Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές, ανησυχία για νέο κύμα κορωνοϊού και παγκόσμια οικονομία - Απώλειες -1,75% για S&P 500, στο -2,56% ο DAX

Πτώση στις αγορές, ανησυχία για νέο κύμα κορωνοϊού και παγκόσμια οικονομία - Απώλειες -1,75% για S&P 500, στο -2,56% ο DAX
Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κρουσμάτων οδήγησε στην πτώση σήμερα (13/5) τα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στην προσπάθεια των Αμερικανικών πολιτειών για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον κορωνοϊό.  
Χθες η Wall Street υποχώρησε μετά από την προειδοποίηση του Anthony Fauci για τους κινδύνους που κρύβει η πρόωρη άρση των μέτρων.
Στη Βρετανία, τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα οδήγησαν τις λιανικές πωλήσεις σε κατάρρευση τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε με τον ρυθμό-ρεκόρ του 5,8% τον Μάρτιο.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, Anthony Fauci, προειδοποίησε τη Γερουσία ότι «οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές» εάν οι επιχειρήσεις ανοίξουν πολύ γρήγορα, γεγονός που προκάλεσε νέες ανησυχίες στους επενδυτές.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester, τόνισε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, «ειδικότερα εάν σημειωθεί νέα αύξηση των κρουσμάτων και υπάρξει η ανάκγη να διακοπεί ξανά η δραστηριότητα, ή εάν σημειωθεί μεγαλύτερο πλήγμα στα οικονομικά επιχειρήσεων και καταναλωτών».
Την αναγκαιότητα νέων μέτρων τόσο νομισματικής όσο και δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία Covid-19 επεσήμανε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, σε ομιλία την οποία έδωσε στο Peterson Institute for International Economics.
Παράλληλα, επεσήμανε πως τα αρνητικά επιτόκια είναι ζήτημα που δεν απασχολεί προς το παρόν τη Fed.
Η ομιλία του Jerome Powell έρχεται σε μια στιγμή που η συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια στη δημόσια σφαίρα φουντώνει, ενώ το κύμα πτωχεύσεων και ανεργίας στην αγορά των ΗΠΑ διογκώνεται επικίνδυνα.
«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια.
Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα.
Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα.
Είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή και δεν γνωρίζουμε πόσο ευαισθησία υπάρχει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια» επεσήμανε ο Jerome Powell
Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -2,17% στις 23.247 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,75% στις 2.820 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -1,55% στις 8.863 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 35,1 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -2,56% κλείνοντας στις 10.542 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο υποχώρησε -2,14% στις 17.183 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι τιμές παραγωγών υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 0,7%.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,5% και ετήσια πτώση 0,2%.

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη - Παραμένουν στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και για το χρονοδιάγραμμα ενός πιθανού εμβολίου.
Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τη Deutsche Bank να υποχωρεί 4%, καθώς έγινε γνωστό ότι τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας θα παραιτηθούν από τον μισθό ενός μήνα στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση του κόστους.
Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε -4,2%, μετά την ανακοίνωση ζημιών για το α΄τρίμηνο του 2020.
Απώλειες 3% σημείωσε η μετοχή της Credit Agricole, της Societe Generale -3,2% και της ΒNP Baribas -2,8%.
Στο Μιλάνο η μετοχή της Unicredit σημείωσε πτώση 2,7%.
«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών, ύστερα από την προειδοποίηση της TUI για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (13/5) στοιχεία της Eurostat, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού «πάγωσαν» τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησε κατά -11,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί οριακή πτώση της τάξεως του -0,1%.
Ωστόσο, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξεως του -12,5%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -12,9% έναντι ετήσιας πτώσης -2,2% τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -13,6%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του -10,4% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -11,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη ήταν αυτός των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, και συγκεκριμένα στο -26,3%, ενώ η παραγωγή στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά -15,9%.
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινα (13/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση μετά από το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Ωστόσο, η πτώση αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα ανακοινωθεί περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,6%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6%, έναντι ετήσιας ανάπτυξης 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της τάξεως του 2,2%.
Παράλληλα, η συρρίκνωση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Μάρτιο του 2020 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την ONS το 1997, και συγκεκριμένα κατά 5,8%, έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημιές ύψους 295 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Commerzbank εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει σε παράλυση τη γερμανική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι προβλέψεις για επισφάλειες.
Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές της γερμανικής τράπεζας ανήλθαν σε 295 εκατ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ζημιές 217,9 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 122 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα του α΄τριμήνου ανήλθαν σε 1,85 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια στο α’ τρίμηνο ανήλθαν σε 326 εκατ. ευρώ, έναντι 78 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, το πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, ανέρχεται σε 479 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανήλθε στο 13,2% από 12,7%.
Ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως, ο TUI, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, ήτοι πάνω  από το 10% του συνόλου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τον έχει αναγκάσει να αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητές του.
«Επιθυμούμε να περιορίσουμε τα διοικητικά μας έξοδα κατά 30% στο σύνολο του ομίλου», με «επιπτώσεις για περίπου 8.000 θέσεις εργασίας», τις οποίες «οι οποίες είτε δεν θα συμπληρωθούν είτε θα καταργηθούν», επεσήμανε η εταιρεία.
Στον TUI εργάζονται περίπου 70.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και περίπου 60.000 τους πιο ήσυχους μήνες.
Καθώς από τον Μάρτιο έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητές του, ο όμιλος έλαβε τον Απρίλιο ένα έκτακτο δάνειο με εγγύηση του γερμανικού κράτους ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ.
Επίσης εκμεταλλεύθηκε το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου το Βερολίνο, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς όριο με εγγύηση του δημοσίου.
Όμως πρέπει να αποπληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, επεσήμανε ο TUI.
Για τον λόγο αυτό “ο όμιλος πλέον εφαρμόζει ένα συνολικό πρόγραμμα με σημαντικές μειώσεις δαπανών, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, ακόμη και σε μια εύθραυστη αγορά, σχολίασε ο TUI.
Ωστόσο ο όμιλος εμφανίζεται αισιόδοξος: Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και η Ευρώπη ανοίγει πλέον σταδιακά.
Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές”, με την εφαρμογή ξεκάθαρων και υπεύθυνων κανόνων, κυρίως υγιεινής.
Ζημίες ανακοίνωσε η ABN Amro για το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγων των υψηλών απομειώσεων που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19, των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο και των εξελίξεων στην αγορά.
Ειδικότερα, οι ζημίες της ολλανδικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 395 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 478 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες ύψους 242,9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι χρεώσεις απομείωσεης διαμορφώθηκαν στα 1,11 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 102 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2,5% στα 1,53 δισ. ευρώ, έναντι 1,57 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 1,55 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, ο οποίος αποτελεί βασικό μέτρο κεφαλαιακής ισχύος της τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 17,3% γον Μάρτιο του 2020 έναντι 18,1% τον Δεκέμβριο του 2019 και έναντι 18% τον Μάρτιο του 2019.
Η Sage Group ανακοίνωσε ότι αρχίζει να βλέπει τις ευρύτερες επιδράσεις της απότομης οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία, με την απόκτηση νέων πελατών τον Απρίλιο σχεδόν στο μισό επίπεδο απο ό,τι αναμενόταν, καθώς ανακοίνωσε την πρόοδο για το α΄ μισό.
Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει λογισμικό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε αύξηση 5,7% στα οργανικά έσοδα, στα 935 εκατ. στερλίνες και αύξηση 3% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη, στα 213 εκατ. στερλίνες για το εξάμηνο μέχρι τον Μάρτιο.
Επιστροφή στην κερδοφορία πραγματοποίησε ο επιχειρηματικός κολοσσός Moller-Maersk για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς οι περικοπές κόστους και οι υψηλότεροι ναύλοι αντιστάθμισαν την πτώση που σημειώθηκε στην πακγόσμια ζήτηση λόγω του Covid-19.
Ειδικότερα, τα κέρδη της δανέζικης εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 197 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 659 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ια διαμορφωθούν στα 25 εκατ. δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Maersk, η οποία θεωρείται εταιρεία-βαρόμετρο στο παγκόσμιο εμπόριο, σημειώθηκε οριακή άνοδος της τάξεως του +0,3% στα 9,57 δισ. δολ. ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν έσοδα ύψους 9,4 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα κέρδη πρό τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), αυτά διαμορφώθηκαν στα 1,52 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο, στα 1,4 δισ. δολ.
Ο όγκος αποστολών μειώθηκε κατά -3,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την εταιρεία ωστόσο να προειδοποιεί ότι ο σχετικός όγκος θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και κατά -25% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Αναμένουμε ότι το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Maersk μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει σε όλες τις επιχειρήσεις της για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.
Κατά 47% υποχώρησαν τα λειτουργικά κέρδη της Mediaset στο α΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων, καθώς η αγορά κατέρρευσε τον Μάρτιο εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας.
Η Mediaset έχει να αντιμετωπίσει την αναβολή ή ακύρωση διαφημιστικών projects από τις επιχειρήσεις μετά από το εθνικό lockdown.
Ο ιταλικός όμιλος, που ελέγχεται από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 41,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 78,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν στα 452,4 εκατ. ευρώ από τα 492,1 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει εκτιμήσεις για τη χρήση εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε πως έχει λάβει μέτρα για την διαφύλαξη των οικονομικών της από πτώση στο β΄ τρίμηνο, και ότι θα προωθήσει την ευρωπαϊκή στρατηγική της ανάπτυξης.
Η Brewin Dolphin Holdings ανακοίνωσε πτώση των προ φόρων κερδών στο α΄ μισό της χρήσης 2020, καθώς υπέστη τις επιπτώσεις του κορωνοϊού προς το τέλος του β΄ τριμήνου.
Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων εμφάνισε προ φόρων κέρδη στο εξάμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, ύψους 21,4 εκατ. στερλίνων (26,3 εκατ. δολάρια) σε σχέση με τα 22,8 εκατ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο.
Το συνολικό εισόδημα της περιόδου αυξήθηκε 8,3% στα 175,8 εκατ. στερλίνες, τόνισε.
Τα συνολικά κεφάλαια της εταιρείας μειώθηκαν στα 41,4 δισ. στερλίνες από τα 45 δισ. στερλίνες στο τέλος της χρήσης 2019, και το δ.σ. ανακοίνωσε αμετάβλητο μέρισμα 4,4 πενών ανά μετοχή.
Η Aston Martin ανακοίνωσε ζημιές προ φόρων ύψους 119 εκατ., στερλίνες για το α΄ τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά το ένα τρίτο εξαιτίας της επίδρασης του κορονοϊού.
«Ο κορωνοϊός και το οικονομικό shutdown που προέκυψε παγκοσμίως είχε σημαντική επίπτωση στις επιδόσεις μας στο τρίμηνο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Palmer.
Οι βασικές πωλήσεις λιανικής, μειώθηκαν 31% σε ετήσια βάση, τόνισε η εταιρεία.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας - Στο +0,22% ο Shanghai Composite, ο Kospi +0,95%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (13/5) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, παρά την πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή επανεκκίνηση των περισσότερων οικονομιών παγκοσμίως, μετά τα lockdown που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,95% στις 1.940,42 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,35% και τις 5.421,90 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,11% στις 24.273 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,54% στις 10.938,27 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,22% στις 2.898,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,48% στις 11.068,19 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,49% στις 20.267,05 μονάδες, ενώ ο δείκτης SET στην Ταϊλάνδη παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο +0,01% και τις 1.299,77 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας για τον Απρίλιο του 2020, στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Το ποσοστό ανεργίας στη Νότια Κορέα παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 3,8%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος στο 4,1%.
Ωστόσο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των απασχολούμενων υποχώρησε κατά 476 χιλ. άτομα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Φεβρουάριο του 1999.
Στην Αυστραλία, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι η αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο +0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανόδου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ετήσια αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο +2,1% έναντι ετήσιας ανόδου +2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
«Η τριμηνιαία αύξηση των μισθών παρέμεινε σταθερό στο +0,5% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνο, εν μέσω ενός έτους σχετικά σταθερής αλλά αργής οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Υπηρεσίας, Bruce Hockman, διευκρινίζοντας ότι «τα σημερινά στοιχεία σχετίζονται με την περίοδο πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό».
Επιπλέον, η Westpac δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα για τον Μάιο του 2020, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 88,1 μονάδες, έναντι 75,6 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που είχε αποτελέσει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ η τράπεζα.
Ωστόσο, η Westpac διευκρινίζει ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 50 ετών, παρέμεινε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης