Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό γύρισμα στην Wall Street παρά την επίθεση Trump στην Κίνα - Κέρδη +1,15% ο S&P 500 - Στο -1,95% ο DAX

Θετικό γύρισμα στην Wall Street παρά την επίθεση Trump στην Κίνα - Κέρδη +1,15% ο S&P 500 - Στο -1,95% ο DAX
O Powell προειδοποίησε για τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ζήτησε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες
Σε θετικό έδαφος παρά τις αρχικές πιέσεις έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street σήμερα 14/5, παρά την την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην Κίνα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί την εμπορική συμφωνία.
Οι επενδυτές αγνόησαν τα αρνητικά νέα και προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, εμκμεταλλευόμενοι επενδυτικές ευκαιρίες.

O πρόεδρος της Fed Jerome Powell, προειδοποίησε για βαθειά ύφεση και αργή ανάκαμψη της οικονομίας, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
O Powell έκανε λόγο για τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ζήτησε πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες.
Στο προσκήνιο παραμένουν ταυτόχρονα και οι ανησυχίες για μια νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων από την Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο προσπαθεί να κλέψει στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.  
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος Trump κατηγόρησε τις κινεζικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια NYSE και Nasdaq ότι δεν ακολουθούν τους λογιστικούς κανόνες των ΗΠΑ.
Το παρακολουθούμε πλέον πολύ στενά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump στο Fox Business.
Ο Trump είπε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με τους χειρισμούς της Κίνας εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τον ίδιο να κατηγορεί το Πεκίνο ότι κρύβει πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε ο ιός.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να έχει το το εμβόλιο πρώτη, αλλά «μπορούμε να τα σταματήσουμε».
«Η φθηνή εργασία αποδείχθηκε πολύ ακριβή», δήλωσε ο Trump.
Και με την εξάπλωση του εν λόγω ιού, η εποχή της παγκοσμιοποίησης έληξε.
Ο ιός «δεν ήταν τότε καν θέμα» όταν υπογράφηκε η εμπορική συμφωνία με την Κίνα, τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός τείνει ολοένα και περισσότερο να μετατρέψει την υποβόσκουσα αντίθεση ΗΠΑ - Κίνας σε... Ψυχρό πόλεμο.
Το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να έχει καταλήξει η CIA, η οποία κατηγορεί τους Κινέζους ότι την ίδια εποχή συγκέντρωναν ιατρικά εφόδια απ' όλο τον κόσμο.
Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η Κίνα εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.
Έκθεση της CIA, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε, αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συγκέντρωσαν πληροφορίες, που αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που ήδη είχε αρχίσει να διεξάγει ο Οργανισμός, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις.
Η πρώτη έκθεση, μια γερμανική εκτίμηση πληροφοριών που δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel, είχε αποκαλύψει πως η Κίνα είχε ζητήσει να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +1,62% στις 23.625 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,15% στις 2.852 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,91% στις 8.943 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 32,41 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -1,95% κλείνοντας στις 10.337 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχώρησε -1,84% στις 16.867 μονάδες.
Image
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας δραματική παραμένει η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν σε 2,98 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαϊου 2020.
Οι αναλυτές ανέμεναν τις νέες αιτήσεις στα 2,54 εκατ.
Συνολικά, από το ξέσπασμα της πανδημίας και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 εβδομάδων, έχουν χαθεί 36,47 εκατ. θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση τα τελευταία 50 χρόνια.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθαν και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, στα 22 εκατ.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην αγορά εργασίας, είναι το γεγονός ότι μέσα σε οκτώ εβδομάδες χάθηκαν 36,47 εκατ. θέσεις εργασίας, όταν χρειάστηκαν 10 χρόνια για να δημιουργηθούν 22,13 εκατ. θέσεις!
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν παραμένουν άνεργοι όλοι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, καθώς κάποιοι επέστραψαν στις εργασίες τους, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, το Marketwatch σημειώνει ότι η ανεργία εκτιμάται στο 20% ανεπίσημα και δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Μάιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Intelsat, η εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών που επιβαρύνεται από χρέος 15 δισ. δολαρίων, υπέβαλε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να ετοιμάσει το δορυφορικό φάσμα και να συμμετάσχει σε δημοπρασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Μαζί με το αίτημα για το άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου στη Βιρτζίνια, η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο ανέφερε ότι έχει βρει χρηματοδότηση 1 δισ. δολαρίων ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά της στη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας και να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις ενόψει της δημοπρασίας.
Η Boeing υπέγραψε δύο συμβόλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να παραδώσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους εδάφους- αέρος και κατά πλοίων επιφανείας στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ένα πρώτο συμβόλαιο ύψους 1,972 δισ. δολαρίων αφορά τον εκσυγχρονισμό του πυραύλου κρουζ SLAM ER της Boeing Defense, καθώς και την παράδοση 650 τέτοιων πυραύλων "για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σαουδική Αραβίας”, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.
Ο SLAM ER είναι ένας πύραυλος cruise αέρος- επιφανείας που κατευθύνεται με GPS και έχει μέγιστο βεληνεκές 115 ναυτικά μίλια (περίπου 290 χιλιόμετρα).
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 660 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση μιας νέας εκδοχής του πυραύλου κατά πλοίων επιφανείας Harpoon, σε διάφορες χώρες: η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, το Κατάρ και η Ινδία.

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο ενός νέου άλματος των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού εν μέσω της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Γερμανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε πέντε ημέρες καθώς η κυβέρνηση σταδιακά άρει τους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή.
Την επενδυτική ψυχολογία βαραίνουν και οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powell για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε για την απειλή μιας παρατεταμένης ύφεσης, ενώ επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να διοχετεύσει περαιτέρω βοήθεια στην οικονομία η οποία κάθε εβδομάδα χάνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Στο προσκήνιο επανέρχονται και οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν και επισήμως την Κίνα ότι προσπαθεί να κλέψει πληροφορίες για την έρευνα που διεξάγεται για την παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό.  
Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα αποκλείει ο διοικητής της Bank of England, Andrew Bailey.
«Πάντα είναι σοφό και κυρίως σε αυτές τις περιστάσεις να μην αποκλείεις τίποτα για πάντα» δήλωσε ο Bailey και συμπλήρωσε «δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε ή μελετάμε αυτή τη στιγμή».
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία έχει επιχειρήσει τα αρνητικά επιτόκια αλλά με ποικίλα αποτελέσματα.
Το σκεπτικό όπου βασίζονται τα αρνητικά επιτόκια είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε χορηγήσεις δανείων και κατά συνέπεια να ενισχύονται οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 0,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4%.
Η ισχυρή άνοδος 4,6% στις τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αποτελεί οδηγό για τον δείκτη.
Εξαιρουμένων των τιμών στην ενέργεια και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν 1,3% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,8% σε μηνιαία.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 1,4%  σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.
Πτώση κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (14/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς ο αριθμός ατόμων που αναζήτησαν εργασία μειώθηκε σημαντικά λόγω του lockdown.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 7,8% έναντι 8,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση της ανεργίας στο 8,5%.
Ωστόσο, η Υπηρεσία διευκρίνισε ότι η πτώση στο ποσοστό ανεργίας δεν αντικατοπτρίζει τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της ισχυρής πτώσης στον αριθμό των ανέργων που δήλωσαν ότι είναι διαθέσιμοι ή ότι αναζητούν εργασία κατά την περίοδο του lockdown.
Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24ων ετών υποχώρησε στο 19,2% για το πρώτο τρίμηνο, έναντι 19,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη μητροπολιτική Γαλλία διαμορφώθηκε στο 7,6%.
Όσον αφορά το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των πολιτών έων 64ων ετών παρέμεινε σταθερό στο 66% έαντι αύξησης 0,7% στα τέλη του 2019.
Αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (14/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίοι εξαιρούνται οι τομείς ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανόδου σε σχέση με τον Μάρτιο.
Παράλληλα, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξηση 0,5% τον Μάρτιο του 2020, επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Εάν συμπεριληφθούν οι τομείς ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 0,3%.
Σημειώνεται ότι η πτώση που σημειώθηκε στον ετήσιο πληθωρισμό της Ισπανίας ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2016, όταν ο ΔΤΚ είχε υποχωρήσει κατά -0,8%.
Οι τιμές στον τομέα των μεταφορών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -6,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για το κόστος στέγασης διαμορφώθηκε στο -6,6%.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -1,74% ο Nikkei, ο Kospi -0,80%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (14/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 19.914,78 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -1,72% και τις 5.328,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,8% στις 1.924,96 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,18% στις 4.500,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,35% στις 23.855 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,44% στις 10.780,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 2.870,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,01% και τις 10.962,15 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης