Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που θα δεχθούν το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα - Μεγάλες αποκλίσεις στο β΄ τρίμηνο 2020

Capital Economics: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που θα δεχθούν το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα - Μεγάλες αποκλίσεις στο β΄ τρίμηνο 2020
Η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποκλίσεις στην οικονομική δραστηριότητα θα διευρυνθούν, με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι εκτιμούν οι επίσημες αρχές
Βαθύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών αναμένουν οι αναλυτές της Capital Economics στο β τρίμηνο του 2020, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για το α΄τρίμηνο του έτους, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στις χώρες που αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.
Όπως τονίζουν, τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, σε σχέση με άλλες.
Για το υπόλοιπο του έτους η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποκλίσεις στην οικονομική δραστηριότητα θα διευρυνθούν, με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι εκτιμούν οι επίσημες αρχές.
Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, η δραστηριότητα στην Ιταλία και την Ισπανία είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο β΄τρίμηνο, με τη Γαλλία να ακολουθεί και τη Γερμανία να καταγράφει τη μικρότερη πτώση του ΑΕΠ, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στο 10%,
«Οι χώρες που έχουν εφαρμόσει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα με παρατεταμένη διάρκεια και οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, θα δεχθούν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα.
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα», σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όπως τονίζεται, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι συγκρατημένες και κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 μεταξύ 5,4% και 9,7%.
Η εκτίμηση για ύφεση 9,7% αφορά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,8% το α' 3μηνο του 2020 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η πτώση ήταν την τάξεως του 3,2%, σύμφωνα με την Eurostat. 
Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,3% στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις που παρατηρήθηκαν από το 1995.
Τον Μάρτιο του 2020, τον τελευταίο μήνα της καλυπτόμενης περιόδου, τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 άρχισαν να εισάγονται ευρέως από τα κράτη μέλη.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από + 1,0% και + 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009 (-4,5% για τη ζώνη του ευρώ και -4,4% για την ΕΕ).
Με ρυθμό 2,2% συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία της πτώση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, σε τριμηνιαία βάση, καθώς καταστήματα και εργοστάσια έκλεισαν τον Μάρτιο για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 2,3% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ύστερα από ανάπτυξη 0,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, της Destatis.
Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η γερμανική οικονομία κατέγραψε τη χειρότερή της επίδοση μετά την οικονομική κρίση του 2008/09 και τη δεύτερη χειρότερη μετά την επανένωση το 1990, σύμφωνα με τη Destatis.



Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης