Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εκτός η MLS, πιέσεις λόγω MSCI και ξένων αγορών

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εκτός η MLS, πιέσεις λόγω MSCI και ξένων αγορών
ΑΓΟΡΑ: Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με σημαντικές απώλειες, εξέλιξη που θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Επιπλέον έχουμε και την αφαίρεση ελληνικών μετοχών από τον MSCI που θα προσθέσει κάποια πίεση. Από αρκετές εισηγμένες θα έχουμε σήμερα αποτελέσματα.

Θα λέγαμε επίσης πως αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα για τα δάνεια του ESM και την αυξημένη εποπτεία ή μνημόνια αν θέλετε, δείχνουν πως η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει με δύναμη την κρίση. Για μία ακόμη φορά καθυστερεί.

Από την άλλη η αναστολή διαπραγμάτευσης της MLS δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο ΧΑ. Ανοίξαμε με απώλειες άνω του 1% και κάτω από τις 590 μονάδες με χαμηλό αλλά λίγο καλύτερο τζίρο από τις προηγούμενες μέρες. Οι τράπεζες πιέζονται αρκετά.

MSCI: Οι τράπεζες εκτός όπως και ο Τιτάνας από το βασικό ελληνικό δείκτη. Για μία ακόμη φορά δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για είσοδο της Μυτιληναίος, είχε άλλωστε και χαμηλή πιθανότητα αλλά και η έξοδος της Motor Oil. Στο τέλος του μήνα θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις και εκεί θα δούμε τις εκροές στο ταμπλό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική χάνει άνω του 7% όπως και η Alpha Bank, ενώ η Eurobank χάνει κάτι παραπάνω από 6%. Η Πειραιώς είναι στο -4%. Προφανώς και η εξέλιξη της διαγραφής από τον MSCI Greece Standard τις επηρεάζει.

ΤΙΤΑΝ: Λογική η αποχώρηση από το δείκτη, άλλωστε πλέον είναι εισηγμένη στο εξωτερικό και πρέπει να πάει σε ανάλογους δείκτες. Σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μετά το κλείσιμο δημοσιεύει και αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγω για βελτίωση πωλήσεων 3,9% και αύξηση 7,1% στα EBITDA τα οποία θα διαμορφωθούν στα 47,5 εκατ. ευρώ και ζημιά στην τελική γραμμή 6,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως μέσω ΧΑ και Euronext από 5/5 έως 11/5 αγόρασε 67 χιλ. περίπου ίδιες μετοχές με μέση τιμή 12,20 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά κατέχει το 6,51% του συνόλου των μετοχών.

Στην προσυνεδρίαση η μετοχή είχε εντολές πώλησης και έδειχνε άνοιγμα 10,44 ευρώ με απώλειες δηλαδή περίπου 10% ή πάνω από 1 ευρώ πτώση. Τελικά άνοιξε με απώλειες 5% και βρίσκεται στα 11 ευρώ. Η αποτίμηση στα 908 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Αίσθηση θα προκαλέσουν οι ζημιές στο πρώτο τρίμηνο. Αναφερόμαστε σε επίπεδο δημοσιευμένων και όχι προσαρμοσμένων. Δηλαδή αυτές που θα περιλαμβάνουν και το αποτέλεσμα από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ζημιά από την αποτίμηση λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου θα ανέλθει στα 400-450 εκατ. ευρώ.

MOTOR OIL: Ενισχύεται 3,3% καθώς η μετοχή δεν αφαιρέθηκε τελικά από τον MSCI.

MLS: Στις 10:24 μετοχή και ομόλογα σταμάτησαν να δέχονται εντολές. Στο σύστημα του ΧΑ αναφέρεται αναστολή για διάφορους λόγους. Ο συνάδελφος Νίκος Καρούτζος τη φωτογράφιζε πριν δύο μέρες. Τα άυλα φαίνεται πως έχουν θέμα.

ΕΚΤΕΡ: Η πηγή μας, η οποία έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, μας ενημέρωσε πως πήρε ή καλύτερα μειοδότησε σε έργο άνω των 20 εκατ. ευρώ με καλή έκπτωση που το κάνει βιώσιμο. Έχουμε συνηθίσει από την ΕΚΤΕΡ να προσέχει και να αποφεύγει έργα που δε δίνουν κέρδος. Πρόκειται για την κατασκευή οδικού τμήματος από περιφερειακή Τρικάλων έως Γέφυρα Καραβοπόρου. Στο +1,2% η μετοχή και στα 0,7960 ευρώ με χαμηλό όγκο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS