Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Υποσχέσεις θεραπείας του κορωνοϊού, δίνουν οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου favipiravir

Ρωσία: Υποσχέσεις θεραπείας του κορωνοϊού, δίνουν οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου favipiravir
Το 60% των 40 ασθενών με κορωνοϊό στους οποίους χορηγήθηκε το favipiravir, έγιναν αρνητικοί στον ιό μέσα σε πέντε ημέρες - Η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο θεραπείας
Το favipiravir, ένα υποψήφιο φάρμακο για τη θεραπεία του νέου κορανοϊού, έχει δώσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό με το ποσό των 150 εκατομμυρίων ρουβλίων (2 εκ. δολαρίων).
Ο επικεφαλής του RDIF Kirill Dmitriev, είπε ότι το 60% των 40 ασθενών με κορωνοϊό στους οποίους χορήγησαν δισκία του favipiravir, το οποίο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία με την ονομασία Avigan, υπήρξαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε πέντε ημέρες και πως η θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον χρόνο θεραπείας.
Το Avigan, γνωστό γενικά ως favipiravir, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια φαρμακευτική εταιρεία την οποία αγόρασε αργότερα η Fujifilm καθώς επέκτεινε τις δραστηριότητες της στον τομέα αυτό.
Το φάρμακο «βραχυκυκλώνει» τον μηχανισμό αναπαραγωγής ορισμένων ιών RNA, όπως η γρίπη.
Το Favipiravir χρησιμοποιείται επίσης σε κλινικές δοκιμές στην Ινδία από την Glenmark Pharmaceuticals Ltd.
Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στην δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό κρουσμάτων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιεί επίσης δοκιμές πρωτότυπων εμβολίων σε ζώα, ενώ το RDIF διαθέτει κεφάλαια για περισσότερες κλινικές δοκιμές στο εσωτερικό.
«Αυτό θα μειώσει την επιβάρυνση που υφίστανται τα ιατρικά ιδρύματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα μειώσει επίσης τον αριθμό των επικίνδυνων από επιδημιολογικής απόψεως ασθενών κατά περίπου 50%», είπε ο Ντμίτριεφ, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα θεραπείας με favipiravir.
Οι κλινικές δοκιμές σε 330 ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου, είπε ο Andrei Ivashchenko, καθηγητής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ChemRar, η οποία πραγματοποιεί τις κλινικές δοκιμές.
«Οι υπάρχουσες υποδομές παραγωγής της ChemRar... θα μας επιτρέψουν να παράγουμε δεκάδες χιλιάδες προγράμματα θεραπείας το μήνα, τα οποία εκτιμούμε και ελπίζουμε ότι θα είναι επαρκή τουλάχιστον για τις ανάγκες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ιβάστσενκο.
Ο ίδιος είπε ότι οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι υπήρχαν ελάχιστες παρενέργειες, αν και πρόσθεσε ότι απαγορεύθηκε η χρήση του σε εγκυμονούσες.
Στην Ιαπωνία έχει διαπιστωθεί ότι το φάρμακο Avigan προκαλεί γενετικές ανωμαλίες.
Ο Ιβαστσένκο δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να πει κάνεις πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσιάζει ένα πλαίσιο τεσσάρων φάσεων όσον αφορά το πως πρέπει να πραγματοποιούνται οι κλινικές δοκιμές.
Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ρωσία θα ενταχθούν στην πρώτη φάση αυτού του πλαισίου.
«Οι μελέτες της φάσης Ι, συνήθως δοκιμάζουν νέα φάρμακα για πρώτη φορά σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να αξιολογήσουν ένα ασφαλές εύρος δοσολογίας και να διαπιστώσουν παρενέργειες», λέει ο ΠΟΥ στον ιστότοπό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης