Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Τεράστιες οι συνέπειες στην αγορά πετρελαίου από μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού

ΙΕΑ: Τεράστιες οι συνέπειες στην αγορά πετρελαίου από μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού
Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα αποτελούσε «σημαντικό παράγοντα κινδύνου» στη ζήτηση πετρελαίου
Αν και οι δυνάμεις της αγοράς απέδειξαν τη δύναμη τους από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, η IEA επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού.
Το Brent ήταν στα 29,72 δολ. το βαρέλι σήμερα (14/5/2020) το πρωί (άνοδο κατά 1,8%), ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 25,84 δολάρια (άνοδο κατά 2%).
Κι αυτό αφού ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Fatih Birol, έκανε λόγο για «Μαύρο Απρίλιο», όταν η τιμή των futures υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος.
Από τότε, το outlook έχει κατά κάποιο τρόπο βελτιωθεί στις αγορές ενέργειας και οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά του Απριλίου.
«Η παραγωγή πετρελαίου αντιδρά σε μεγάλο βαθμό στις δυνάμεις της αγοράς και η οικονομική δραστηριότητα ξεκινά μια σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη», επισημαίνει η ΙΕΑ.
«Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες.
Η μεγαλύτερη είναι εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλαρώσουν το lockdown χωρίς να προκαλέσουν την αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού» πρόσθεσε η ΙΕΑ.
Ένας άλλος κίνδυνος, ανέφερε η ΙΕΑ, ήταν εάν οι παραγωγοί πετρελαίου ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, θα επιτύχουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις περικοπές παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί.
«Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα - και οι απαντήσεις που θα λάβουμε τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν σημαντικές συνέπειες για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε η IEA.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης