Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξημένο έλλειμμα και ύφεση για τις χώρες του Κόλπου το 2020

Fitch: Αυξημένο έλλειμμα και ύφεση για τις χώρες του Κόλπου το 2020
Έκθεση της Fitch για τον αντίκτυπο της αγοράς πετρελαίου και του κορωνοϊού, στις χώρες του Κόλπου 
Η συμφωνία των κρατών του ΟΠΕΚ+ και οι πρόσθετες περικοπές παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, θα ωθήσουν τους προϋπολογισμούς των χωρών του Συμβουλίου του Κόλπου ακόμη πιο βαθιά στο έλλειμμα, αναφέρει η Fitch Ratings σε έκθεσή της.
Ο αμερικανικός οίκος προσθέτει ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα συμβάλουν, επίσης, σε μια έντονη συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής που θα συνοδευτεί από αδύναμη ανάπτυξη ή και ύφεση.
Πλέον, ο οίκος αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών του Κόλπου να διαμορφωθεί μεταξύ 15% και 25% του ΑΕΠ το 2020, με μόνο το έλλειμμα του Κατάρ να παραμένει μονοψήφιο, στο 8%.
Το σενάριο αυτό προϋποθέτει μέση τιμή πετρελαίου Brent στα 35 δολάρια ΗΠα ανά βαρέλι και πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, επισημαίνεται.
Προϋποθέτει, επίσης, ότι οι πρόσθετες περικοπές που ανακοινώθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους -η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2019.
«Οι περικοπές παραγωγής που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς για την υποστήριξη των τιμών.
Μια περαιτέρω πτώση των 10 USD/bbl στις μέσες τιμές φέτος, θα αύξανε τα ελλείμματα κατά 4% έως 6% του ΑΕΠ (στο Κουβέιτ ακόμη και 9%).
Μία περικοπή 5% στην παραγωγή θα διευρύνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κατά 1%-2% του ΑΕΠ (με πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο Μπαχρέιν και το Κατάρ).
Όλες οι χώρες του Κόλπου έχουν ανακοινώσει πακέτα οικονομικών κινήτρων.
Αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του ΑΕΠ στο Μπαχρέιν και το Ομάν, περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ στο Κουβέιτ, στο Κατάρ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία πάνω από το 7% του ΑΕΠ.
Αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νομισματικά και εκτός προϋπολογισμού μέτρα, για παράδειγμα διακοπές αποπληρωμής δανείων σε επιχειρήσεις, αν και αυτά θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ενδεχόμενες υποχρεώσεις για την κυβέρνηση εάν συνεχιστεί η οικονομική ύφεση.
Εκτιμούμε ότι η δημοσιονομική επίδραση των κινήτρων θα είναι μικρότερη (περίπου 5% του ΑΕΠ στη Σαουδική Αραβία και 1% -2% του ΑΕΠ αλλού), που αφορά κυρίως την αναστολή και την αναβολή κρατικών τελών και φόρων, ταχείες πληρωμές σε εργολάβους, αυξημένες δαπάνες για την υγεία και στήριξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. (…)
Προβλέπουμε ύφεση από 1% στο Κουβέιτ έως 5% στο Ομάν», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης