Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες ισορροπίες αναζητούν τα κράτη μετά την άρση των lockdowns διεθνώς - Στους 284 χιλ. οι νεκροί του κορωνοϊού, με 4,1 εκατ. τα κρούσματα

Νέες ισορροπίες αναζητούν τα κράτη μετά την άρση των lockdowns διεθνώς - Στους 284 χιλ. οι νεκροί του κορωνοϊού, με 4,1 εκατ. τα κρούσματα
Αποδυνάμωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ βλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος, η ανησυχία επέστρεψε στη Γερμανία, είναι αυξημένη στη Γαλλία, ενώ η Ιταλία αναζητά τις ισορροπίες της
(upd3)Με την ελπίδα για σταδιακή βελτίωση και μια ομαλή καθημερινότητα, να συμβαδίζει με την έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος, τα κράτη προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της επαναφοράς σε μια κανονική ζωή, με περιορισμούς και απαγορεύσεις ακόμη στην επόμενη μέρα από το άνοιγμα των οικονομιών και των κοινωνιών τους.
Από χθες 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν στην άρση των περιοριστικών μέτρων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γαλλία, όπου οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα ενώ επαναλειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, τα καταστήματα ρούχων, τα βιβλιοπωλεία, παρά το γεγονός ότι το 72% φοβούνται για ένα 2ο κύμα, το Βέλγιο όπου ανοίγουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, την Ολλανδία όπου ανοίγουν τα δημοτικά, οι σχολές οδηγών, τα κομμωτήρια, κ.α., την Ελβετία όπου πέραν των σχολείων ανοίγουν και τα εστιατόρια και τα μουσεία αλλά και την Ισπανία όπου πλέον θα επιτρέπονται και οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων σε υπαίθριους χώρους.
Η προσπάθεια να «τρέξει» και πάλι η οικονομική δραστηριότητα έτσι ώστε να διασωθεί ότι είναι δυνατό να σωθεί από θέσεις εργασίας, ελέγχοντας κατά τέτοιο βαθμό την πορεία του ιού που δεν θα οδηγήσει σε εκτεταμένα νέα κρούσματα και άρα σε νέα μέτρα, σε νέους περιορισμούς και σε άνευ προηγουμένου αδιέξοδα, είναι επίπονη ενώ ο ΠΟΥ συστήνει οπωσδήποτε σταδιακότητα και αργούς ρυθμούς για να περιοριστεί ο κίνδυνος της υποτροπής.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία καθώς στο διάγγελμά του στις 10/5, ο πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε πως δεν αίρεται ακόμα το lockdown και πως θα υπάρξει μια σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών, δίνοντας χθες 11/5 στη δημοσιότητα τα βήματα σε μια βίβλο 51 σελίδων.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τους περισσότερους νεκρούς και τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ο πρόεδρος Trump βλέπει αποδυνάμωση της πορείας του ιού, ενώ ο Λευκός Οίκος αρχίζει ένα νέο γύρο συζητήσεων με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς βουλευτές και τους γερουσιαστές προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των πολιτών, τη στιγμή που υπάρχουν φόβοι ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει ακόμα και το 25% τους επόμενους μήνες.
Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, η οποία τώρα αρχίζει να δυσκολεύει για τις περισσότερες κυβερνήσεις και κοινωνίες, η παγκόσμια κοινότητα αναμένει εναγωνίως κάποιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα από τους επιστήμονες που θα δίνει την οριστική λύση απέναντι στην πανδημία.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε δύο νέα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Πρόκειται για το πρώτο τεστ αντιγόνων που μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα στην περίπτωση που κάποιος έχει μολυνθεί από το νέο ιό και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ' οίκον με δείγμα σάλιου.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 4,1 εκατομμύρια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 284.124 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν είναι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 4.159.377
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 284.628, ενώ θεραπεύτηκαν 1.432.847 άνθρωποι
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.340.643 και σε νεκρούς με 79.935
- Δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς η Βρετανία με 32.140 θανάτους, 224.328 τα κρούσματα
- Τρίτη σε νεκρούς παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Ιταλία με 30.739, 219.814 κρούσματα
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 224.350 και 26.621 νεκρούς
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 221.344 και 2.009 νεκρούς

- Στους 26.646 οι νεκροί στη Γαλλία, 177.547 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 172.295 και οι νεκροί σε 7.611
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.685 και τα κρούσματα σε 109.286
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 256 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.909
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.010 κρούσματα και 4.637
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 15.777 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 624
- Στους 8.707 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 53.449 τα κρούσματα
- Στα 6.948 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 30.344 στην Ελβετία που μετρά και 1.845 θανάτους
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 152 οι νεκροί
- Στους 3.841 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 139.771 τα κρούσματα
Image
Αίρει το lockdown η Ευρώπη

Στην κανονικότητα επέστρεψαν σταδιακά από χθες 11/5 μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Γαλλία άνοιξαν τα κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά ξανάνοιξαν από 11/5, θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.
Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.
Η πλειονότητα των καταστημάτων άνοιξε στις 11/5 στο Βέλγιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας.
Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.
Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.
Επαναλειτουργούν εν μέρει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στην Ολλανδία.
Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη στην Ελβετία.
Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.
Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.
Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου στην Ισπανία: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από χθες 11/5 να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων.
Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.
Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ζήτησε  από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».
Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών.
Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί.
Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.
Image
Γαλλία: Το 72% των Γάλλων φοβάται 2ο κύμα, ενώ ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα και σημειώθηκαν 263 θάνατοι - Ιταλία: Προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της ενώ στις 18/5 θα προβεί στο μεγάλο βήμα

Με προσοχή και φόβο πραγματοποιείται η επιστροφή των Γάλλων στις θέσεις εργασίας τους, ενώ την ίδια ώρα η Ιταλία προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της.
Η επιδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τον θάνατο 263 ανθρώπων τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία, με τον απολογισμό να καταγράφει εκ νέου μεγάλη άνοδο έπειτα από ημέρες πτώσης ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές.
Σε ποσοστό, πρόκειται για μια αύξηση ύψους 1%, η μεγαλύτερη εδώ και πέντε ημέρες.
Ωστόσο, τα στοιχεία συχνά τείνουν να καταγράφουν άνοδο μετά το Σαββατοκύριακο.
Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.643 θάνατοι, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Υγείας (DGS).
Πρόκειται για τον πέμπτο κατά σειρά υψηλότερο απολογισμό έπειτα από εκείνους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών συνεχίζει να μειώνεται με 64 λιγότερους ασθενείς στις ΜΕΘ με το σύνολο στους 2.712 έναντι περισσότερων από 7.000 στις αρχές Απριλίου, στην κορύφωση της επιδημίας.
Την Κυριακή, η DGS ανακοίνωσε 70 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών (80 το Σάββατο), τον μικρότερο απολογισμό από την έναρξη της καραντίνας την 17η Μαρτίου.
Με προσοχή άρχισε να γίνεται η επιστροφή των Γάλλων στις θέσεις εργασίας τους, με καλή σχετικά την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όλοι οι επιβιβαζόμενοι φορούν μάσκα και στις αποβάθρες κρατούν τις αποστάσεις με βάση τις υποδείξεις στο έδαφος.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων στα μαζικά μέσα μεταφοράς οι επιβάτες σήμερα ήταν λιγότεροι από το 1/3 του συνήθους αριθμού, τα δε μποτιλιαρίσματα γύρω από την περιφέρεια των Παρισίων (Ile de France ) ήταν 10 φορές μικρότερα από το σύνηθες.
Είναι προφανές ότι όσοι μπορούσαν προτίμησαν τη συνέχιση της τηλεργασίας, ύστερα μάλιστα από τις δύο νέες εστίες που ανακοινώθηκαν πριν από τρεις μέρες σε άτομα που συμμετείχαν σε  κηδεία (Dordogne) και σε δασκάλους (Vienne) που ετοίμαζαν το άνοιγμα σχολείου (κολέγιο Ζεράρ Φιλίπ).
Στο μεταξύ οι φόβοι για δεύτερο κύμα του ιού παραμένουν ισχυροί σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Haris Interactive για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, κατά την οποία το 72% των Γάλλων φοβάται ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού..

Ιταλία: προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της
Η επάνοδος στην παλιά καθημερινότητα δεν είναι εύκολη, με την χώρα να προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφάλειας και στην επιστροφή σε μια καθησυχαστική καθημερινότητα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα προβλήματα δεν έλειψαν, όταν στο Μιλάνο αναγκάσθηκε να παρέμβει δυναμικά και οργισμένα ο δήμαρχος Beppe Sala για να σταματήσει η συρροή πολιτών στην περιοχή Ναβίλι με συνωστισμό έξω από τα καφέ-μπαρ.
Παράλληλα στο Παλέρμο της Σικελίας, στη γνωστή παραλία του Μοντέλο, πολλοί πήγαν για μπάνιο και ηλιοθεραπεία χωρίς να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Και εδώ ο δήμαρχος αποφάσισε να στείλει αστυφύλακες και να απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλαζ.
Ανάγκη ωριμότητας αλλά και ελευθερίας
Μπορεί τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου στην Ιταλία.
Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, όχι μακριά από το Βατικανό.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.
Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια.
Οι περιοχές με λιγότερα ή και σχεδόν μηδενικά κρούσματα (συχνά στην Κάτω Ιταλία αλλά όχι μόνο) διεκδικούν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Από χθες τόσο στην Λιγουρία -με κύρια πόλη την Γένοβα- όσο και στο Άνω Αδίγη -στα σύνορα με την Αυστρία- επαναλειτουργούν κανονικά τα καφέ, εστιατόρια, κουρεία, κομμωτήρια.
Η κυβέρνηση Conte, όμως, επιμένει ότι οι περιφέρειες είναι ανάγκη να σεβαστούν την απόφαση, βάσει της οποίας η λιανική πώληση θα πρέπει να μείνει κλειστή τουλάχιστο μέχρι τις 18 του μήνα.
Μετά από σειρά αναβολών μέχρι σήμερα (11/5) το βράδυ αναμένεται να εγκριθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο η δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μ. Βρετανία: Βρετανία: Ακόμη 210 νέοι θάνατοι, 32.065 το σύνολο, ενώ αίρονται οι περιορισμοί - Δεν αίρονται ακόμα οι περιορισμοί, νέες διευκρινίσεις Johnson

Η Βρετανία κατέγραψε 210 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται σε 32.065.
Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν στοιχεία των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας και περιλαμβάνουν τους θανάτους σε όλα τα ιδρύματα έπειτα από την πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Και οι αριθμοί αυτοί καταγράφονται, ενώ η χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Νωρίτερα χθες (11/5), ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Dominic Raab, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να επανέλθει σε πλήρεις ρυθμούς πριν από τον Ιούλιο του 2020, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δε θα επαναλειτουργήσουν μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.
Ειδικότερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ορισμένοι τομείς του λιανικού εμπορίου δε θα επανέλθουν σε λειτουργία τουλάχιστον πριν από τον Ιούνιο, ενώ άλλοι τομείς δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πριν από τον Ιούλιο».
Στις 10/5 ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson, ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα, γεγονός που θα επιτρέψει στους πολίτες να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και σήμερα 11/5, έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο, όπου σε 51 σελίδες περιγράφει πως πρόκειται να συμβεί το άνοιγμα.
Εν συνόψει το έγγραφο επισημαίνει πως, δεν πρόκειται για μία βραχυχρόνια κρίση και πιθανόν ο Covid-19 θα κυκλοφορεί στην κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας, πιθανώς, περιοδικές επιδημίες.
Οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται να προφυλάσσονται για ορισμένο διάστημα.
Στο ορατό μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και όχι στον κανονικό χώρο εργασίας, όταν είναι δυνατόν.
Τα σχολεία θα πρέπει να προετοιμασθούν να ανοίξουν για περισσότερα παιδιά από την 1η Ιουνίου.
Ολοι, περιλαμβανομένων των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να αποφεύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπου είναι εφικτό.
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αυτοαπομονώνονται για δεκατέσσερις ημέρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διευρύνουν την ομάδα προσώπων του νοικοκυριού τους για να περιλάβουν ακόμη ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία, να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους όσες φορές θέλουν κάθε μέρα να οδηγούν ανεξαρτήτως κοινωνικών αποστάσεων, αλλά συνιστά να φορούν καλύμματα προσώπου σε κλειστούς χώρους, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι πάντα εφικτή.
Τα μη αναγκαία καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά από την 1η Ιουνίου, ενώ μετά τις 4 Ιουλίου θα μπορέσουν να ανοίξουν οι εναπομείνασες επιχειρήσεις.

Image
Ανησυχία στη Γερμανία - Στους 7.417 οι νεκροί από τον κορωνοϊού, αυξήθηκαν κατά 22 σε 24ώρες, στα 169.575 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στους 7.417 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν άλλα 22 θύματα.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 357 με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 169.575.
Σημειώνεται πως οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την πορεία της νόσου, καθώς το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, στο οποίο προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, έχει οδηγήσει σε αύξηση νέων κρουσμάτων και θανάτων.
Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου.
Το ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε την Κυριακή (10/5/2020) ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορωνοϊό σε 1,1 άλλους.
Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/5) την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.
Ωστόσο την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «έκτακτου φρένου» για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στη Γερμανία στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν.
Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Μπορεί η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση να παραμένουν σε ισχύ, όμως η πλειονότητα των καταστημάτων κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου.
Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους , όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι.
Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.
Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

Ισπανία - Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 123 θάνατοι από κορωνοϊό - Στα 3.046 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ισπανία

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων από την Covid-19 στην Ισπανία μειώθηκε χθες (11/5/2020) σε 123, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά εβδομάδες, ανακοινώθηκε από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε χθες σε 26.744, από 26.621 χθες (10/5/2020).
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 227.436 από 224.390 την Κυριακή 10/5.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου στην Αυστρία.
Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.
Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.
Τα εμπορικά κέντρα άνοιξαν στις 11/5 στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.
Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανάνοιξε ήδη όλες τις τάξεις με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Ομοίως για τις σχολές οδηγών, ενώ τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.
Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.
Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.
Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν 11/5.
Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.
Στη Σερβία, τα νηπιαγωγεία θα υποδεχθούν από αύριο τα παιδιά. Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια, στις 4.
Image
ΗΠΑ: Στους 79.528 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 776 θάνατοι σε 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο

Στους 79.528 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 776 θάνατοι, αριθμός πάντως που αποτελεί και τον χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων δεν έπεφτε κάτω από τους 1.000 ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε και τους 2.000.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 1,329 εκατομμύρια κρούσματα και είναι σχεδόν εξαπλάσια σε σύγκριση με αυτά που έχουν καταγραφεί στην Ισπανία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν διενεργηθεί και περίπου 9 εκατομμύρια τεστ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Trump έχει ξεκινήσει ένα νέο γύρο άτυπων διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές προκειμένου να καταλήξουν στο το τι θα περιλαμβάνει το επόμενο «πακέτο» μέτρων ενίσχυση των επιχειρήσεων και των πολιτών, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί δραματικά την επόμενη περίοδο.
Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow έχουν συζητήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν νέα μέτρα ενίσχυσης των Πολιτειών εκείνων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως από τις αρχές Μαρτίου, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει νομοσχέδια που προβλέπουν την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 τρις δολαρίων.
Πάντως, ο Mnuchin καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει βιασύνη για να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο και ότι αυτό που προέχει είναι η όποια νέα οικονομική βοήθεια δοθεί, να γίνει προσεκτικά και με σχέδιο.
Αποδυνάμωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ βλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Οι αριθμοί του κορωνοϊού φαίνονται πολύ καλύτεροι, καθώς κινούνται πτωτικά σχεδόν παντού.
Γίνεται μεγάλη πρόοδος» επεσήμανε ο Trump σε ανάρτηση του στο twitter.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκαν, την Κυριακή (10/5/2020), 776 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτός ο αριθμός, είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται από το Μάρτιο στις ΗΠΑ, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 79.522, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων εξαιτίας του COVID-19 κυμαινόταν μεταξύ των 1.000 και των 2.500.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, έχουν καταγραφεί 1.329.072 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ, ωστόσο ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι υποτιμημένος, όπως από λίγο ως πολύ σε όλο τον κόσμο, ελλείψει επαρκούς αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων.
Image
Λευκός Οίκος: Δεν είναι σε καραντίνα ο αντιπρόεδρος Mike Pence λόγω κορωνοϊού

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence τέθηκε σε καραντίνα λόγω  του ότι συνεργάτης του βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Pence θα εργαστεί κανονικά σήμερα Δευτέρα, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επέστρεψαν «αρνητικά».
«Ο αντιπρόεδρος Pence θα συνεχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές της ιατρικής μονάδας του Λευκού Οίκου.
Δεν βρίσκεται πάντως σε καραντίνα» αναφέρει δελτίο του Λευκού Οίκου.
Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του Pence, Katie Miller, έγινε το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, έπειτα από έναν στρατιωτικό στην υπηρεσία του Donald Trump μία ημέρα νωρίτερα.
Ο Mike Pence και ο Donald Trump υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά.

Τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού η Ρωσία, καταγράφηκαν περισσότερα από 11.000 σε 24 ώρες

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα «σκαρφάλωσε» η Ρωσία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 11.000 νέα κρούσματα.
Πλέον η Ρωσία μετρά 221.344 επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι πίσω μόνο από τις ΗΠΑ με 1,32 εκατομμύρια κρούσματα και την Ισπανία με 224.350 κρούσματα.
Περισσότερα από τα μισά κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας στη Ρωσία.
Σήμερα 11/5 αναφέρθηκαν 6.169 νέα κρούσματα στη Μόσχα, με αποτέλεσμα ο επίσημος συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 115.909.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης 94 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.009.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin να αποφασίσει την αλλαγή ή όχι του καθεστώτος των μέτρων περιορισμού που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου.

Τουρκία: Σε 4ήμερη καραντίνα, με 3.841 νεκρούς από κορωνοϊό και σχεδόν 140.000 κρούσματα

Καραντίνα που θα αρχίσει από το Σάββατο θα επιβάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, όπως δήλωσε, τη στιγμή που οι μολύνσεις από κορωνοϊό στη χώρα του φτάνουν σχεδόν τις 140.000.
Η καραντίνα θα λήξει μετά την Τρίτη 19 Μαΐου, που είναι εθνική εορτή.
Η Άγκυρα έχει επιβάλει καραντίνα σε μεγάλες πόλεις τα τελευταία τέσσερα Σαββατοκύριακα, καθώς και στις εθνικές αργίες για να επιβραδύνει τη διάδοση του νέου κορωνοϊού.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Erdogan δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των πόλεων έχουν αρθεί σε εννέα ακόμη πόλεις, καθώς η Τουρκία χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα που έχει λάβει κατά του κορωνοϊού.
Οι περιορισμοί στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, παραμένουν σε ισχύ.

Κίνα: Κανείς θάνατος αλλά 17 νέα κρούσματα από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο - Νέα εστία κορωνοϊού στη Wuhan, με 5 κρούσματα μετά την άρση των lockdown

Η Wuhan, η κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ένα νέο κύμα μολύνσεων από τότε που η αυστηρή καραντίνα χαλάρωσε στις αρχές Απριλίου.
Η οπισθοδρόμηση αυτή συνέπεσε επίσης με μια απότομη αύξηση στα νέα κρούσματα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της νόσου από τα τέλη Ιανουαρίου είχε χαιρετιστεί ως παγκόσμιο μοντέλο.
Σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Wuhan, τα πέντε κρούσματα ανακαλύφθηκαν την Κυριακή σε μια ενιαία οικιστική κοινότητα και συνδέθηκαν με τη λοίμωξη που αναφέρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη από τις 3 Απριλίου.
Ωστόσο, ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση στην ηπειρωτική Κίνα όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανείς νέος θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 10/5 ενημερώθηκε για 17 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τα επτά «εισαγόμενα», αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από την 28η Απριλίου.
Τα επτά «εισαγόμενα» κρούσματα, τα οποία αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια έχοντας μολυνθεί, ήταν αυξημένα κατά πέντε σε σύγκριση με την προηγουμένη.
Από τα δέκα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τα πέντε αναφέρθηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη όπου έκανε την εμφάνισή του ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019.
Πρόκειται για τα περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στη μητρόπολη από την 11η Μαρτίου.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 12, από 20 την προηγουμένη.
Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 82.918, ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών.

Δύο νέα τεστ ανίχνευσης του ιού ενέκρινε στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Με επείγουσες διαδικασίες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε δύο νέα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Πρόκειται για το πρώτο τεστ αντιγόνων που μπορεί να ανιχνεύει γρήγορα στην περίπτωση που κάποιος έχει μολυνθεί από το νέο ιό και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ' οίκον με δείγμα σάλιου.
Το τεστ αντιγόνου Sofia 2 SARS Antigen FIA έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Quidel Corp της Καλιφόρνια και βασίζεται σε δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε μερικά λεπτά.
Τα τεστ αντιγόνων είναι η τρίτη κατηγορία τεστ, μετά από τα μοριακά τεστ (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (και κατ' επέκταση την ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό) και τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του νέου ιού (μια ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης).
Άμεσα τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν κατά πόσο υπάρχουν ίχνη του ιού (πρωτεΐνες-αντιγόνα) σε ένα δείγμα.
Μάλιστα, η FDA πρόκειται να εγκρίνει σύντομα και άλλα τεστ αντιγόνων, τα οποία είναι πολύ ακριβή στην ανίχνευση των λοιμώξεων Covid-19, χωρίς όμως να μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις λοιμώξεις.
Επιπλέον, έχουν και υψηλότερο ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε συγκριτικά με τα μοριακά τεστ PCR που χρησιμοποιούνται ευρέως.
Σύμφωνα με τη FDA, τα αρνητικά αποτελέσματα των γρήγορων τεστ αντιγόνων συνεπώς μπορεί να χρειαστούν επιβεβαίωση από ένα μοριακό τεστ, που είναι μεν  πιο αργό και πιο ακριβό, αλλά είναι δε, και πιο αξιόπιστο.
Μελλοντικά τα τεστ αντιγόνων, μετά από περαιτέρω βελτίωση τους, ενδέχεται και  να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την FDA, «τα τεστ αντιγόνων θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της Covid-19».
Επιπλέον, η FDA ενέκρινε το μοριακό τεστ του Εργαστηρίου Rutgers Clinical Genomics Laboratory του Νιου Τζέρσι, το πρώτο τεστ που έχει πλέον έγκριση για χρήση δειγμάτων σάλιου που λαμβάνονται κατ' οίκον και το οποίο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.
Τα δείγματα θα στέλνονται ταχυδρομικά στο εργαστήριο μέσα σε ειδικά σφραγισμένο πακέτο (που περιέχεται στο «κιτ» του τεστ) ώστε να αναλυθούν και κατόπιν θα ενημερώνεται κανείς για τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχε προηγηθεί η έγκριση από την FDA του πρώτου κατ' οίκον τεστ για τον κορωνοϊό με βάση δείγματα που λαμβάνει κανείς μόνος του από τη μύτη του, τα οποία στέλνονται για εργαστηριακή εξέταση.
Πάντως, όπως αναφέρει η FDA, η οποία από την αρχή της πανδημίας έχει εγκρίνει επειγόντως πάνω από 80 τεστ για την Covid-19, τα κατ' οίκον τεστ «παρέχουν μια επιπρόσθετη επιλογή για εύκολη, ασφαλή και βολική συλλογή δειγμάτων, χωρίς να χρειαστεί να πάει κανείς στο ιατρείο, στο νοσοκομείο ή σε άλλο χώρο διενέργειας τεστ».

Εκκληση για αργή και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε χθες (11/5) πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης» είναι κρίσιμη, καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
«Η άρση των lockdowns είναι και σύνθετη και δύσκολη», τόνισε ο Α. Gebreyesus στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είχαν θέσει σε ίσχυ όλα τα συστήματα για να απαντήσουν σε κάθε αναζωπύρωση του ιού.
Ο Οργανισμός δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος του ΠΟΥ δήλωσε πως ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει στη συνέλευση του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν «αποκλίνουσες απόψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ, S. Solomon, είπε ότι μόνο τα κράτη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποφασίσουν ποια χώρα συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).
Η Ταϊβάν, με την ισχυρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εντείνει τις πιέσεις της για να της επιτραπεί η συμμετοχή ως παρατηρητής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας του οργάνου λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, προκαλώντας την οργή της Κίνας.
Η Κίνα επέπληξε σήμερα την Νέα Ζηλανδία για την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΠΟΥ, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να «σταματήσει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις» για το θέμα για να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης