Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πείραμα υψηλού ρίσκου η άρση των lockdowns, φοβίζει η υποτροπή - Στους 292 χιλ. οι νεκροί με 4,26 εκατ. τα κρούσματα

Πείραμα υψηλού ρίσκου η άρση των lockdowns, φοβίζει η υποτροπή - Στους 292 χιλ. οι νεκροί με 4,26 εκατ. τα κρούσματα
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για 2ο κύμα κορωνοϊού, στις ΗΠΑ επιστρέφουν στα εργοστάσια οι βιομηχανικοί εργάτες, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων - Αντίσωμα που σκοτώνει τον ιό ανακάλυψαν στο Ισραήλ
(upd4)Στην πρώτη κρίσιμη καμπή μετά τους δίμηνους περιορισμούς, τα «πισωγυρίσματα» σε Νότια Κορέα και Γερμανία και τα νέα κρούσματα στην κινεζική πόλη Wuhan κατέστησαν σαφές ότι ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται, χωρίς να ρίξει ταχύτητα, οδηγώντας ήδη τη Σουηδία σε αναδίπλωση της στρατηγικής της και τα υπόλοιπα κράτη σε πολύ προσεκτικά βήματα, επιβεβαιώνοντας τον ΠΟΥ, ο οποίος προειδοποίησε πως η επιστροφή στην κανονικότητα την εποχή του κορωνοϊού, φαντάζει ως ένα τεράστιο πείραμα υψηλού ρίσκου και μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για κυβερνήσεις και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, όπου ήδη από τη Δευτέρα 11/5, μια σειρά από κράτη προχώρησαν στην άρση των περιοριστικών μέτρων και προετοιμάζονται για περαιτέρω ανοίγματα των οικονομιών τους και των κοινωνιών τους, η ανησυχία είναι έκδηλη για το εάν αυτή η επανεκκίνηση θα σημάνει και νέα κρούσματα του ιού, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Γερμανία, στη Δανία, οπότε επανεξετάζονται στρατηγικές και μέτρα.
Στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 80.000, πολλοί βιομηχανικοί εργάτες επιστρέφουν στην εργασία τους ενώ αρκετές Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν πολλά από τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να πάρει μπροστά η οικονομία, τη στιγμή πάντως που κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο επιδημιολόγος Anthony Fauci, προειδοποιούν πως ένα πρόωρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ανώφελους θανάτους και να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει έως σήμερα για τον περιορισμό της επιδημίας.
Στην Ασία, η περίπτωση της Νότιας Κορέας, της χώρας που όλο το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε μοντέλο στην αντιμετώπιση της επιδημίας και που σήμερα εξετάζει νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων όταν ένας πολίτης μόλυνε τουλάχιστον άλλους 100, έρχεται να καταδείξει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της ομαλής μετάβασης στην επόμενη ημέρα, ενώ εντύπωση προκαλούν πληροφορίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται σε διάστημα 10 ημερών να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ και στα 11 εκατομμύρια των πολιτών της Wuhan, της πόλης επίκεντρο της πανδημίας.
Με τον ΠΟΥ να συνιστά προσεκτικά και μετρημένα βήματα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο φως αισιοδοξίας για πρόληψη ή θεραπεία στον ορίζοντα, ελπίδες γέννησε η είδηση πως ερευνητικό ινστιτούτο στο Ισραήλ ανακάλυψε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό Covid-19, ο οποίος βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, έχει ανεβάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 4,2 εκατομμύρια και τους καταγεγραμμένους θανάτους στους 290.000 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, εκτιμώνται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:


- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.239.872
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 291.390, ενώ θεραπεύτηκαν 1.482.930 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.358.901 και σε νεκρούς με 81.847
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 32.769 θανάτους, 227.736 τα κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ιταλία με 30.911 και 221.216 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 232.243 και 2.116 νεκρούς

- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 227.436 και 26.744 νεκρούς
- Στους 26.994 οι νεκροί στη Γαλλία, 178.349 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 172.978 και οι νεκροί σε 7.718
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.733 και τα κρούσματα σε 110.767
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 258 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.936
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.011  κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.847 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 633
- Στους 8.761 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 53.779 τα κρούσματα
- Στα 6.966 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.380 στην Ελβετία που μετρά και 1.867 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 152 οι νεκροί
- Στους 3.894 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 141.475 τα κρούσματα
Image
ΠΟΥ: Κάποιες θεραπείες φαίνεται να περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια του κορωνοϊού - Εκκληση για αργή και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Κάποιες θεραπείες φαίνεται πως περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της αναπνευστικής ασθένειας του κορωνοϊού υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να σταματήσει ή να σκοτώσει τον ιό.
«Έχουμε κάποιες θεραπείες, οι οποίες φαίνεται στις πρώτες κλινικές μελέτες, να περιορίζουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά δεν έχουμε τίποτα που να μπορεί να σκοτώσει ή να σταματήσει τον ιό» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Margaret Harris, επισημαίνοντας πως ο ΠΟΥ θα εστιάσει την προσοχή του σε τέσσερις με πέντε από τις πιο υποσχόμενες θεραπείες.
«Έχουμε πραγματικά θετικά δεδομένα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε τη θεραπεία» τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα, 11/5 πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι κρίσιμη, καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
«Η άρση των lockdowns είναι και σύνθετη και δύσκολη», τόνισε ο Α. Gebreyesus στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είχαν θέσει σε ισχύ όλα τα συστήματα για να απαντήσουν σε κάθε αναζωπύρωση του ιού.
Ο Οργανισμός δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος του ΠΟΥ δήλωσε πως ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει στη συνέλευση του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν «αποκλίνουσες απόψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ, S. Solomon, είπε ότι μόνο τα κράτη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποφασίσουν ποια χώρα συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).
Η Ταϊβάν, με την ισχυρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εντείνει τις πιέσεις της για να της επιτραπεί η συμμετοχή ως παρατηρητής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας του οργάνου λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, προκαλώντας την οργή της Κίνας.
Η Κίνα επέπληξε σήμερα την Νέα Ζηλανδία για την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΠΟΥ, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να «σταματήσει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις» για το θέμα για να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 80.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Ένταση με Trump για τα τεστ

Τους 80.000 ξεπέρασαν οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, την ώρα που οι Πολιτείες ανοίγουν και πάλι επιχειρήσεις και δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να κάμψουν την ανεργία που θεριεύει.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 1,35 εκατομμύρια, οι θάνατοι ανέρχονται σε 80.682 (καταγράφηκαν 776 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο) ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 232.733.
Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση αυτούς τους ρυθμούς, εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τους 100 χιλιάδες θανάτους έως τα τέλη Μαΐου.
Παράλληλα στις ΗΠΑ έχουν διενεργηθεί, περισσότερα από 9,32 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, θέμα που προκάλεσε ένταση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Image
Ένταση Trump με δημοσιογράφο

«Έχουμε αναπτύξει δυναμικότητα για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ απαράμιλλη παγκοσμίως
Εάν οι πολίτες θέλουν να κάνουν το τεστ, μπορούν να το κάνουν» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος είχε για το θέμα αυτό λογομαχία με τη δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου CBS.
Η δημοσιογράφος κινεζικής καταγωγής Weijia Jiang ρώτησε τον Trump γιατί αναφέρεται με τόση έμφαση στον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ και τον συγκρίνει με εκείνους άλλων κρατών, σαν να επρόκειτο για κάποιου είδους διεθνή διαγωνισμό.
«Ίσως αυτή να είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε να γίνει στην Κίνα.
Μη ρωτάτε εμένα, να πάτε να ρωτήσετε την Κίνα!
Εντάξει;
Εάν τους κάνετε αυτήν την ερώτηση, μάλλον θα λάβετε μια ασυνήθιστη απάντηση» απάντησε οργισμένος ο Trump με τη δημοσιογράφο να του ανταπαντά: «Και γιατί το λέτε αυτό σ’ εμένα;» αφήνοντας να εννοηθεί πως ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας εξαιτίας της εμφάνισης και της καταγωγής της.
«Θα το έλεγα σε οποιονδήποτε μου έθετε μια τόσο μοχθηρή ερώτηση όπως αυτή», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Όταν η Jiang  του απηύθυνε νέα ερώτηση, ο Trump κατέβηκε από το βάθρο κι έφυγε.
Την ίδια στιγμή πάντως οι εργάτες στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Πολιτεία του Μίσιγκαν επέστρεψαν στις δουλειές τους σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η παραγωγή από την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τους φόβους που διατυπώνονται για το φόβο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.
Αλλά και στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom έχει δώσει την έγκριση του για την επαναλειτουργία της μεταποίησης από την ερχόμενη Παρασκευή 15/5.

Προειδοποίηση Fauci: Αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα γρήγορα, μας περιμένει πόνος και θάνατος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κρούει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
«Οι συνέπειες, πραγματικά, θα είναι ολέθριες αν οι πολιτείες και οι πόλεις επανεκκινήσουν την οικονομία τους πολύ γρήγορα.
Mας περιμένουν πόνος και θάνατος».
Τα κρούσματα αναπόφευκτα θα αυξηθούν, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν πάλι να συνωστίζονται.
Όμως οι κοινότητες δεν είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο γύρο κρουσμάτων, δήλωσε ο δρ Fauci στην Επιτροπή Υγείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας.
«Μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ακόμα και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, θα υπάρξουν νέα κρούσματα» πρόσθεσε.
«Η ανησυχία μου είναι να μην υπάρξει βιασύνη.
Οι μικρές αιχμές που παρατηρούνται να μην μετατραπούν σε εστίες.
Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πραγματικά σοβαρές».
Ο Fauci ήταν μεταξύ των ειδικών στον τομέα της υγείας που κατέθεσαν την Τρίτη 12 Μαΐου στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Η εν λόγω κατάθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προτρέπει τα ομόσπονδα κρατίδια να άρουν τα απαγορευτικά.
 
Αίρει το lockdown η Ευρώπη

Στην κανονικότητα επέστρεψαν σταδιακά από την Δευτέρα 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία υποδέχονται μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Η επιδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τον θάνατο 263 ανθρώπων τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία, με τον απολογισμό να καταγράφει εκ νέου μεγάλη άνοδο έπειτα από ημέρες πτώσης ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές.
Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.643 θάνατοι.
Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας.
Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από χθες 11/5 να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε  από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών.
Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων από την Covid-19 στην Ισπανία μειώθηκε χθες (11/5/2020) σε 123, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά εβδομάδες, ανακοινώθηκε από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε χθες σε 26.744, από 26.621 χθες (10/5/2020).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 227.436 από 224.390 την Κυριακή 10/5.

Ιταλία: Σε αναζήτηση ισορροπίας

Στις Περιφέρειες εκχωρεί τη δικαιοδοσία για την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση του Giuseppe Conte καθώς πολλές περιοχές της χώρας θέλουν να επιταχυνθεί ο βαθμός της επιστροφής στην κανονικότητα.
Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα 18/5 αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα μουσεία, οι χώροι πολιτισμού, οι εκκλησίες και οι βιβλιοθήκες, τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν πριν από την 1η Ιουνίου το νωρίτερο.
Η Ιταλία θρηνεί σχεδόν 31.000 νεκρούς, απολογισμός που είναι ο τρίτος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας μοιάζει να επιβραδύνεται.
Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν 744 νέα κρούσματα μόλυνσης.
Επρόκειτο για τη μικρότερη ημερήσια αύξηση από την 4η Μαρτίου.
Ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση (179) που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρά υψηλότερος της προηγουμένης (165) αλλά παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κάτω από το όριο των 200, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Μ. Βρετανία: Πότε θα αρθούν οι περιορισμοί

Η Βρετανία κατέγραψε 627 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε 32.692
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Χθες Τρίτη 12 Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις οδηγίες για την ομαλή, ασφαλή επιστροφή στην εργασία όσων δεν θα μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, έχοντας την συναίνεση των εργατικών ενώσεων και των επιχειρήσεων, δήλωσε στην χθεσινή (12/5/20) ενημέρωση της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Alok Sharma, τονίζοντας ότι στόχος είναι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς στους χώρους εργασίας τους.
Προέτρεψε τους εργοδότες των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν κανόνες για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα καταφέρει να μεταβεί στο επίπεδο τρία του συστήματος συναγερμού για τον κορωνοϊό (από το τέσσερα που είναι τώρα) με «προσεχτικά βήματα».
Το υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής εξέδωσε οχτώ ξεχωριστές οδηγίες για το πώς θα παραμείνουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι σε διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα (κατασκευαστικός κλάδος, εργοστάσια και αποθήκες, εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, γραφεία και υπηρεσίες, σε σπίτια άλλων ανθρώπων, σε χώρους εστίασης όπου θα γίνονται διανομές, καταστήματα, οδηγοί) στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Alok Sharma, η υπηρεσία αρμόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας στους χώρους εργασίας (HSE) θα διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα καταγγελιών από τους πολίτες, όπως και η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων εάν αποδειχτεί ότι παραβιάζονται κανόνες στους χώρους εργασίας.
Από σήμερα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στην παρουσίαση των δεδομένων της το νέο σύστημα συναγερμού πέντε επιπέδων για τον κορωνοϊό, βάσει του οποίου θα χαράσσεται η στρατηγική για την χαλάρωση των περιορισμών, και έχει αφαιρέσει τις διαφάνειες που συγκρίνουν τα δεδομένα για την πανδημία στη Βρετανία με αυτά των υπολοίπων χωρών.
Βάσει αυτού, οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να προφυλάσσονται για ορισμένο διάστημα, στο ορατό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και όχι στον κανονικό χώρο εργασίας, εφόσον είναι δυνατόν, ενώ τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμαστούν να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου.
Ολοι, περιλαμβανομένων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου είναι εφικτό.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αυτοαπομονώνονται για δεκατέσσερις ημέρες.
Τα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου, ενώ μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις.

Γερμανία: Αύξηση θανάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό μετά την άρση των μέτρων

Αύξηση θανάτων και κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Γερμανία εξέλιξη που καταγράφεται ύστερα από την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 116 θάνατοι, αριθμός σημαντικός αυξημένος με τους 22 που είχαν καταγραφεί μόλις την προηγούμενη ημέρα, καθώς και 933 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 357 κρούσματα που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη ημέρα.
Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων στη Γερμανία ανέρχεται σε 7.533 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε 170.508.
Το ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε την Κυριακή (10/5/2020) ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους.
Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/5) την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.

Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε θανάτους από κορωνοϊό - 348 νέοι, 26.994 το σύνολο

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε και πάλι χθες 12 Μαΐου, με 348 νέους θανάτους μέσα σε 24 ώρες, ωστόσο ο αριθμός των βαριά πασχόντων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας.
Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.994 θάνατοι, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται, με 2.542 ασθενείς, 170 λιγότερους από την προηγούμενη ημέρα.
Μετά τον τελευταίο απολογισμό η Γαλλία ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων την Ισπανία (26.920), φέροντας τη χώρα στην τέταρτη θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την Covid-19, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία.
Τη δεύτερη μέρα της λήξης του 55ημερου lockdown, καταγράφηκαν επίσης 708 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός αυτών ανέρχεται πλέον σε 140.227.

Σουηδία: Αναθεωρεί τη στρατηγική της - Σαρώνει ο κορωνοϊός στους οίκους ευγηρίας

Σε αλλαγή της στρατηγικής της σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για τον κορωνοϊό αναγκάζεται να προχωρήσει η Σουηδία, καθώς η κατάσταση τους οίκους ευγηρίας της σκανδιναβικής χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Stefan Lofvven σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2,2 δισ. κορώνες (220 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει το προσωπικό και να προστατεύσει τους ηλικιωμένους πολίτες.
Επιπλέον 2 δισ. κορόνες θα διατεθούν για αποζημίωση των τοπικών αρχών για το επιπλέον κόστος που έχουν υποστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.
Όπως και σε άλλες χώρες, οι θάνατοι που σχετίζονται με το Covid-19 στη Σουηδία, έχουν πλήξει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επικριτές της σουηδικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν οι αρχές είχαν λάβει περισσότερα μέτρα για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί στους οίκους ευκαιρίας.
Οι μισοί από όσους απεβίωσαν από την Covid-19 και ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών, διέμεναν σε αυτές τις δομές, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Johns Hopkins, οι νεκροί στη Σουηδία από κορωνοϊό ανέρχονται σε 3.256, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 26.670.
Η προσέγγιση της Σουηδίας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν επέβαλε lockdown βοήθησε την οικονομία να αποφύγει το ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, ωστόσο το τίμημα είναι σε ανθρώπινες ζωές είναι βαρύ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 32 ανά 100 χιλ. κατοίκους, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι 24 και στη γειτονική Δανία μόλις 9.

Δανία: Αυξάνει τα τεστ για τον κορωνοϊό, υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος


Στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό προχωρά η Δανία υπό το φόβο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen υποστήριξε ότι η χώρα θα αυξήσει σημαντικά τη διενέργεια διαγνωστικών «Αν η εξάπλωση αναζωπυρωθεί, θα πρέπει να το ξέρουμε εγκαίρως.
Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού.
Πρέπει να απομονώσουμε τους ασθενείς, έτσι ώστε να μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε και πάλι την κοινωνία» ανέφερε η Δανή πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι η Δανία μετά το άνοιγμα σχολείων και νηπιαγωγείων, κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία δεν ήταν πάντως αρκετή για να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία του ιού στην χώρα.
Image
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανάνοιξε ήδη όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Ομοίως για τις σχολές οδηγών, ενώ τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.
Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν 11/5.
Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.

Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ρωσία

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκεται η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να άρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 10 χιλιάδες νέα κρούσματα, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 232.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας
Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.
Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία, που συχνά αναφέρεται ως πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.
Μια εβδομάδα χρειάστηκε για να στηθεί ένα ολόκληρο πρόχειρο νοσοκομείο στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Crocus Expo της Μόσχας που είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα της χώρας, στο οποίο θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό, κυρίως με ήπια συμπτώματα και το οποίο άρχισε χθες να δέχεται τους πρώτους 40 ασθενείς.
Το νοσοκομείο εκτείνεται σε έναν χώρο 8.000 τ.μ, διαθέτει 920 κλίνες και 120 κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα ασθενείς σε περίπτωση που το απαιτήσει η κατάσταση της υγείας τους, δηλώνει ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου Κασναγκόρσκ, Konstantin Sobolev.
Οι θάλαμοι στον αχανή αυτό χώρο του εκθεσιακού κέντρου είναι εξοπλισμένοι με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και κάθε θάλαμος έχει τέσσερις κλίνες, ενώ ανά δύο θαλάμους υπάρχει μπάνιο και τουαλέτα. Κάθε κλίνη επίσης διαθέτει παροχή οξυγόνου.
Την Δευτέρα 11/5 ο πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ' αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.
Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς - ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ. - ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.
Image
Κίνα: Μόλις ένα νέο κρούσμα από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Μόλις ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 11/5 της αναφέρθηκε μόλις ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα — «εισαγόμενο», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχοντας προσβληθεί — έπειτα από ένα διήμερο που καταγράφηκαν μάλλον απρόσμενα περίπου τριάντα.
Το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε στην Εσωτερική Μογγολία (βόρεια).
Δεν διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ούτε κάποιος θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες.
Στην Κίνα δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.
Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε έτσι σε 82.919, ενώ ο αριθμός των θανάτων έμεινε αμετάβλητος στους 4.633.
Άλλα δεκαέξι κρούσματα εντοπίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σουλάν, πόλη 700.000 κατοίκων που τέθηκε σε καραντίνα.
Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έναν, σε 10, ενώ 27 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο σε εθνικό επίπεδο.

Σχέδιο 10 ημερών για τεστ στα 11 εκατομμύρια πολιτών της Wuhan

Σε μια πρωτοφανή κίνηση φέρεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει η Κίνα, καθώς πληροφορίες από κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν πως κατόπιν των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη Wuhan, το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Αρχές προτίθενται να υποβάλλουν σε διαγνωστικά τεστ και τα 11 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης.
Αν και ακόμα η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρεται ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές της κάθε συνοικίας της πόλης να υποβάλλει λεπτομερώς σχέδια για την προετοιμασία σχετικά με τη διεξαγωγή των τεστ, τα οποία αναμένεται να διεξαχθούν σε διάστημα 10 ημερών.
Σημειώνεται πως την Κυριακή 10/5 και τη Δευτέρα 11/5 καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα, τα πρώτα ύστερα από 35 ημέρες.
Επρόκειτο για ηλικιωμένους πολίτες, που ζούσαν στο ίδιο οίκημα.
Κανένα από τα κρούσματα αυτά δεν ήρθε από το εξωτερικό υποστηρίζουν οι κινεζικές Αρχές, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία πως ο ιός ακόμα εξαπλώνεται στην πόλη.
Στην πόλη Wuhan η καραντίνα ήρθη στις 8 Απριλίου και αφού είχε τεθεί σε καραντίνα για 76 ημέρες..
Την ίδια στιγμή, αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Κίνας υποστήριξε ότι τα νέα κρούσματα ίσως να σημαίνει ότι δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό ανακάλυψε ερευνητικό ινστιτούτο στο Ισραήλ

Το Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ (IIBR) ολοκλήρωσε μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα, εντοπίζοντας ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
«Είμαι περήφανος για το προσωπικό του Ινστιτούτου, το οποίο έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Naftali Bennet έπειτα από επίσκεψή του στο εργαστήριο που έχει την έδρα του στο Ness Ziona, γράφει η εφημερίδα Jerusalem Post.
Το IIBR εργάζεται τώρα για να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία και να εξασφαλίσει την εμπορική της ανάπτυξη, προστίθεται, ενώ αναφέρεται ότι όλες οι νομικές διαδικασίες θα συντονίζονται με το υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό το επιστημονικό επίτευγμα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πρόοδο για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό και δεν είναι εμβόλιο για ευρεία χρήση», προστίθεται στη δήλωση.
Τον περασμένο μήνα, το IIBR ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει ένα δοκιμαστικό εμβόλιο για τον COVID-19 σε τρωκτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης