Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις και η γυναικεία ηγεσία

Η επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις και η γυναικεία ηγεσία
Στόχος να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων, η λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και το επίπεδο των μισθών
Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας 2009-2010, για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.
Η Λουκά Κατσέλη προέβλεψε, μιλώντας στην διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μείωση 10% του ΑΕΠ.
Όπως είπε, η Ελλάδα δεν έχει πηγές ζήτησης στην οικονομία.
Τώρα πέφτει η κατανάλωση, πέφτουν οι εξαγωγές και μειώνονται οι επενδύσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη.
Το γεγονός πως ο τουρισμός, η εστίαση και ο πολιτισμός έχουν μεγάλο μερίδιο στην παραγωγή μας, εξηγεί η πρώην υπουργός, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση, με οδυνηρές συνέπειες.
Στους χώρους της εστίασης, του τουρισμού και της  φιλοξενίας υπάρχουν μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν, επεσήμανε η Λούκα Κατσέλη.
Το 2021 θα υπάρχει ανάκαμψη, είπε η κ. Κατσέλη, αλλά είναι αδύνατη μία πρόβλεψη, γιατί θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα και από το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορωνοϊού.
Η Λούκα Κατσέλη πρότεινε την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος, διάρκειας ενός έτους – Ιούνιος 2020-Ιούνιος 2021 –  με κοστολογημένα μέτρα, που να δημιουργεί ένα δίχτυ ασφάλειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας, είπε πως την κυβέρνηση την απασχολεί πολύ η αύξηση της ανεργίας.
Στόχος να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων, η λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και το επίπεδο των μισθών.
“Αυτά τα τρία θέλουμε  να διασφαλίσουμε, γι’ αυτό το κράτος θα επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία”, τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η Υφυπουργός Εργασίας εξήγησε πως έτσι  όπως έχει δομήσει τα προγράμματα ανεργίας αλλά και εργασίας η κυβέρνηση, έχει προϋπολογίσει το κόστος για περισσότερους από 100.000 νέους άνεργους αλλά και για 100.000 παλαιούς ανέργους.
Η κ. Μιχαηλίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη υλοποίησης και των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, 26 νέα  νομοσχέδια κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέροντας το νομοσχέδιο για το παρεμπόριο, το ιδιωτικό χρέος, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και άλλα.
Το δημόσιο θα εκδίδει τα έγγραφά του ηλεκτρονικά, επισήμανε η Υφυπουργός Εργασίας λέγοντας πως τις απώλειες που θα έχει η ελληνική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, μπορεί να τις εξισορροπήσει με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.
Η  Νίκη Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις τα δέκα χρόνια της κρίσης.
Η κ. Γιαβρόγλου μίλησε για τα capital controls, τις αυξήσεις φόρων και του ΦΠΑ που τους ανάγκασαν, όπως είπε, να δώσουν έμφαση στις εξαγωγές.
“Το πρόβλημα που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρο και δεν έχουμε το χρόνο να το αφομοιώσουμε  και να δούμε πως θα αντιδράσουμε” είπε η Νίκη Γιαβρόγλου.
Και εξήγησε πως αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μόνο των προϊόντων χαμηλής τιμής, ενώ έχουν μηδενιστεί οι πωλήσεις στους χώρους εστίασης και στα ξενοδοχεία. 
Η κ. Γιαβρόγλου είπε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις στις πρώτες ύλες το επόμενο διάστημα.
“Βασιζόμαστε σε επιδοτήσεις ακόμα, και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για να κατασκευαστούν 700  τυποποιητήρια, τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ”, είπε η Νίκη Γιαβρόγλου ανατρέχοντας στα λάθη του παρελθόντος, και τόνισε πως και οι ενώσεις ακολουθούσαν λάθος πολιτική, “η λογική των επενδύσεων και των επιδοτήσεων πήγαινε προς τη λάθος κατεύθυνση γιατί δεν εξυγιάναμε τον κλάδο”, επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος των Ελληνικών Εκλεκτών Ελαίων.  
Η Άννα Καμαρίδη, Αντιπρόεδρος, Global Wire, εμφανίστηκε απαισιόδοξη και είπε πως πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα και πως οι στόχοι που είχαν θέσει για το 2020 είναι ανέφικτοι.
Η κ. Καμαρίδη επέμεινε στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής, λέγοντας πως αν ο κάθε Έλληνας αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση των ξένων, τότε θα προστεθούν δέκα δις ευρώ  στην ελληνική οικονομία. Και εξήγησε πως η ελληνική οικονομία δέχεται τεράστιες πιέσεις, πολύ μεγαλύτερες από ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας του παραγωγικού της μοντέλου.
Η Λούκα Κάτσελη αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας κάνοντας λόγο  για τρεις άξονες που θα περιλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης μέσω επιδοτήσεων και δημοσιονομικής στήριξης των εισοδημάτων, στήριξη επιχειρήσεων αλλά και άμεσα μέτρα όχι μόνο μέσω τραπεζικού συστήματος και μέτρα θεσμικά για βιώσιμη ανάπτυξη.
Ενώ επισήμανε πως η προσέγγιση επιδομάτων των 800 ευρώ ήταν αναγκαία στην πρώτη φάση αλλά εξαντλείται εκεί.
Στο ερώτημα που έθεσε η συντονίστρια της συζήτησης, Ειρήνη Νικολοπούλου, Δημοσιογράφος, Blogger, Σύμβουλος Επικοινωνίας, για το αν θα επικρατήσει το κακό σενάριο και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δανειστεί ξανά, η Υφυπουργός Εργασίας είπε πως η κυβέρνηση ζητάει επιχορηγήσεις  για διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι η διατήρηση υψηλών μισθών, των θέσεων εργασίας αλλά και η ανασυγκρότηση των κρατικών επιχειρήσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες.
Η Λούκα Κατσέλη επεσήμανε με τη σειρά της πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη γρήγορη διευθέτηση των νέων δανείων που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, και αυτό να γίνει μέσω των ιδιωτικών εταιρειών διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
“Δεν θα αποφύγουμε ένα νέο κύμα προβληματικών δανείων που θα βαρύνει τις τράπεζες, προτεραιότητα να ενισχυθεί και το πτωχευτικό δίκαιο και το ρυθμιστικό πλαίσιο με κίνητρα και να μπουν όροι, έτσι ώστε και ο οφειλέτης να έχει φωνή και δύναμη” είπε η πρώην Υπουργός Οικονομίας.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στις πηγές χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα SURE, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να λάβει περίπου 1,4-1,5 δισ. ευρώ ούτως ώστε να καλύψει το κόστος στήριξης ευέλικτων μορφών απασχόλησης κατά τη διάρκεια της σταδιακής επανόδου των επιχειρήσεων από το lockdown, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης