Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας θα προτιμήσει τα 8.000 ευρώ της ΤτΕ ή τα 22.500 του Mersch που αποχωρεί 14 Δεκεμβρίου και οι 3 ελληνόφωνοι διοικητές

Ο Στουρνάρας θα προτιμήσει τα 8.000 ευρώ της ΤτΕ ή τα 22.500 του Mersch που αποχωρεί 14 Δεκεμβρίου και οι 3 ελληνόφωνοι διοικητές
Ο Στουρνάρας εάν εξαιρέσει κανείς τον ρόλο του στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015, δεν υπήρξαν άλλες ουσιώδεις παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχε επί 6 χρόνια.
Η ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ήταν απόλυτα προβλέψιμη και αναμενόμενη εξέλιξη εδώ και καιρό.
Ο Στουρνάρας εάν εξαιρέσει κανείς τον ρόλο του στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015, δεν υπήρξαν άλλες ουσιώδεις παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχε επί 6 χρόνια.
Ο ρόλος της ΤτΕ έχει υποβαθμιστεί θεσμικά καθώς η τραπεζική εποπτεία έχει περάσει στον SSM στον Μόνιμο Μηχανισμό των Τραπεζών και η ΕΚΤ επισκιάζει ευρύτερα τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά ουσιώδη ενώ και οι εκθέσεις του διοικητή για την πορεία της οικονομίας περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς επισκιάζονται από άλλες εκθέσεις π.χ. της ΕΚΤ ή της Commission.
Πέραν αυτών η πρώτη θητεία Στουρνάρα έμεινε στην μνήμη για την σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Πήρε πάνω του την υπόθεση της PQH της bad bank χωρίς αποτελέσματα
Υποστήριξε την προληπτική πιστωτική γραμμή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν λάθος επιλογή.  
Υποστήριξε λύσεις για τις τράπεζες όπως DTC δηλαδή χρήση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και της bad bank της κακής τράπεζας που δεν ευδοκίμησαν
Όμως η θητεία του ανανεώθηκε για άλλα 6 χρόνια έως το Μάιο του 2026.
Και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα είναι το στίγμα αυτών των νέων 6 ετών.
Εν τω μεταξύ θα αντικατασταθούν και οι δύο υποδιοικητές όταν τους προσεχείς μήνες ολοκληρωθεί η θητεία τους.
Η πρόκληση που καλείται η ΤτΕ να αντιμετωπίσει παραμένει εδώ και 6 – 8 χρόνια η μείωση των προβληματικών δανείων NPEs και NPLs.
Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις και δεν μπορεί να είναι λύση η bad bank.

Ένα σενάριο που όμως… δεν θα αγοράζαμε…

Ο Στουρνάρας κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση να του ανανεώσει την θητεία για άλλα 6 χρόνια.
Ο Στουρνάρας ως διοικητής λαμβάνει 8 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.
Υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τον Στουρνάρα να εξετάζει να αναλάβει εκτελεστική θέση στην ΕΚΤ αντικαθιστώντας τον Yves Mersch ο οποίος αποχωρεί 14 Δεκεμβρίου 2020 και λαμβάνει 22.500 ευρώ μηνιαίως.
Ωστόσο ενώ αυτό το σενάριο είναι ενδιαφέρον προσκρούει στα εξής εμπόδια
1)Μόλις ανανεώθηκε η θητεία του στην ΤτΕ, για να αναλάβει θέση εκτελεστική στην ΕΚΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΤτΕ.
Η θητεία της ΤτΕ είναι 6ετής, η θητεία στην ΕΚΤ είναι 8ετής με σχεδόν τριπλάσια χρήματα.
2)Ήδη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχουν τρεις ελληνόφωνοι διοικητές, ο Στουρνάρας της ΤτΕ, ο Ηροδότου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και ο Gabriel Makhlouf της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας - η μητέρα του οποίου ζει στην Ελλάδα - και γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά.
Μια αναβάθμιση έλληνα σε εκτελεστική θέση σε αντικατάσταση του Mersch δεν θα έβρισκε πολλούς θιασώτες.
3)Η ζωή στην Γερμανία είναι δύσκολη και απαιτεί συμμετοχή σε πολλά διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, καθώς η έδρα της ΕΚΤ είναι στην Φρανκφούρτη.
Ο Στουρνάρας δεν ήταν ποτέ πολύ εργασιομανής, αφιερώνει πολύ χρόνο στις δημόσιες σχέσεις και λιγότερο στα τραπεζικά ή άλλα οικονομικά θέματα.
Να τονίσουμε έτσι για την ιστορία ότι η σύζυγος του Μ. Draghi του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ μια φορά εμφανίστηκε στην Γερμανία, είδε τους ρυθμούς της Κεντρικής Τράπεζας και εν συνεχεία δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά…
Το βασικό λοιπόν σενάριο είναι ότι ο Στουρνάρας θα παραμείνει στην ΤτΕ για 6 χρόνια έως το 2026 και δεν θα αγοράζαμε το σενάριο να αναλάβει εκτελεστική θέση στην ΕΚΤ.

Υποσημείωση

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην ΝΔ δεν υπήρξε και πολύς ενθουσιασμός για την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα και μας έκανε εντύπωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης