Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Έως και 400 δισ. δολ. τα ομόλογα εταιρειών-«έκπτωτων αγγέλων» σε ΕΜΕΑ και ΗΠΑ

Fitch: Έως και 400 δισ. δολ. τα ομόλογα εταιρειών-«έκπτωτων αγγέλων» σε ΕΜΕΑ και ΗΠΑ
Σε ασύλληπτο ποσό ενδέχεται να φθάσουν τα ομόλογα εταιρειών-«έκπτωτων αγγέλων» σε ΕΜΕΑ και ΗΠΑ
Στο ασύλληπτο ποσό των 400 δισ. δολαρίων ενδέχεται να φθάσουν τα συνολικά ομόλογα εταιρειών - «έκπτωτων αγγέλων» (σσ: εταιρειών που «χάνουν» το όριο αξιολόγησης επενδυτικής κλίμακας –στο ΒΒΒ για τη Fitch– και υποβαθμίζονται στην κερδοσκοπική κλίμακα) στις ανεπτυγμένες οικονομίες ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Το εν λόγω ποσό, επισημαίνεται, ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 150 δισεκ. δολάρια συνολικά σε ΕΜΕΑ και ΗΠΑ.
«Εκτιμούμε ότι ένα δεύτερο κύμα έκπτωτων αγγέλων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, ειδικά στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν με πιο παρατεταμένο και σοβαρό τρόπο, σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο του Fitch.
Αυτό θα μπορούσε να φέρει το συνολικό ποσό του χρέους που υποβαθμίζεται από τις αξιολογήσεις επενδυτικού βαθμού (IG, investment grade) σε αξιολογήσεις κάτω από αυτόν, σε περίπου 400 δισεκ. USD, ποσό που ισοδυναμεί με το 13% του συνολικού χρέους κατηγορίας BBB στα τέλη του 2019. (…)
Κατατάξαμε το χαρτοφυλάκιο BBΒ από την 1η Μαρτίου σε δύο κατηγορίες για να εκτιμήσουμε το μέγεθος του χρέους που κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε κάτω από IG: αυξημένος κίνδυνος και μέτριος κίνδυνος, βάσει ενός συνδυασμού αξιολογήσεων και έκθεσης στην πανδημία.
Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, περίπου το 15% των εκδοτών ΒΒΒ ήταν στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου και το 11% στην κατηγορία μέσου κινδύνου. (…)
Ο άνευ προηγουμένου αριθμός έκπτωτων αγγέλων αντικατοπτρίζει το μέγεθος του σοκ που σχετίζεται με την υγεία σε σχέση με έναν τυπικό επιχειρηματικό κύκλο», σχολιάζει η Fitch.
Οι πίνακες της έκθεσης:

Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης