Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ωμή παρέμβαση ΜΚΟ, με την BlackRock να πιέζεται για αποεπένδυση από κινεζικά assets

ΗΠΑ: Ωμή παρέμβαση ΜΚΟ, με την BlackRock να πιέζεται για αποεπένδυση από κινεζικά assets
Αντιδράσεις για την ωμή παρέμβαση στην αγορά των ΗΠΑ, με την Blackrock να πιέζεται για αποεπένδυση από κινεζικά assets
Ισχυρές πιέσεις από τo Εθνικό Νομικό και Πολιτικό Κέντρο των ΗΠΑ (National Legal and Policy Center - NPLC) για ταχεία αποεπένδυση από κινεζικά assets δέχεται ο μεγαλύτερος διαχειριστής αξιών στον κόσμο, η Blackrock, γεγονός που εγείρει ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην αμερικανική επενδυτική κοινότητα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, η επενδυτική εταιρεία πιέζεται να αποσύρει κεφάλαια πελατών της από 137 κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Όπως καταγγέλλει με επιστολή της η BlackRock, «από τις 137 κινεζικές εταιρείες που είναι σήμερα εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια, οι 11 ανήκουν τουλάχιστον στο 30% της κινεζικής κυβέρνησης και όλες είναι υπό την επιρροή και τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων στον κόσμο, πρόσφατα εκχώρησε ορισμένες εταιρείες που παράγουν θερμικό άνθρακα ως απάντηση στις απαιτήσεις των ακτιβιστών κατά των ορυκτών καυσίμων.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης NLPC, Peter Flaherty, ανέφερε αυτό το "προηγούμενο" και υποστήριξε ότι οι κινεζικές εταιρείες "που κατασκευάζουν όπλα εγείρουν ακόμη μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα".
Η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, λόγω της στρατιωτικής της ανάπτυξης και των ολοένα και πιο αυτοκρατορικών φιλοδοξιών", γράφει ο Flaherty και συμπληρώνει:
Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι παράγοντες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις επενδυτικές αποφάσεις, επειδή έχουν υποχρέωση έναντι των επενδυτών να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση”.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αυτο-διορισμό σας ως ηθικό επιβλέποντα του επιχειρηματικού κόσμους των ΗΠΑ, δεν μπορείτε πλέον να επιλέξετε ποιες ηθικές επιταγές θα τιμήσετε και ποιες θα αγνοήσετε.
Μέχρι η BlackRock να αποεπενδύσει από τα κινεζικά assets, η καθοδήγησή σας θα ισοδυναμεί με κενό γράμμα».
Το NPLC είναι ένας συντηρητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί ως παρατηρητήριο για τους ηθικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στις ΗΠΑ.
Το Κέντρο προβαίνει σε καταγγελίες και δημοσιεύει μελέτες.
Περιγράφεται δε ως συντηρητικό.
Το NLPC θεώρησε, λοιπόν, πως έχει την αρμοδιότητα να επισημαίνει κινδύνους για τους Αμερικανούς επενδυτές που εμπιστεύονται τα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά τους κεφάλαια στην BlackRock, επισημαίνοντας ότι «οι κινεζικές εταιρείες στις οποίες επενδύετε τα χρήματα του πελάτη σας είναι αδιαφανείς».
Και όπως φαίνεται, τις τελευταίες ημέρες ο εμπορικός πόλεμος έχει μετατραπεί σε ένα πόλεμο κεφαλαίων.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε νωρίτερα η Rabobank, η Γερουσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.
Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει ομόφωνα κατ’ αρχήν Νόμο για την Πολιτική Προστασίας και Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων το 2019, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εγκρίνει και κάποιες ακόμη διατάξεις από τον Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου, μόνο ένα βέτο από τον πρόεδρο Trump θα εμπόδιζε την ψήφιση του νόμου.
Κάτι που βέβαια δεν θα κάνει, όπως δεν έπραξε και στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ.
Επιπλέον, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι μια άλλη ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών πρότεινε τον νόμο περί λογοδοσίας, αναφορικά με τον COVID-19, ο οποίος, εάν περάσει, θα δώσει στον πρόεδρο Trump 60 ημέρες περιθώριο για να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η Κίνα έχει παράσχει πλήρη αναφορά σε έναν ανεξάρτητο φορέα όπως ο ΟΗΕ για το τι συνέβη με τον νέο κορωνοϊό, έχει κλείσει όλες τις υψηλού κινδύνου αγορές θαλασσινών και έχει απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ που συνελήφθησαν πρόσφατα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρο Trump έχει την εξιοσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών, ανάκληση θεωρήσεων (visas) και περιορισμό της πρόσβασης των κινεζικών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και στις κεφαλαιαγορές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει διάθεση αντίστασης σε μια τέτοια κίνηση, στην ψήφιση δηλαδή ενός τέτοιου νόμου, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει πιθανότητα η Κίνα να προχωρήσει σε οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα για να προσπαθήσει, έστω, να μετριάσει τον θυμό των ΗΠΑ.
Οποιοδήποτε ανάλογο νομοσχέδιο θα επηρέαζε σοβαρά τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, την ώρα μάλιστα που, όπως επισημαίνουν οι Global Times, υπάρχει ήδη ένα «τσουνάμι θυμού» εναντίον της Κίνας στις ΗΠΑ, που ήδη οδηγεί ορισμένους στο Πεκίνο να σκέφτονται το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τη φάση α' της εμπορικής συμφωνίας των δύο κρατών, δηλώνοντας ανωτέρα βία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης