Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Bear market ράλι η τρέχουσα άνοδος στη Wall Street, έρχεται μεγάλη διόρθωση μέχρι το τέλος του 2020

BofA: Bear market ράλι η τρέχουσα άνοδος στη Wall Street, έρχεται μεγάλη διόρθωση μέχρι το τέλος του 2020
Έρχεται μεγάλη διόρθωση στη Wall Street, προειδοποιεί η Bank of America
Για bear market ράλι κάνουν λόγο οι επενδυτές της Bank of America, που καλούν τους επενδυτές να μην τρέφουν υπερβολικές προσδοκίες, καθώς η διόρθωση στη Wall Street είναι θέμα χρόνου.
Με τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 να βρίσκεται 800 μονάδες πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του, στις 23 Μαρτίου, οι απόψεις για το αν πρόκειται για μια bull market ή για ένα ράλι εν μέσω μιας bear market διίστανται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γίνεται λόγος για ένα ράλι που ενισχύεται από τις βόμβες ρευστότητας τις οποίες εξαπολύει η Fed, αλλά και από τη δημοσιονομική ώθηση που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στην προσπάθεια να προσδιορίσουν το είδος της ανόδου που λαμβάνει χώρα, οι αναλυτές της BofA σημειώνουν ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των bull markets, ο συντελεστής Χαμηλής Τιμής της τράπεζας (Low Price factor) είχε σημειώσει άνοδο, ωστόσο δεν σηματοδότησε bear market.
Eναλλακτικά, κατά τα προηγούμενα ράλι εν μέσω bear market, ο συντελεστής Χαμηλής Τιμής ξεπεράστηκε από άλλους δείκτες της τράπεζας όπως η Αξία, η Συγκυρία και η Ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά το τρέχον ράλι, από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου, ο συντελεστής Αξία (Τιμή/Λογιστική αξία και Τιμή/Κέρδη) και ο δείκτης Κίνδυνος (εκτίμηση διασποράς και beta) ηγούνταν.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μέτρια απόδοση του συντελεστή Χαμηλής Απόδοσης, δηλαδή των προβληματικών μετοχών, υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα bear market ράλι.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αναλυτές της BofA επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έκθεση της SocGen, που σημειώνει ότι, μετά τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου, η αγορά παρουσίασε εκπληκτική άνοδο (31%) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεδομένης της συνολικής επιβράδυνσης λόγω των προκλήσεων που επεφύλασσε για την παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, η ανάκαμψη αποτελεί ερώτημα.
Σε κάθε περίπτωση, προϋποθέτει μια νίκη κατά του αόρατου εχθρού, του ιού της Covid-19.
Και ενώ στο παρελθόν ο δείκτης του χρηματιστηρίου έχει διαγράψει ανάλογη πορεία έπειτα από περίοδο ύφεσης, αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με μια άνοδο εν μέσω bear market.
Μια ματιά στις bear market τα τελευταία 15 χρόνια αρκεί, υποστηρίζει η BofA.

Η επιστροφή στην ανάκαμψη από τον πάτο της bear market, είτε πρόκειται για κυκλική ύφεση είτε για κάποιο ξαφνικό γεγονός που οδηγεί σε κραχ, πάντοτε γίνεται σταδιακά, με προσαρμογές στην πορεία, ανακλώντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.
Από αυτή την άποψη, η άνοδος των αγορών παγκοσμίως αποτελεί πράγμα παράδοξο, παρά τη χειραγώγηση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων που τις έχουν πλημμυρίσει με ρευστότητα.

Όπως επισημαίνει η BofA, σύμφωνα με μια διεξοδική ανάλυση πάνω στις bear market του περασμένου αιώνα, στο πιο συντηρητικό σενάριο, ο S&P 500 θα πέσει μέχρι το τέλος του έτους στις 2.715 μονάδες.
Με άλλα λόγια, θα υπάρξει μια διόρθωση της τάξεως του 7-8%, σε σχέση με το τρέχον επίπεδο των 2.939 μονάδων.

Ωστόσο, η ως άνω ανάλυση λαμβάνει ως δεδομένο ότι η 23η Μαρτίου, οπότε η αγορά έπιασε πάτο, καθρεπτίζει τα κυκλικά χαμηλά και αξιολογεί μόνο την ταχύτητα ανόδου.
Η οικονομική ιστορία, όμως, βρίθει περιπτώσεων από bear markets ράλι.
Να σημειωθεί πως τέσσερις μήνες μετά το κραχ του 1929 σημειωνόταν άνοδος που αναστράφηκε και οδήγησε σε ραγδαία πτώση.
Τελικά, η ύφεση έκανε δύο χρόνια να «δει» τα πραγματικά χαμηλά της.
Τη σήμερον ημέρα, με την τρέχουσα ύφεση λόγω της διακοπής της οικονομικής ζωής και τις αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, συν τη ραγδαία πτώση στη ζήτηση, το μέλλον είναι περισσότερο αβέβαιο από ποτέ, παρά τη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη των αρχών, η οποία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγήσει απλά σε ένα αποπληθωριστικό σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης