Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία με τη διακυβερνητική συμφωνία για τον EastMed

Χατζηδάκης: Έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία με τη διακυβερνητική συμφωνία για τον EastMed
H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει την συμφωνία
Ως συμπλήρωμα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης τον αγωγό East Med, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή και την Διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους είναι ωφελημένη η χώρα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ πράγμα που δείχνει ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι», υπογραμμίζοντας το έμμεσο μήνυμα που στέλνεται στην Τουρκία με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις της για τον αγωγό.
Παράλληλα, ο υπουργός επικαλέστηκε το άρθρο 10 της Συμφωνίας, βάση της οποίας ο αγωγός προστατεύεται τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία του.
«Δεν είναι ένας αγωγός που σχεδιάζεται επί χάρτου και θα αφεθεί στην τύχη του.
Οι χώρες που συμμετέχουν είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με ότι συνεπάγεται αυτό και ο νοών νοείτω».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει την συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα είπε πως "εγώ είμαι ο τελευταίος δρομέας στην συμφωνία αυτή, πρώτος ήταν ο Γιάννης Μανιάτης το 2010-2011, μετά ακολούθησαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Σταθάκης.
Πολύ σημαντικό ότι αυτή η προσπάθεια τυγχάνει διακομματικής συναίνεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, εκτός από το ΚΚΕ και το Μερα25 που είναι απέναντι και την Ελληνική Λύση που μετά από έναν ορυμαγδό αντιρρήσεων διευκρίνισε σήμερα ότι επίσης στηρίζει".
Σε ότι αφορά την συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ήταν συνδιαπραγματευτής της συμφωνίας.
«Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ιταλία συνδιαπραγματεύτηκε με εμάς, την Κύπρο και το Ισραήλ. Τι θα κάνει τελικά είναι δικό της θέμα. Υπάρχει αυτή η επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλίας, εγώ πιστεύω ότι θα είναι θετική. Και δεν είναι μόνο η Ιταλία είναι και η Αίγυπτος που έχει πηγές φυσικού αερίου. Και υπάρχει η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτή η συμφωνία συμπληρώνει την ενεργειακή μας πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης