Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim: Η κρατική στήριξη διασώζει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, χειραγωγώντας την αγορά

Guggenheim: Η κρατική στήριξη διασώζει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, χειραγωγώντας την αγορά
Eίμαστε πλέον όλοι κεϋνσιανιστές, επισημαίνει η Guggenheim.
Εξασφαλισμένη κρατική στήριξη έχουν οι εταιρείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα εκτιμά η επενδυτική εταιρεία Guggenheim.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά χειραγώγηση.
Έχουν περάσει οκτώ εβδομάδες από τότε που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο 0%.
Έκτοτε η Fed και το Κογκρέσο προσπάθησαν με τα εργαλεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σαφώς, οι εν λόγω επιλογές θέτουν ηθικά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, τα χαρτοφυλάκια αντικατοπτρίζουν μια περίοδο πτώσης στην καμπύλη απόδοσης, ενώ ο κίνδυνος διεύρυνσης των υψηλής ποιότητας πιστωτικών περιθωρίων έχει μειωθεί λόγω της εμπιστοσύνης της αγοράς στα νέα «εργαλεία».
Ως αποτέλεσμα, η Guggenheim θεωρεί ότι η συντηρητική της θέση πριν από την κρίση την θα τη βοηθήσει να εκμεταλλευτεί τις επικείμενες εξάρσεις.
Τα επιτόκια δεν είναι πιθανό να ανεβούν σύντομα, παρά την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Δεδομένου ότι η οικονομία και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τη Fed, που χειραγωγεί την αγορά ομολόγων και τα προθεσμιακά επιτόκια, η πίεση στα επιτόκια αναφοράς θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με την Guggenheim, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου θα πέσει κατά 25 μονάδες βάσης ή χαμηλότερα, σε πολύ σύντομο διάστημα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του επενδυτικού οίκου, η πτώση θα φτάσει τις 50 μονάδες βάσης, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Τα μακροχρόνια ομόλογα θα κυμανθούν περίπου στις 25 μονάδες βάσης, καθώς η καμπύλη του δεκαετούς και τριακονταετούς ομολόγου θα μετατοπιστεί πάνω από τις 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Η υποστήριξη της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μείωσε σημαντικά τους κινδύνους.
Η παρεχόμενη ρευστότητα θα διατηρήσει ψηλά τις τιμές για ευρύ φάσμα χρεογράφων.
Επίσης, αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπιών.
Πριν από τις 23 Μαρτίου δεν ήταν σαφές αν εταιρείες όπως η Boeing θα κατάφερναν να επιβιώσουν.
Ωστόσο, στις 30 Απριλίου η Boeing συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, έπειτα από μια συμφωνία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή τη στιγμή η Boeing αποτελεί την έκτη τη τάξει εταιρεία με τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα.
Στην πραγματικότητα, η έκδοση εταιρικών ομολόγων επενδυτικού βαθμού φέτος έχει σπάσει το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ δύο φορές, με τον όγκο Μαρτίου να ανέρχεται σε 262 δισεκατομμύρια δολάρια και να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ του Μαΐου του 2016 (168 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και τον όγκο Απριλίου, ύψους 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να σπάει το ρεκόρ του Μαρτίου.
Η ετήσια έκδοση ομολόγων επενδυτικού βαθμού έως τον Απρίλιο ανέρχεται σε 765 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πολλές εταιρείες όπως η Boeing, η Southwest και η Hyatt Hotels απέκτησαν πρόσβαση σε ρευστότητα χάρη στην παρέμβαση της κυβέρνησης, σημείωσε ο ιθύνων νους της Guggenheim, Scott Minerd, ο οποίος πρόσθεσε πως πλέον οι αγορές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα για καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων, παρότι η απόδοση του δεκαετούς θα μπορούσε να πέσει κατά 50 μονάδες βάσης.
Η οικονομία, από την άλλη, πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ άλλος ένας μαύρος κύκνος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του.
Εάν κάποια στιγμή οι αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του QE, ή η Fed αρχίζει να αγοράζει μετοχές, σίγουρα αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία, υποστηρίζει η Guggenheim.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Fed θα χρειαστεί να εξαπολύσει QE 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου του μεγέθους του ελλείμματος.
Η καθαρή έκδοση ομολόγων για το υπόλοιπο του 2020 θα προσεγγίσει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια και νέα νομοσχέδια θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος.

Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να είναι παρεμβατική, μειώνοντας τα επιτόκια και ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να αναλάβουν μεγαλύτερο χρέος.
Η ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια και να διαθέσει περισσότερες πιστώσεις για την εξομάλυνση του κύκλου και την αντιμετώπιση των υφέσεων.
Αυτή η πολιτική λειτουργεί, αλλά διογκώνει το χρέος.
Κάθε φορά που μπαίνουμε σε μια ύφεση, το συνολικό χρέος της οικονομίας των ΗΠΑ αυξάνεται σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε υψηλότερα επίπεδα.
Αυτό δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν είμαστε σε θέση να ωθήσουμε τα επιτόκια σε αρνητική περιοχή.


Σε κέθε περίπτωση, είμαστε πλέον όλοι κεϋνσιανιστές, καταλήγει η Guggenheim.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης