Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο ενόψει ΗΠΑ, στα 25,4 δολ. ή +5,5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 30,6 δολ.

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο ενόψει ΗΠΑ, στα 25,4 δολ. ή +5,5% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 30,6 δολ.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ
(upd3) Άνοδο καταγράφει σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις νέες περικοπές που θα πραγματοποιήσει στην παραγωγή της η Σαουδική Αραβία, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αργότερα εντός της ημέρας.
Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως συμβάλει στην ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα τους προηγούμενους μήνες από την πανηδμία του κορωνοϊού.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει κέρδη της τάξεως του +3,34% στα 30,62 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +5,55% στα 30,62 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image
Η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω την ημερήσια παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο του 2020, στα 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά, γεγονός που θα αποτελέσει μία πτώση της τάξεως του -40% σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου.
«Αυτή η μείωση της παραγωγής παρείχε μία εξαιρετική οπτική για τα άλλα μέλη του OPEC+ ώστε να συμμορφωθούν με τη συμφωνία, προχωρώντας ακόμα και σε επιπλέον περικοπές, επιταχύνοντας τη διαδικασία εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της AxiCorp.
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ δεσμεύθηκαν να μειώσουν επιπλέον την παραγωγή τους κατά 180 χιλ. βαρέλια ημερησίως συνολικά, ενώ το Καζακστάν αναμέται να μειώσει τη συνολική παραγωγή του κατά -22% για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.
Ωστόσο, η Commonwealth Bank τονίζει ότι οι νέες περικοπές «ήταν τόσο ξαφνικές και τόσο αξιοσημείωτες που προκαλούν ερωτήματα αναφορικά με το εάν πρόκειται για μία προληπτική πολτιική ή απλά μία αντίδραση απέναντι στην αδύναμη ζήτηση».
«Από την πλευρά της ζήτησης, επικρατεί η άποψη ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον πίσω μας, όσον αφορά την κορύφωση της ζημίας», υπογράμμίζει η Commonwealth Bank, διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αυτό θα προκαλούσε πλήγμα στη ζήτηση και θα έβλαπτε τις τιμές».
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 8,4 εκατ. βαρέλια.
Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου 2020, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των αποθεμάτων, και συγκεκριμένα κατά 4,3 εκατ. βαρέλια.
«Το πετρέλαιο θα μπορούσε να δεχθεί περαιτέρω στήριξη εάν τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου δείξουν πτώση στα αποθέματα πετρελαίου του Cushing στην πολιτεία της Οκλαχόμα», αναφέρου σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Commerzbank.


Saudi Aramco: «Βουτιά» 25% στα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου 2020 μετά την κατάρρευση των τιμών

«Βουτιά» 25% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco στο α΄τρίμηνο του 2020, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.
Τα κέρδη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 62,5 δισ. ριάλ (16,6 δισ. ευρώ) στο α΄τρίμηνο από 83,3 δισ. ριάλ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 17,8 δισ. δολ.
Στο α΄τρίμηνο οι τιμές του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 65%, πριν τη συμφωνία του Opec+ για μείωση ρεκόρ στην παραγωγή, κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως αναφέρει η Aramco, τα αποτελέσματα αντανακλούν τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, καθώς και τα χαμηλά περιθώρια στη διύλιση και τις χημικές ουσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης