Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: O κορωνοϊός ασκεί πιέσεις στις σκανδιναβικές τράπεζες

DBRS: O κορωνοϊός ασκεί πιέσεις στις σκανδιναβικές τράπεζες
Η πανδημία Covid-19 πιέζει τις σκανδιναβικές τράπεζες
Μεγάλη αύξηση στο κόστος κινδύνου αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της σκανδιναβικής χερσονήσουν λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, που επέφερε η πανδημία, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS, η κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στα αποτελέσματα των τραπεζών.
Από την άλλη, πολλές σκανδιναβικές τράπεζες διαφοροποιούνται σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο ενσωμάτωσης του IFRS 9, για τον υπολογισμό για τις ενδεχόμενες αθετήσεις δανείων στο α’ τρίμηνο του 2020, λόγων των διαφορετικών επιχειρηματικών τους μοντέλων και των διαφορετικών ρυθμιστικών αρχών
Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν αυξήσεις τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνει τις τράπεζες υπό την εποπτεία της να αποφεύγουν τις προκυκλικές επιπτώσεις κατά την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9, ορισμένες σκανδιναβικές τράπεζες, είναι αρκετά ελαστικές στις εκτιμήσεις τους.
Για παράδειγμα, το δυσμενές σενάριο της Danske ενσωμάτωσε επιδείνωση της ανεργίας για τη Δανία στο 7,3% το 2020 και 8,4% το 2021, σε σύγκριση με το 6,5% το 2019, χαμηλότερες τιμές ακινήτων (τιμές ακινήτου -13,1% το 2020 και -8,3% το 2021), με κάπως ήπιες παραδοχές για το ΑΕΠ (-4,2% το 2020 και -1,5% το 2021).
Στη Σουηδία, οι μακροοικονομικές παραδοχές της Swedbank έλαβαν υπόψη μια πιο σοβαρή ύφεση το 2020 και το 2021 (μείωση του ΑΕΠ - 7% το 2020, -4% το 2021), με την ανεργία να κορυφώνεται περίπου στο 14% το 2021 και την τιμή του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι.
Άλλες τράπεζες όπως η DNB δεν παρείχαν λεπτομέρειες για τις παραδοχές τους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης