Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στερλίνα: Βαθιά υποτίμηση και στο βάθος αρνητικά επιτόκια προεξοφλούν οι αγορές

Στερλίνα: Βαθιά υποτίμηση και στο βάθος αρνητικά επιτόκια προεξοφλούν οι αγορές
Mια σειρά δεικτών υπονοούν πως τα χειρότερα για το νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας ακόμη δεν έχουν έρθει
Βαθιά υποτίμηση και στο βάθος αρνητικά επιτόκια προεξοφλούν οι αγορές για τη στερλίνα, σύμφωνα με ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Από τα νομίσματα του ανεπτυγμένου κόσμου, η στερλίνα του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση.
Ωστόσο, μια σειρά δεικτών υπονοούν πως τα χειρότερα για το βρετανικό νόμισμα ακόμα δεν έχουν έρθει.
Τον περασμένο μήνα υποχώρησε κάτω από 3%, με τις απώλειες αυτή την εβδομάδα να διευρύνονται, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα, τρομακτική ύφεση λόγω του κορωνοϊού – τη βαθύτερη τους τελευταίους τρεις αιώνες.
Τα τεχνικά διαγράμματα και τα options δείχνουν περισσότερο «πόνο» για το νόμισμα, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα στην αγορά χρήματος, ότι η Bank of England θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το επόμενο έτος για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της BoE, Andrew Bailey, δήλωσε την Τετάρτη 13 Μαΐου πως δεν πρόκειται να εισαγάγει αρνητικά επιτόκια ότι η νομισματική χαλάρωση βοηθά την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το κόστος της οικονομικής βοήθειας λόγω της πανδημίας.
Ο αντιπρόεδρος της BoE, Ben Broadbent, υπαινίχθηκε ακόμη και την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων, ενώ ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell την απέρριψε.
Το λεγόμενο double top διάγραμμα προιωνίζεται μεγαλύτερο κίνδυνο για την ισοτιμία στερλίνα-δολάριο.
Image
Η στερλίνα όπως φαίνεται, μπορεί να σημειώσει επιπλέον απώλειες 3%, τεστάροντας τα επίπεδα στήριξης πέριξ των 1,1850 δολαρίων.
Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι κατά 0,4% την Πέμπτη και διαμορφώθηκε στα 1,2181 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου.
Η πτώση κατά 3,3% τον περασμένο μήνα είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Οι χρηματαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου προεξοφλούν αρνητικά επιτόκια για τις αρχές του 2021, σε μια παρόμοια κίνηση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών ταμείων.
Τέτοιες προσδοκίες επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο τις προοπτικές της στερλίνας, υπονοώντας ότι η BoE θα κινηθεί ταχύτερα από τη Fed σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι εμπορικοί κίνδυνοι του Brexit δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή του νομίσματος, γεγονός που δείχνει ότι η στερλίνα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα μέτωπα σε σχέση με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά νομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης