Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προσφυγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά της απένταξης από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ

tags :
Προσφυγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά της απένταξης από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ
Την εντολή έδωσε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, για την προσφυγή εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ για εξαίρεση της Πελοποννήσου
Κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία εξαιρείται από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) προσέφυγε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τη σχετική εντολή έδωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά την πιο πάνω δυσοίωνη εξέλιξη που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναλόγως έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί και η διοίκηση της ΔΕΔΑ, με την οποία ο περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική συνεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Νίκας -στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες Δευτέρα για το συγκεκριμένο θέμα- ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιλέγει την ΔΕΔΑ για την επέκταση των οικιακών δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή της.
«Επιλέγουμε να πάμε με τη ΔΕΔΑ γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Περιφέρειάς μας. Επιλέγουμε την δημόσια επιχείρηση γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός και συνδέεται με την ανάπτυξη, με την ανταγωνιστικότητα, με την ποιότητα ζωής», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι «τα 20.000.000 ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια για την επέκταση του δικτύου προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την ΔΕΔΑ».

Απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός

Όπως είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης, μετά την απόφαση της ΡΑΕ, «φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τη ΔΕΔΑ και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να κάνει αίτηση για να αναπτύξει αυτός δίκτυα φυσικού αερίου σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Προφανώς ο ιδιώτης θα υποβάλει αίτηση για κάποιες πόλεις που αποτελούν ενδεχομένως τα ‘φιλέτα’ της Περιφέρειας -και απ’ ό,τι ξέρω υπάρχουν αιτήσεις- αλλά με τις άλλες πόλεις τι θα γίνει; Θα έχουμε περιοχές και πόλεις δύο ταχυτήτων; Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Π. Νίκας στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο, εκτός από συγκριτικό πλεονέκτημα για οποιαδήποτε περιοχή, αποτελεί και κοινωνικό αγαθό, για να σημειώσει ειδικότερα: «Η κοινωνική διάσταση πρέπει να υπηρετηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο του ιδιώτη και του επιχειρηματία, αλλά η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου πρέπει να γίνει βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και τις πόλεις ή τις περιοχές που δεν είναι ελκυστικές σε αυτή τη φάση. Προφανώς, ο ιδιώτης θα πάει όπου κερδίζει -αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του επιχειρείν, ωστόσο υπογραμμίζω και πάλι ότι το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση” επανέλαβε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι “αυτή η απόφαση της ΡΑΕ ήρθε εν μέσω της πανδημίας, όπου το κράτος έχει μείζονα λόγο».

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης