Διεθνή

Brookings Inst.: Οι ΗΠΑ έδωσαν 48,4 δισεκ. δολ. σε επιδόματα ανεργίας τον Απρίλιο - Ο Μάιος θα σπάσει το ρεκόρ

Brookings Inst.: Οι ΗΠΑ έδωσαν 48,4 δισεκ. δολ. σε επιδόματα ανεργίας τον Απρίλιο - Ο Μάιος θα σπάσει το ρεκόρ
Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Brookings το συνολικό ποσό των επιδομάτων του Μαΐου θα είναι μεγαλύτερο των 48 δισεκ. δολαρίων που δόθηκαν τον Απρίλιο
Οι Αμερικανοί έλαβαν επιδόματα ανεργίας που έφτασαν τα 48,4 δισεκ. δολαρίων τον Απρίλιο 2020, από τα αρμόδια γραφεία των Πολιτειών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Brookings είναι ποσό ρεκόρ που αναμένεται να ξεπεραστεί τον Μάιο.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποδειχθεί σε καταστροφή για την αγορά εργασίας, αφού εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους.
Το ομοσπονδιακό πακέτο ανακούφισης 2,2 τρισεκ. δολαρίων που θεσπίστηκε στα τέλη Μαρτίου αύξησε τα επιδόματα ανεργίας για τους Αμερικανούς άνεργους, με τρεις βασικούς τρόπους:
1/ Αυξάνοντας την εβδομαδιαία αμοιβή,
2/ Αυξάνοντας τη διάρκεια λήψης του επιδόματος, και
3/ Επεκτείνοντας παροχές σε παλαιότερα μη επιλέξιμες ομάδες όπως οι αυτοαπασχολούμενοι.
Αυτές οι επεκτάσεις, σε συνδυασμό με τα επίπεδα ανεργίας που δεν παρατηρήθηκαν ούτε μετά τη Μεγάλη Ύφεση, οδήγησαν στην ιλιγγιώδη αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον Jay Shambaugh, αναλυτή του Ινστιτούτου Brookings, «έχουν φύγει πολλά χρήματα», αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσα θα μπορούσαν ακόμη να φύγουν».
Τα στοιχεία είναι το πρώτο συγκεκριμένο μήνυμα για το εύρος της βοήθειας για την ανεργία που έφτασε στους Αμερικανούς τον περασμένο μήνα εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, δήλωσε ο Shambaugh.
Δεν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι Αμερικανοί έλαβαν τη βοήθεια έως ότου η κυβέρνηση δώσει επιπλέον στοιχεία σε μερικές εβδομάδες, είπε.
Τα στατιστικά στοιχεία αυτά αποτελούν διπλό ρεκόρ και ως προς το συνολικό ποσό που έχει δοθεί ως επίδομα ανεργίας όσο και ως η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των επιδομάτων.
Οι πληρωμές επιδομάτων ανεργίας ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο και 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, συγκριτικά.
Η πληρωμή των 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Απριλίου ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009, συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο της καμπύλης ανεργίας της Μεγάλης Ύφεσης, δήλωσε ο Shambaugh.
Το ποσοστό ανεργίας έφτασε επίσης το 14,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, όταν συγκριτικά, η Μεγάλη Ύφεση είδε τα επίπεδα ανεργίας να φτάνουν το 10%.
Περισσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας τους τελευταίους δύο μήνες.
Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Brookings το συνολικό ποσό των επιδομάτων του Μαΐου θα είναι μεγαλύτερο, αφού σύμφωνα με τον Shambaugh, «βρισκόμαστε ακόμα σε ανοδική πορεία».
«Οι ενδείξεις είναι πως θα φύγουν περισσότερα χρήματα τον Μάιο από τον Απρίλιο.»
Chart of weekly initial unemployment claims showing a spike during the coronavirus crisis

Chart showing continued jobless claims dating back to 1967, showing that the value for May 2 (22.8 million) is the highest on record.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης