Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 14 δισ. ευρώ αυξάνεται ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο το 2020 - Εγκαταλείπεται η επιλογή του ESM

tags :
Στα 14 δισ. ευρώ αυξάνεται ο δανεισμός για το ελληνικό Δημόσιο το 2020 - Εγκαταλείπεται η επιλογή του ESM
Στα 14 δισ. ευρώ αυξάνεται ο δανεισμός για την Ελλάδα το 2020


Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός προσαρμόζει η κυβέρνηση τη στρατηγική του δανεισμού για την φετινή χρονιά, αυξάνοντας το πρόγραμμα των εκδόσεων στα 14 δισ. ευρώ από τα 8 - 9 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό «ταβάνι».
Ήδη καταγράφεται μία απότομη στροφή προς τον εσωτερικό δανεισμό, με τα ποσά των δανείων από τα έντοκα να καλπάζουν φέτος προς τα 13 δισ. ευρώ κατακτώντας έτσι τα περσινά επίπεδα, όταν το αρχικό σενάριο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προέβλεπε δραστική μείωση πολύ κάτω από τα 10 δισ. ευρώ.
Με την κυβέρνηση να κρατά αποστάσεις από την πιστωτική γραμμή του ESM φοβούμενη ότι τα 3,8 δισ. ευρώ για υγειονομικές δαπάνες κρύβουν τον διάβολο στα ψιλά γράμματα του δανείου, το οικονομικό επιτελείο  βρίσκεται σε ετοιμότητα για μία νέα έξοδο στις κεφαλαιαγορές ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.             
Πολύ προσεκτικά και χωρίς να μεταδίδεται κάποιο μήνυμα πανικού στις αγορές των ομολόγων που θα ήταν ότι χειρότερο για τους ελληνικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ οργανώνει το όλο το σχέδιο βολιδοσκοπώντας μέσω των γνωστών συμβούλων – αναδόχων της έκδοσης τις προθέσεις των επενδυτών για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Το βασικό σενάριο θέλει την Ελλάδα να δανείζεται με 2 δισ. ευρώ με νέο 10ετές ομόλογο, αν και υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα (re-opening) κάποιας από τις υφιστάμενες εκδόσεις για να ενισχυθεί η ρευστότητα του ομολόγου.
Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσει άλλη μία έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ πιθανότατα με ένα τίτλο 5ετούς διάρκειας και από Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της πολιτικής του δανεισμού που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο στη βάση των νέων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί.   
Στο μεσοδιάστημα στα κρατικά ταμεία θα έχουν εισρεύσει τα 664 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από τα ελληνικά ομολόγα μετά το πράσινος φως που θεωρητικά θα ανάψει για την Αθήνα το Eurogroup της 11ης Ιουνίου ενώ αλλά τόσα υπολογίζει να λάβει η χώρα μας τέλος Δεκεμβρίου/ αρχές Ιανουαρίου του 2021 με την ολοκλήρωση της 7ης αξιολόγησης του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.
Επισημαίνεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το μόνο που δεν κάνει η κυβέρνηση είναι να κοιτάει την πυξίδα του χρέους από τη στιγμή που η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την χώρα. Παρά ταύτα η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις ανεβάζει τον πήχη του δημοσίου χρέους στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, από 176,6% το 2019, για να υποχωρήσει ξανά στο 183% του ΑΕΠ το 2021.Λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι ελληνικές εκτιμήσεις αφού σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπουν αύξηση χρέους στο 188,8% του ΑΕΠ το 2020 για να συρρικνωθεί στο 176,8% το 2021.  

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης