Τελευταία Νέα
Διεθνή

HSBC: Εφιαλτικές απώλειες 200 εκατ. δολ. σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, λόγω χρυσού

HSBC: Εφιαλτικές απώλειες 200 εκατ. δολ. σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, λόγω χρυσού
Το ποσό ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία ημέρα απώλεσε η βρετανική τράπεζα η HSBC
Το ποσό ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία ημέρα, μέσα στον Μάρτιο, απώλεσε η βρετανική τράπεζα HSBC, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Οι εφιαλτικές αυτές απώλειες οφείλονται σε διαταραχές στην αγορά χρυσού που είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να αποκλίνουν δραματικά σε βασικούς εμπορικούς κόμβους, σύμφωνα με report της τράπεζας.
Παρ’ όλα αυτά, η χασούρα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ασυνήθιστα μεγάλη στο διάστημα μίας ημέρας.
Συνήθως δε οι μεγάλες τράπεζες προσδοκούν να κερδίσουν ένα τέτοιο ποσό στο διάστημα ενός χρόνου.
Ως υπεύθυνο για αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύεται το Value-at-Risk (VaR) της HSBC.
Κάθε τρίμηνο οι τράπεζες ανακοινώνουν τα όρια των VaR (αξία σε κίνδυνο), ήτοι τη μέτρηση που δηλώνει πώς η αξία στην αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου ή χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανόν να μειωθεί στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (συνήθως 1 ή 10 ημερών) υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Σκοπός τους είναι να δείξουν στον κόσμο κατά πόσο τα κεφάλαια που διαθέτουν μπορούν να αντισταθμίσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, στο χειρότερο σενάριο.
Οι εν λόγω απώλειες της HSBC υπογραμμίζουν την ακραία φύση της διαταραχής στην αγορά χρυσού στα τέλη Μαρτίου του 2020, καθώς το lockdown έκλεισε τα διυλιστήρια και καθήλωσε τα αεροπλάνα στο έδαφος, στραγγαλίζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες που επιτρέπουν στη φυσική ράβδο να κινείται σε όλο τον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στη Νέα Υόρκη και του χρυσού στη spot αγορά στο Λονδίνο, τα οποία συνήθως διαπραγματεύονται με διαφορά λίγων δολαρίων ανά ουγγιά, έφτασαν να αποκλίνουν έως και 70 δολάρια - η μεγαλύτερη διαφορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η απόκλιση έπληξε τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο του λεγόμενου EFP ή του Exchange for Physical, του μηχανισμού με τον οποίο οι έμποροι αλλάζουν θέσεις μεταξύ των αγορών της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
Η HSBC, η οποία είχε αποκαλύψει σε προηγούμενη έκθεση ότι επλήγη από την αγορά χρυσού, αποκάλυψε την κλίμακα της απώλειας σε ένα διάγραμμα αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας τα κέρδη ανά ημέρα για το α’ τρίμηνο.
Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα η διαφορά τιμών μεταξύ των αγορών της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου επέστρεψε σε κανονικά επίπεδα, κάτω από 5 δολάρια ανά ουγγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης