνει αναλυτής του Bloomberg.
Στο μεταξύ, οι πολίτες ανά τον κόσμο, λόγω της πανδημίας, επιμένουν να οδηγούν, παρά να παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επομένως η ζήτηση για βενζίνη σημειώνει άνοδο.
Η Κίνα, που είναι μπροστά σε ό,τι αφορά την καμπύλη του κορωνοϊού, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.
Η κίνηση μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών έχει μειωθεί κατά 50%, με τους πρώην επιβάτες του μετρό να προτιμούν τα αυτοκίνητά τους.
Πάντως, για τους παραγωγούς αργού πετρελαίου, η ανάκαμψη είναι μακριά χρονικά.
Προς το παρόν, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για περικοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης