Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η μάχη της… καρέκλας στην εστίαση και τα ζητήματα ανταγωνισμού

Η μάχη της… καρέκλας στην εστίαση και τα ζητήματα ανταγωνισμού
Στο υπουργείο Οικονομικών  έγινε μίνι σύσκεψη για τα καυτά θέματα της εστίασης και του τουρισμού
Θέμα ολίγων ημερών είναι για την κυβέρνηση να ανακοινώσει το πακέτο διάσωσης για την εστίαση και τον τουρισμό.
Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε χθες αργά το βράδυ μίνι σύσκεψη για τα καυτά θέματα της εστίασης και του τουρισμού με τους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα , Άδωνι Γεωργιάδη και Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις των αρμοδίων υπουργείων έχουν κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.
 Πρόκειται για  δύο κρίσιμους κλάδους της οικονομίας καθώς  απασχολούνται συνολικά 1.500.000 εργαζόμενους και η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ  ξεπερνά το 22%  καθώς και οι  δύο κλάδοι εμφάνισαν έσοδα έως 25 δις. ευρώ  πριν την εμφάνιση της πανδημίας του COVID 19. Πάντως το «βουνό» του προβλήματος για την κυβέρνηση είναι αερομεταφορές που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος , τις  αεροπορικές εταιρείες  και  τις  εταιρείες τεχνικής υποστήριξης με τη συνολική τους συνεισφορά να αγγίζει τα 30 δισ ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ.
Στον κλάδο της εστίασης οι ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων αναμένεται  να δώσουν τη μάχη της καρέκλας για να διασωθεί ότι μπορεί να διασωθεί στην εποχή του κορωνοιού.
Το κρίσιμο μέγεθος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που να σημειωθεί ξεπερνά τις 100.000 είναι πόσους πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούν καθημερινά χωρίς να δημιουργείται  κίνδυνος αναβίωσης του ιού. Στελέχη της αγοράς  θεωρούν ότι  είναι προ των πυλών η μάχη της καρέκλας καθώς αρκετές επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε πλατείες και μεγαλύτερα πεζοδρόμια θα κερδίσουν επιπλέον τετραγωνικά  μέτρα έναντι κάποιων άλλων επιχειρήσεων που δεν έχουν  αντίστοιχες  δυνατότητες για αύξηση  τετραγωνικών μέτρων.
Τα ίδια πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι άνισος με τον κίνδυνο να αυξηθούν οι πιθανότητες θνησιμότητας των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημεία φιλέτα είχαν ψηλά ενοίκια και κάποιους επιχειρηματίες ήταν απαγορευτικό και ως σκέψη.  
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης αναγνωρίζει ότι τα τραπεζοκαθίσματα  θα είναι το σημείο τριβής και για το λόγο αυτό προτείνει  το πακέτο  της  κυβέρνησης να εστιάσει σε οριζόντια μέτρα όπως είναι το ΦΠΑ η οποία θεωρεί ότι είναι η χρυσή ευκαιρία να επανέλθει η εστίαση σε πιο χαμηλούς  συντελεστές. Προτείνει  να  μειωθεί στο 13% για το σύνολο των ροφημάτων ακόμη και σταδιακά να υποχωρήσει  στο 11%
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βγάλει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επέβαλε  ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε ετήσια βάση αποδίδει περίπου 150 εκατ. ευρώ στα ετήσια έσοδα. Τα  μισθώματα είναι ένα από μεγάλα ζητήματα του κλάδου τα οποία όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού με τους ιδιοκτήτες.
Η κυβέρνηση πέρα από τα μέτρα που θα εξαγγείλει, προσδοκά να ανοίξει η  εστίαση νωρίτερα από την 1η Ιουνίου  αλλά  όλα θα εξαρτηθούν από την ιατρική ομάδα  που θα δώσει τα συμπεράσματά της και τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
Στο ενδεχόμενο τα συμπεράσματα να είναι θετικά κατά του Covid 19 μπορεί η εστίαση να ανοίξει νωρίτερα και συγκεκριμένα  από την ερχόμενη εβδομάδα  αλλά έχει σχετικά  μικρές  πιθανότητες.
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τον Μάρτιο  και τον Απρίλιο εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα  έως 40% .
Το μέλλον της εστίασης θα κριθεί κυρίως από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και σε δεύτερο στάδιο  η προσέλευση  των πελατών η οποία  όμως  δεν πρέπει να φτάνει στα όρια του συνωστισμού. Οι τουριστικές επιχειρήσεις περιμένουν να δουν  τα πρωτόκολλα προστασίας από τον Covid 19 για να είναι σε θέση να λειτουργούν  αποδοτικά.   
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr         

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης