Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Βασικό μας καθήκον είναι να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και την οικονομία

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Βασικό μας καθήκον είναι να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και την οικονομία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και κατά -30% το 2020 λόγω της πανδημίας
Στην ανάγκη λήψης συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα (13/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι «βασικό καθήκον μας είναι να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και την οικονομία», προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες μας εργάζονται για αυτόν τον στόχο σε εθνικό επίπεδο».
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ο παγκόσμιας όγκος εμπορίου μπορεί να έχει υποχωρήσει κατά -13% στο αισιόδοξο σενάριο και κατά -30% στο απαισιόδοξο σενάριο», προειδοποίησε ο κ. Lavrov, προσθέτοντας ότι «οι καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι επενδύσες και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές απειλούνται».
Παράλληλα, ο κ. Lavrov διευκρίνισε πως «όλα αυτά θα μπορούσα να οδηγήσουν δε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών», ενώ πρόσθεσε εν συνεχεία ότι «δεδομένης της κλίμακας των αρνητικών επιπτώσεων, πιστεύουμε ότι καμία χώρα δε θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει μόνη της».
«Απαιτούνται διαπραγματευόμενες και συντονισμένες ενέργειες», υπογράμμισε ο κ. Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ορισμένες συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκια της τηλεδιάσκεψης των G20 στις 26 Μαρτίου.
«Πιστεύουμε ότι ο Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης δε μπορεί να μείνει έξω από αυτές τις διαδικασίες», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, για να τονίσει εν συνεχεία ότι «θα ήταν καλό να εξετάσουμε με ποιους τρόπου μπορεί να αξιοποιηθεί με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα το Πρόγραμμα Πολυμερούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας μέχρι το 2035».
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Πολυμερούς Εμπορίου της SCO θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις προσπάθειες των χωρών να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού».
«Οι πτυχές του προγράμματος που αφορούν τις μεταφορές, τις υποδομές, τη γεωργία και άλλες βιομηχανίες μπορούν να αξιοποιηθούν», επεσήμανε ο κ. Lavrov, προσθέτοντας ότι «το έργο επιτάχυνσης της μετάβασης στα εθνικά νομίσματα σε αμοιβαίους διακανονισμούς πιστεύεται ότι είναι επίσης υψηλής ζήτησης».
Σημειώνεται ότι τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης