Ανακάμπτει το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και OPEC+, στα 25,8 δολ. ή +2,1% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,8 δολ.

Ανακάμπτει το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και OPEC+, στα 25,8 δολ. ή +2,1% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 29,8 δολ.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατέγραψαν την πρώτη τους εβδομαδιαία πτώση μετά τον Ιανουάριο του 2020
(upd2) Άνοδο καταγράφει σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς εν μέσω της άρσης των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,33% στα 29,87 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +2,17% στα 25,84 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την πρώτη τους εβδομαδιαία πτώση μετά τον Ιανουάριο του 2020, οι τιμές του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι ότι η ζήτηση δε θα ανακάμψει με τους ρυθμούς που ανέμεναν αρχικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου 2020 υποχώρησαν κατά 745 χιλ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 4,14 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία της EIA διέψευσαν πλήρως τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινσιτούτου Πετρελαίου, το οποίο προέβλεπε αύξηση των αποθεμάτων κατά 7,6 εκατ. βαρέλια.
Image

Παράλληλα, τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα, κατέγραψαν την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2020, και συγκεκριμένα κατά 3 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα αποθέματα βενζίνης, σημειώθηκε πτώση κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίθετα τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο της τάξεως των 3,5 εκατ. βαρελιών.
Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, διαμορφώνοντας τις συνολική ημερήσια μείωση στα 1,5 εκατ. βαρέλια, μετά τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Μαρτίου.
Image
Image
Image
Ωστόσο, η EIA προχώρησε σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, εκτιμώντας ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 8,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, στα 92,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στα 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία του έκθεση, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα συρρικνωθεί κατά 9,07 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, ενώ τον προηγούμενο μήνα εκτιμούσε ότι θα σημειωθεί πτώση κατά 6,85 εκατ. βαρέλια.
«Μετά την άνοδο +17% την περασμένη εβδομάδα, το ράλι εμφανίζεται ασταθές αυτή την εβδομάδα», σχολιάζει η Energy Intelligence, εκτιμώντας ότι «ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια κινούνται υψηλότερα, το φυσικό πλεόνασμα πετρελαίου συνεχίζεται στις δεξαμενές, και η πορεία ανάκαμψης παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της PVM τονίζουν ότι «μπορούμε να πούμε ότι η σύγκρουση μεταξύ των περικοπών του ΟΠΕΚ και των ανησυχιών για τον ιό θα περιορίσει την ανοδική δυναμική των τιμών».
Νωρίτερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, δήλωσε ότι ήδη παρατηρούνται ορισμένα «πρώιμα σημάδια» εξισορρόπησης για την αγορά πετρελαίου, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.
Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου που αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση πετρελαίου.
«Η παραγωγή πετρελαίου αντιδρά με μεγάλο τρόπο στις δυνάμεις της αγοράς και η οικονομική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει μία σταδιακή αλλά εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε ο ΙΕΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «παραμένουν ορισμένες μεγάλες αβεβαιότητες».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS