Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -1,74% ο Nikkei, ο Kospi -0,80%

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο -1,74% ο Nikkei, ο Kospi -0,80%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,35% στις 23.855 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (14/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,74% στις 19.914,78 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -1,72% και τις 5.328,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,8% στις 1.924,96 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,18% στις 4.500,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,35% στις 23.855 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -1,44% στις 10.780,88 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 2.870,34 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,01% και τις 10.962,15 μονάδες.
Χθες (13/5) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι ακόμα και εκατό εμπορικές συμφωνίες δε θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις ζημίες που έχει προκαλέσει στην αμερικανική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
«Όπως έχω πει εδώ και πολύ καιρό, ότι οι συναλλαγές με την Κίνα είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία», τόνισε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο κ. Trump, διευκρινίζοντας ότι «μόλις πραγματοποιήσαμε μία σπουδαία εμπορική συμφωνία, το μελάνι είχε μόλις στεγνώσει και ο κόσμος δέχθηκε πλήγμα από την πανούκλα της Κίνας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ισχυριζόμενος ότι το Πεκίνο απέκρυψε στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό, και ότι απέτυχε να περιορίσει την πανδημία στα πρώτα της στάδια.
Το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέο πακέτο οικονομικής στήριξης το επόμενο διάστημα.
«Τα σχόλια της Federal Reserve προκάλεσαν νευρικότητα στις αγορές, πυροδοτώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο εταιρικών ζημιών στις ΗΠΑ και απωλειών θέσεων εργασίας», τόνισε ο αναλυτής της AxiCorp, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «η άνοδος και η πτώση της ανάκαμψης εξακολουθεί να είναι το θέμα της εβδομάδας».
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, οι αγορές της Wall Street κατέγραψαν νέες απώλειες, καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και συγκεκριμένα στο -1,75% στις 2.820 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,17% στις 23.247,97 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίοες έκλεισε στο -1,55% και τις 8.863,17 μονάδες.
«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι καθοδικοί κίνδυνοι, παρά πιθανότητες ανόδου», υπογράμμισε η επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Charles Schwab, Liz Ann Sonders, διευκρινίζοντας ότι «οι καταναλωτές θα είναι πιο επιφυλακτικοί και θα ενδιαφέρονται περισσότερο να αυξήσουν τα ποσοστά εξοικονόμησης», καθώς και ότι «είναι απίθανο να επιστρέψουμε άμεσα σε έναν κόσμο όπου η κατανάλωση θα βρίσκεται στα επίπεδα του παρελθόντος».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS