Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ο άρχοντας του Σύμπαντος, υποστηρίζει Γερμανός συνταγματικός δικαστής

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ο άρχοντας του Σύμπαντος, υποστηρίζει Γερμανός συνταγματικός δικαστής
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποδείξει ότι λειτουργεί σύννομα, υποστηρίζει ο Γερμανός συνταγματικός δικαστής, Peter Huber
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν είναι ο άρχοντας του Σύμπαντος, υποστηρίζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg Γερμανός δικαστής του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης.
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας δεν είχε καμία τεράστια απαίτηση από την ΕΚΤ με την απόφαση-ορόσημο που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του προγράμματος επαναγοράς αξιών του μπλοκ, δήλωσε ο δικαστής που συνέταξε την απόφαση.
O Peter Huber υποστήριξε ότι το δικαστήριο απλώς απαίτησε από την ΕΚΤ να λάβει την ευθύνη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιχειρηματολογήσει για ποιον λόγο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη γερμανική οικονομία.
Το μήνυμα προς την ΕΚΤ είναι ομοιοπαθητικό.
Δεν θα πρέπει να θεωρεί εαυτήν άρχοντα του Σύμπαντος.
Ένας θεσμός όπως η ΕΚΤ, ο οποίος δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση μπορεί να είναι αποδεκτός μόνο εάν τηρεί αυστηρά τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί».
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που άρχισε τον Μάρτιο του 2015.
Η αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει εν μέρει το Σύνταγμα, διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν εξέτασαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αποφάσισε το Δικαστήριο στην Καρλσρούρη, με ψήφους επτά προς μία.
Ο Huber είπε ότι το γερμανικό δικαστήριο το μόνο που θέλει είναι αποδείξεις ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εμπίπτει στο πλαίσιο των καθηκόντων της τράπεζας.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει υπερβεί τις εξουσίες της, καθώς δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κινήσεις μόνο και μόνο επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης