Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Συρρικνώθηκε κατά 2% η οικονομία για το α΄ 3μηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Βρετανία: Συρρικνώθηκε κατά 2% η οικονομία για το α΄ 3μηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά -2,6% σε τριμηνιαία βάση
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινα (13/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση μετά από το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Ωστόσο, η πτώση αποδείχθηκε μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα ανακοινωθεί περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,6%.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6%, έναντι ετήσιας ανάπτυξης 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της τάξεως του 2,2%.
Παράλληλα, η συρρίκνωση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Μάρτιο του 2020 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την ONS το 1997, και συγκεκριμένα κατά 5,8%, έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο.
Image
Η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταξύ των βρετανικών επιχειρηματικών κλάδων, καθώς υποχώρησε κατά 6,2% σεε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση διαμορφώθηκε στο 1,9%.
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, η δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 4,2% σε μηνιαία βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου, η οποία υποχώρησε κατά 5,9%.
Για το σύνολο του πρώτου τριμήνου, η μεταποιητική παραγωγή κατέγραψε πτώση της τάξεως του 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά 2,6%.
Image
Image
Οι εξαγωγές της Βρετανίας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του 10,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά 5,3%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να διευρυνθεί στα 28,12 δισ. στερλίνες, έναντι ελλείμματος 15,5 δισ. στερλινών το προηγούμενο τρίμηνο.
«Με την έλευση της πανδημίας, σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομίας δέχθηκε πλήγμα τον Μάρτιο, σέρνοντας την ανάπτυξη σε μία ιστορική μηνιαία πτώση», δήλωσε ο αναλυτής της Υπηρεσίας, Jonathan Athow, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Sky News ότι «δεν εκπλήσσομαι από τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό».
«Γι' αυτό έχουμε προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου ενέργειες για τη στήριξη των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων, του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο σοβαρών αναταραχών και να βγούμε στην άλλη πλευρά πιο δυνατοί», διευκρίνισε ο κ. Sunak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης