Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αποκάλυψη του ΒΝ, οι λογιστικές αλχημείες και η αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων της MLS Πληροφορική

Η αποκάλυψη του ΒΝ, οι λογιστικές αλχημείες και η αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων της MLS Πληροφορική
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η MLS πραγματοποιούσε αγορές από την Κίνα μέρος των οποίων παγιοποιούσε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία
Εκτός διαπραγμάτευσης βρίσκεται από σήμερα 13 Μαίου 2020 η MLS Πληροφορική, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σημειώνεται πως ούτε τα ομόλογα της εταιρείας διαπραγματεύονται και δεν υπάρχουν τιμές.
Η εταιρεία, όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr, (δεν αναφέρθηκε το όνομα για λόγους προστασίας της αγοράς), ελέγχεται για λογιστικές αλχημείες και ειδικά σε ότι αφορά στους χειρισμούς που έκανε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία της.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πραγματοποιούσε αγορές από την Κίνα μέρος των οποίων παγιοποιούσε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε έχει σημαντικά ευρήματα και σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ορκωτοί ελεγκτές της εταιρείας, οι οποίοι επίσης ελέγχονται γιατί δεν ακολούθησαν τα πρότυπα ελέγχου.

Η ανακοίνωση του ΧΑ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το Χρηματιστήριο Αθηνών,  κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε στην προσωρινή αναστολή  διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρίας "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε." , μετοχών και ομολογιών (ΜΛΣ01, ΜΛΣ02, και ΜΛΣ03 που διαπραγματεύονται στην ΕΝ.Α.), σύμφωνα με την περίπτωση (δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν.3556/2007 (ΦΕΚ Α΄/91/30.4.2007), από σήμερα 13η Μαΐου 2020 και για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, καθώς υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι παραβιάστηκαν από την εν λόγω Εταιρεία οι διατάξεις του ν. 3556/2007.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση της στις 12.05.2020 που αφορούν στον υποχρεωτικό έλεγχο που διενεργήθηκε επί του κονδυλίου του ισολογισμού "Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία" των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας "MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε." για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2018, κρίνει ότι δημιουργούνται βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

'Ενωση Ελλήνων Επενδυτών: Θα κινηθούμε δικαστικά σε βάρος της MLS

Σε όλες τις άμεσες  ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων στις εποπτικές και δικαστικές αρχές, θα προβεί η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σε βάρος της MLS.
Ειδικότερα, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της εισηγμένης εταιρείας MLS Πληροφορική και την επικοινωνία με την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σημαντικής ομάδος ζημιωθέντων επενδυτών, η Ενωση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το info@helinas.gr.

Τι απαντά η MLS μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης - Κανονικά η πληρωμή του ομολόγου

Η MLS Πληροφορική A.Ε. με ανακοίνωσή της στο ΧΑ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της εταιρίας.
Παράλληλα, η εταιρία γνωστοποιεί ότι η καταβολή του κουπονιού του ομολόγου ΜΛΣΟ2 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Το δημοσίευμα του bankingnews.gr (δείτε εδώ) στις 10 Μαΐου 2020

Έρχεται αποκάλυψη λογιστικού σκανδάλου μίνι Folli Follie, τύπου Alter Channel στο ΧΑ

Τη δόξα της Folli Follie φαίνεται ότι ζήλεψε και άλλη εισηγμένη εταιρία αρκετά μικρότερου μεγέθους και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει στο δόκανο των ελεγκτικών αρχών που διενεργούν με απόλυτη μυστικότητα έλεγχο τους τελευταίους μήνες.
Προς το παρόν βέβαια δεν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα της έκτασης και της παραβατικότητας της Folli Follie υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται να έχουν γίνει εγγραφές συναλλαγών με εικονικές εταιρίες ούτε να έχουν εγγραφεί εικονικές πωλήσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί φουσκωμένοι λογαριασμοί κατά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί το τελικό μέγεθος να υπερβεί και τα 10 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο είναι παρά πολύ σημαντικό για τα μεγέθη της εν λόγω εισηγμένης εταιρίας.
Το «φούσκωμα» γινόταν κυρίως μέσω της διόγκωσης άυλων στοιχείων και επιτρέπει στην εταιρία να δείχνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική, πράγμα που είχε συμβεί και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter (Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ) όπου τα άυλα είχεαν εκτοξευτεί σε επίπεδα BBC και φυσικά ήταν μαϊμού με αποτέλεσμα την γνωστή σε όλους κατάρρευση της εταιρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ορκωτός που διενεργεί τον έλεγχο της χρήσης 2019 είναι διαφορετικός από τον ελεγκτή που πραγματοποίησε τον έλεγχο κατά την προηγούμενη χρήση ενώ τόσο ο ορκωτός της χρήσης 2018 όσο και ο «νέος» ορκωτός (επισκόπηση εξαμήνου 2019) δεν έχουν αναφέρει στις εκθέσεις τους απολύτως τίποτα.
Η εισηγμένη μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 αξιοποιώντας το σχετικό δικαίωμα που της δίνει η παράταση της προθεσμίας δημοσίευσης λόγω κορωνοϊoύ.
Ωστόσο είναι δεδομένο ότι παρά το γεγονός πως λόγω της φύσης των εργασιών της δεν επηρεάζεται αισθητά από το κορωνοϊό ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και εισηγμένα ομολογιακά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης